Lajka kutya Föld körüli űrrepülése

Lajka kutya Föld körüli űrrepülése

2022 november 03
| Szerző: Nagy Péter, Bemutató csillagász
Lajka kutyát 65 éve, 1957. november 3-án indították útjára a Szputnyik–2 műhold fedélzetén. Ő volt az első élőlény, akit sikeresen Föld körüli pályára állított az emberi faj.

Lajka kutyát 65 éve, 1957. november 3-án indították útjára a Szputnyik–2 műhold fedélzetén. Ő volt az első élőlény, akit sikeresen Föld körüli pályára állított az emberi faj. Emlékezetes alakját és tragikus sorsát idézzük fel.

1. LAJKA. FORRÁS: WIKIPEDIA

Szputnyik–2

A Szovjetunió 1957. október 4-én már sikeresen Föld körüli pályára állította a legelső műholdat.

A Szputnyik–1 kiváltotta sokkról alábbi cikkünkben írtunk. 

Egy hónappal később, 1957. november 3-án útjára indították a Szputnyik–2 műholdat, ami az elődjéhez képest jóval súlyosabb és nagyobb volt 508 kg-os tömegével és 2 méter alapátmérőjű, 4 méter magas orrkúpjával. Az orrkúpban kapott helyet Lajka kutya és létfenntartó eszközei. A műhold a Szputnyik hordozórakéta segítségével egy 7306×211 km-es, elnyúlt elliptikus pályára állt. Keringési ideje 103,7 perc volt. A műhold 162 nappal a start után, 1958. április 14-én belépett a Föld légkörébe és elégett.

AZ ORRKÚPBAN ELHELYEZETT KAPSZULA MÁSOLATA EGY OROSZ SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁSON. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Lajka, az űrutazó eb

Biztosan nem tudni, de az akkori hivatalos közlemények alapján a körülbelül hároméves nőstény kutyát egy sintértelepről választották ki kísérleti alanynak. Fajtáját tekintve husky és terrier jegyeket mutatott. Két másik kutyával együtt intenzív kiképzést kapott. Egyre kisebb helyhez szoktatták annak érdekében, hogy viszonylag stresszmentesen beférjen a létfenntartását is szolgáló szűk fekhelyére. Mivel ezt ő tűrte a legjobban, őt választották ki a repülésre.

LAJKA A LÉTFENNTARTÓ FEKHELYÉN. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

7 nap helyett 7 óra

A nyilvánosság elé tárt információk szerint Lajka egy hétig életben maradt. Ezzel bizonyította, hogy egy gerinces számára lehetséges az űrben hosszabb ideig is fennmaradnia. Végül az ételébe kevert méreg segítségével elaltatták.

2002-ben, egy az eredeti projektben közreműködő tudós információi alapján került napvilágra az, hogy pontosan mi is történt Lajka kutyával. Egy műszaki hiba miatt az indulás után pár órával 43°C-ra emelkedett a kabin hőmérséklete, és a túlhevüléstől, illetve valószínűleg a szén-dioxid koncentrációjának feldúsulásától Lajka elpusztult.

Már korábban is részt vettek baktériumok, muslicák, kutyák, majmok szuborbitális pályán mozgó rakéták tesztutasaiként, azonban Lajka volt az első élőlény, aki Föld körüli pályán mozogva többször is megkerülte bolygónkat.

LAJKA EMLÉKMŰVE KRÉTA SZIGETÉN. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Az ember legjobb barátja? 

Tény, hogy Lajkának mérlegelési lehetősége sem volt. Mindenképpen utazott, így elkerülhetetlen pusztulása miatt az állatvédők és állatszeretők méltó hősévé vált.

A kor műszaki fejlettsége mellett a szovjet mérnökök szerint a csak műszeres mérésekkel szemben egy gerinces élőlény felküldése volt a megoldás arra, hogy az űr és súlytalanság emberekre gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálhassák. Továbbá a Szputnyik–2 műhold siettetése sem járult hozzá ahhoz, hogy visszatérési lehetőségek fejlesztéséről döntsenek.

Egyes vélemények szerint az lett volna az állatokkal szembeni etikus magatartás, ha várunk addig, amíg műszerekkel tudunk választ kapni a kérdéseinkre, vagy embert küldünk először Föld körüli pályára. Az nem kérdéses, hogy az alábbi linken elérhető, Lajka bosszúja című, rövid animáció alkotója milyen véleményt alakított ki a fenti etikai jellegű kérdésekről.

Feláldozhatók

Az animáció alá egy „kedves” kommentelő ezt írta:

"Ez annyira szomorú, miért nem lehetett keresni valamelyik börtönben egy halálra ítélt sorozatgyilkost, és kilőni őt az űrbe? Legalább a sok rossz után tett volna valami jót..😥"

Nagyon valószínű, hogy Lajka utcáról vagy kutyamenhelyről adoptálása nem volt véletlen a szovjet propaganda részéről. A „neki már úgy is mindegy volt” hozzáállás sejtetése gyengíthette a kutya elpusztítása utáni negatív érzéseket és felháborodást. Az, hogy egy szintén kiszolgáltatott társadalmi helyzetben lévő embertársunkat küldenénk magunk helyett, ugyancsak etikai kérdéseket vet föl. És olyan akciófilmeket szül, mint a Szikla, a Piszkos 12, vagy a 12 majom, ahol a halálra ítélt rab választhat, hogy bűnei miatt kivégzik, vagy megmenti a pusztulással fenyegetett túszokat, vagy hazáját, vagy akár saját faját.

LAJKA CSILLAGA A BERLINI CSILLAGOK SÉTÁNYÁN. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Kulturális kutyaikon

Lajka kulturális hatása és jelentősége újra felerősödött a már említett, 2002-ben napvilágot látott tragikus részletek fényében. Rajzfilmek, képregények, sőt még egy opera (Lajka, az űrkutya) létrejöttét is inspirálta. Nem csak az emberek által méltatlanul tartott állatok, de a szegény és hányattatott sorsú és a társadalomnak valamilyen formán kiszolgáltatott emberek szimbólumává is vált. Erre kiváló példa az Arcade Fire együttes 2004-es Funeral című albumáról a Neighborhood #2 (Laika) zeneszám.

MÉG MANAPSÁG IS SOK KUTYÁT NEVEZNEK EL LAJKÁNAK. FORRÁS: PIXABAY.COM

Lajkára emlékezve az emberek és állatok viszonya óhatatlanul felszínre kerül. Reméljük, ez a viszony egyre békésebb és kiegyensúlyozottabb lesz a jövőben. Ha ez így alakul, akkor ebben mindenképpen nagy része lesz Lajkának, az űrkutyának és bennünk élő emlékének.

Szerző: Nagy Péter, Bemutató csillagász
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló