Januári égi jelenségek: gyönyörű együttállásokkal mosolyog ránk az új év!

Januári égi jelenségek: gyönyörű együttállásokkal mosolyog ránk az új év!

2023 január 01
| Szerző: Bacsó Zétény, Amatőrcsillagász, Korábbi diákolimpikon
A cikkben összegyűjtöttük nektek a januári égbolt legcsodásabb jelenségeit!

Új év, új közhelyek.

Ennek a bevezetőnek, ha megúszós akarna lenni, elég lenne néhány közismert frázist elpuffantania (BUÉK, lencse, új év, új ember, szerencse, negatív tónusú kezdősorok, fordulat, majd reménykeltő és konfliktusmentes lezárás: a jól bevált recept). A kedves olvasót szerencsére nem olyan szerzővel hozta össze a sors, aki ennyivel beérné, így térjünk rá a január valódi mondanivalójára.

Amikor az emberek új célokat tűznek ki maguk elé, az egyik nagy hiba az, hogy egy konkrét - és többnyire nehezen elérhető - célt neveznek meg. Például: idén elolvasok 100 könyvet, idén elkezdek futni, rögtön mindennap 5-10 kilométert, vagy a jól ismert „idén leszokom a dohányról” című kálvária is klasszikus példa.

Ezek azért buknak el, mert a világ nem így működik, az emberek elsöprő többsége pedig nem egy robot. A merev, rugalmatlan megoldások mindig elbuknak, míg az alkalmazkodó, „hajlékony” programok felülkerekednek.

Célunk inkább legyen egy kulcsmondat: idén több könyvet olvasok, mint tavaly. Kezdhetjük rögtön januárban, ha tavaly egy könyvet sem olvastunk, januárban elég egyet elolvasni, és máris teljesítettünk egy kis mérföldkövet. Ha kedvünk van hozzá, ez a szám lehet kettő is. Ha nem, akkor februárban olvasunk el kettőt: ez persze veszélyes lehet, hiszen a halogatás nagy csapda. A lényeg, hogy maradjunk konzisztensek. Az apró dolgok is számítanak: hívjuk fel azokat a rokonainkat, akiket eddig mindig elhanyagoltunk. Jól fog nekik esni, ez nem egy ciki dolog, mindenki örül, ha emlékeztetik, hogy nincs elfelejtve és gondolnak rá. A dohányzásról való leszokást is cseppekben kell adagolni: a nap végén, ha egy év alatt leszokunk, az jobb, mintha sosem. Persze, ez nem ilyen egyszerű, de a nap végén mégis ez a helyes út.

Mi is sok tervvel készülünk itt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. A számos akadály ellenére is elmondhatjuk, hogy 2022-ben nagyon sokat fejlődtünk, de ami igazán számít az a lendület, márpedig abból bőven van. Ritka dolog ugyanis, hogy egy város (tágabb értelemben: egy ország) lakóinak lehetősége van arra, hogy egy szinte eredeti állapotában megőrzött 1920-as csillagvizsgáló óriásműszereivel vizsgálhassa az eget, meg sem említve a rengeteg egyéb programunkat, amibe rengeteg időt ölt egy kivételesen tehetséges csapat. De nem csak mi, az egész magyar amatőrcsillagász közösség folyamatosan halad előre: az MCSE, a VCSE, a helyi mozgalmak és közösségek, a havi folyóirat, az évkönyv, közösségi programok stb. mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy túlzás nélkül állíthatjuk: amatőrcsillagásznak lenni Magyarországon a legjobb. Aki szokta nézegetni az égbolt gyönyörűségeit, az pontosan tudja: Túlzás nélkül!

Hadházi Csaba 2018. december 17-i felvétele a szépséges holdhalóról Hajdúhadházon készült.
Hadházi Csaba 2018. december 17-i felvétele a szépséges holdhalóról Hajdúhadházon készült.

