Megközelítés

Bejárat
A Svábhegyi Csillagvizsgálónak két bejárata van.
A LÁTOGATÓI BEJÁRATOT a Konkoly Thege úton, a Normafa felől a buszmegálló után tovább haladva, a Főépületet elhagyva találjuk. Széles sárga tábla jelzi a Látogatói bejáratot. Itt csöngessünk és jelentkezzünk be a kaputelefonon, szakvezető kollégánk hamarosan kinyitja a kaput!

A buszmegállónál levő kapu a KUTATÓI BEJÁRAT. 
Ez kizárólag a kutatók belépésére szolgál, nincs összeköttetésben a csillagvizsgáló épületekkel. A kutatói bejáratot NE HASZNÁLJUK, a kutatói kaputelefonokat 
NE NYOMJUK MEG!
Megközelítés tömegközlekedéssel
A Svábhegyi Csillagvizsgáló a Széll Kálmán térről, a Várfok utcából induló 221-es vagy 21-es (Csillebérc, KFKI felé) induló buszokkal érhető el. A buszokra felszállhatunk a Déli Pályaudvarnál, és az Alkotás úton is.

A 20-25 perces buszút után a 21-es busz végállomásától 5 perc sétával érjük el a Csillagvizsgálót, míg a 221-es busz közvetlenül a csillagvizsgáló Kutatói bejáratánál tesz le. Innen fél perc séta a Látogatói bejárat.

Ezen felül a Csillagda megközelíthető a Pesti oldalról (Boráros tértől) induló 212-es számú autóbusszal. A busz Normafa látogatóközpontig közlekedik innen 5 perc sétára található Látogatói bejáratunk. 
Megközelítés autóval
A Déli Pályaudvarnál az Alkotás útról kanyarodjunk fel a Nagyenyed utcára, majd az Istenhegyi úton és a Költő úton végig vezetve a Svábhegy fogaskerekű megállóig. A síneken áthaladva az Eötvös úton vezessünk fel a Normafáig.

Autónkat hagyjuk a Normafa melletti parkolóban, és sétáljunk 300 métert a Normafától balra induló Konkoly Thege Miklós úton a Csillagvizsgálóig.
Parkolás
A Csillagvizsgáló területén látogatói parkolás nem lehetséges. Kérjük autóikkal a Normafa környéki szabályos parkolókban álljanak meg, és gyalog tegyék meg a 300 méter sétát a Normafától a Konkoly Thege úton a Csillagvizsgálóig. A Látogatói bejáratot tábla jelzi.

 

 

Címünk:

Svábhegyi Csillagvizsgáló: 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Virgo-szuperhalmaz,
Lokális halmaz,
Tejútrendszer,
Orion-ág,
Naprendszer,
Föld bolygó…