Január 2-án Uránusz-Hold együttállás

2022-ben két potenciális Hold–Uránusz-fedést  is láthatott az éber magyar amatőrcsillagász, egy harmadikról pedig tudatott, hiszen cikket is írtunk róla, de sajnos megfigyelésre alkalmatlan pozícióban történt a csoda.

Fedés most nem lesz, de közelség igen. Az 5,7 magnitúdós Uránusz maximális hold-közelítésére éjfél után 16 perccel kerül sor, ekkor 19 ívperccel délre látszik majd a Holdtól. Egy kézitávcsővel már jól megfigyelhető lesz a fényes Hold alatt bujkáló, egészen halványnak tűnő Uránusz.

Az Uránusz és a Hold szoros együttállása 2023.01.02-án este. Stellarium szimuláció.
Az Uránusz és a Hold szoros együttállása 2023.01.02-án este. Stellarium szimuláció.

Január 3-án újabb együttállás

Egy nap, és ezúttal a Mars kerül a Hold mellé. Kényelmes időpontban, 20:21-kor várható a közelítés maximuma, a vörös Mars közel egy fokkal, 56 ívperccel téveszti el a Holdat. Egy kézitávcsővel nézve mindkét égitest kényelmesen belefér a látómezőbe.

A Hold és a Mars látványos együttállása 2023.01.03-án este. Stellarium szimuláció.
A Hold és a Mars látványos együttállása 2023.01.03-án este. Stellarium szimuláció.

Január 4-én látványos hullócsillagraj érkezik: Quadrantidák a házban.

Évünk egyik legjelentősebb meteorraja a Quadrantidák. Ezen hullócsillag-raj maximális intenzitása igen keskeny sávba esik, azaz hamar felfut és lecseng a raj aktivitása. A csúcsaktivitás 4-én hajnali 4:40 körül várható, plusz mínusz másfél óra. Az időpont korán kelős, cserébe a raj radiánsa jó magasan a fejünk fölött lesz. A Hold sajnos kövér, de a maximum idején már nagyon alacsonyan lesz nyugaton, és egy órával később le is nyugszik, így drámai módon nem zavarja majd az észlelést. Ha sikerül jó egű helyet kifognunk és megfelelő mértékben gondoskodnunk a hőháztartásunkról, a 60-200-as ZHR (óránkénti maximális hullócsillag-potyogás) remélhetőleg kárpótol!

Fontos megemlíteni, hogy a Quadrantida raj bizony a halványabbak közé tartozik, így ha módunkban áll, igyekezzünk minél sötétebb egű észlelőhelyet keresni.

Január 8-án Pallas-oppozíció

Bizony, a Naprendszer egyik legszebb kisbolygója opponál! A bökkenő a dologban az, hogy a 7,5 magnitúdós (tehát igen fényes, legalábbis egy aszteroidához képest) kisbolygó mindössze 11 fokkal delel majd a horizont felett, a Nagy Kutya csillagkép mellső lábai között. Megfigyelése tehát nehézkes lesz a látóhatár közeli, rendkívül vastag légrétegen keresztül.

Így habár a Pallasra jellemzően mint a kisbolygómegfigyelés egyik bevezetőobjektumaként tekintenek, jelen esetben érdemes újraértékelnünk a helyzet komolyságát, és mint haladó amatőrcsillagászoknak kínálkozó csemegeként beszélnünk róla. Mindezzel együtt tiszta időben, éjfél előtti delelésekor egy komolyabb binokulárral is megpillantható.

A Pallas keresőtérképe ezen a linken érhető el.

Január 20-án együttáll a merkúrsarló és a holdsarló

Kamikaze-holdsarló öngyilkos Merkúrral: extrém kihívás, kizárólag mazochistáknak! Reggel 7 órakor a horizont felett mindössze 2 fokkal látszó, 24 órás holdsarló és a tőle 7 fokra látszó, 0,4 magnitúdós 37%-os megvilágítottságú Merkúr.

Aki nekivetemedik az észlelésnek, az mindenképpen üzenje meg nekünk, hogy sikerrel járt-e!

A sarlók állása 20-án, reggel 7 órakor. Aquila non captat muscas.
A sarlók állása 20-án, reggel 7 órakor. Aquila non captat muscas.

Január 22-én szoros Szaturnusz–Vénusz-együttállás!

De még milyen szoros! Mindössze 22 ívpercre, a Holdnál is kisebb távolságra közelítik meg egymást az említett objektumok. Nyílt látóhatárra lesz szükségünk, ugyanis 17:20-kor, már kényelmes fényviszonyok között a páros már csak 8,5-9 fok magasan táncol majd. Az élvezetes észleléshez binokulár ajánlott, vagy méginkább távcső, de szabad szemmel is nagy élmény lesz a vakító fehér Vénusz és a narancssárgás, halvány Szaturnusz égi randevúja.

A tandemet a délnyugati-nyugati ég alján keressük.

24-én Merkúr-dichotómia, hajnali láthatóság

Másként mondva, a Merkúr 24-én éri el azt a fázisát, amikor a Földről nézve éppen a fele van megvilágítva, míg másik fele árnyékba vonul, 50%-os fázis és egyenes terminátor mellett.

Nemrég írtunk cikket a decemberi dichotómiáról, ez éppen egy hónappal korábban, szintén 24-én történt. A dichotómia pontos időpontja 6:46, de természetesen ezzel nem lőnek nyulat. A bolygó fényessége 0,1 magnitúdó, valamivel gyöngébben látszik tehát, mint decemberben. Horizont feletti magassága a polgári szürkület kezdetén 7 fok, figyeljünk tehát a megfelelő észlelőhely kiválasztására, mindenképpen kitakarásmentes délnyugati látóhatárra van szükségünk.

Január 25-én perihéliumba ér a Jupiter

Azaz napközelségbe: a perihélium egy égitest pályájának azon pontja, ami a legközelebb fekszik a Naphoz. Az üstökösök fagyott gázai és porai is olyankor engednek fel s alkotják a gyakran igen látványos csóvát és kómát amikor az üstökös napközelbe (perihéliumba) ér, vagy legalábbis már közelít.

Jó hír, hogy a bolygóóriás este hat órakor még mindig 35 fok magasan jár majd, így nem kell nagyon aggódnunk a horizontközeliség rémétől.

Már csak azért is észleljünk ezen a jeles napon, mert ritka jelenségről van szó! A Jupiter 12 év alatt kerüli meg a Napot, így belátható, hogy legközelebb csak 2035-ben figyelhetünk meg hasonlót.

Molnár Attila (Ete) Jupiter felvétele Budapesten készült 2022. október 16-án. MCSE Észlelésfeltöltő.
Molnár Attila (Ete) Jupiter felvétele Budapesten készült 2022. október 16-án. MCSE Észlelésfeltöltő.

Nem kell hebegni: kisbolygó-oppozíció is jut 25-ére!

Ezt a (6) Hebének köszönhetjük meg. A 0,17 ívmásodperc látszó átmérőjű, 8,7 magnitúdós kisbolygó éjfélkor delel 56 fok magasan, vagyis minden szempontból ideális a kistávcsöves és nagytávcsöves megfigyeléshez is. Nagy távcsővel a kisbolygó színének is nyomába eredhetünk.

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) Észlelésfeltöltőjén több Hebe észlelést is találunk, íme az egyik:

Nagy Mélykúti Ákos 2015. november 19-i felvétele a (6) Hebéről.

Az Európai Déli Obszervatórium észlelései (alsó sáv) alapján készített számítógépes modell a Hebéről (felső sáv). Wikipédia.

Keresőtérképe itt érhető el.

Csodálatos esti bolygósorakozó január 26-án!

Bár nem fogható a tavalyihoz, de még így is igazán impozáns látványra készülhetünk: este fél hatkor még éppen látszódik majd a Szaturnusz a horizont felett délnyugaton, őt követi a Vénusz, majd a csak távcsőben látszó Neptunusz, aztán egy nagyobb ugrással a Jupiter, a dagadó Hold sarlója, a szintén távcsöves Uránusz, a Fiastyúk nyílthalmaza, legvégül a Mars mint zárókő csücsül a boltozat tetején. A Merkúrt leszámítva a Naprendszer összes bolygója és a Hold is nekünk szalutál, egy 110 fokos láncon belül, Merkúr helyett pedig a Fiastyúk ugrott be nyolcadik égitestként a felvonulásba. És mindenhez most nem kell hajnalban kelni, munkából hazafelé menet is megcsodálhatjuk, 17:45 körül ér legszebb pompájába.

A január 26-i bolygósorakozó. A Naptól kiindulva, sorrendben: Szaturnusz, Vénusz, Neptunusz (nem látszik), Jupiter, Hold, Uránusz (kereszt), Fiastyúk, Mars. 2023.01.26-án, 17:45-kor. Stellarium online szimuláció.

Kereszty Zsolt Neptunusz-észlelése 2021-ből. Forrás: MCSE Észlelésfeltöltő.

Január 30-án elongációban a Merkúr

Legnagyobb nyugati kitérésbe ér a legkisebb bolygó, 25 fokra távolodik el a Naptól. Sajnos ez nem sokat javít a látóhatár feletti csapnivaló magasságán, mindössze 6,5 fokon lebeg a polgári szürkület kezdetekor.

31-én igazi égi triumvirátus zárja a hónapot: Hold, Mars és Fiastyúk

Együttáll ugyanis a Mars, a Hold és a Fiastyúk. Jó hír, hogy végre nem a láthatáron ügyetlenkedő artistamutatványt kell végrehajtanunk, hanem tisztességes, fél nyolckor 67 fok magasan delelő látványosságról van szó. A 73,5%-os megvilágítottságú Hold még nem nyomja el a Fiastyúkot, ellenben szép, szélén levágott köralakot formáz. A Hold-Mars távolság 5, míg a Hold-Fiastyúk távolság 6 foknak adódik majd. Alulról a Bika szarva, a Hyadok döfködi a hármast.

Egy vonalban a Hold, a Mars és a Fiastyúk, Alulról a Hyadok nyílthalmaz is csatlakozik a Bika szemével. 2023.01.31-én, 19:00-kor ez a látvány vár ránk. Stellarium online szimulávió.

 

A Fiastyúk nyílthalmaz Gerák Ferenc 2022. október 19-i felvételén Tiszaújvárosból.
A Fiastyúk nyílthalmaz Gerák Ferenc 2022. október 19-i felvételén Tiszaújvárosból.

A bolygók láthatósága januárban

Merkúr: mérsékelten kedvező hajnali láthatósága ne szegje kedvünket, mert őszig nem fogunk hajnali Merkúrt látni!

Vénusz: felköszön az esti égre! A hónap közepén már a polgári szürkület kezdetekor 9 fokon virít, 94%-os megvilágítottsága remek a bolygó globális felhőzetének tanulmányozására, a 10,1 ívmásodperces látszó átmérője azonban kihívássá teszi küzdelmünket.

Mars: magasan, csodálatosan megfigyelhető! Az áldott állapotot használjuk ki amíg lehet, mert egyre csak távolodik tőlünk. Január közepén fél kilenckor 67 fokon delel: 12,7 ívmásodperces látszó átmérőjű és -0,6 magnitúdós planéta: vonzza a távcsöveket!

Jupiter: perihéliumának hónapjában is kitűnően megfigyelhető, este 40 fok magasan mosolyog még, 34 ívmásodperces, és -2,1 magntúdós fényes bolygóként uralja az esti égboltot.

Szaturnusz: megfigyelésre már kedvezőtlen helyzetben van, de a Vénusszal pompás együttállást mutat. Január 5-én a napnyugta utáni szürkületben még 20 fok magasan észlelhető.

Uránusz: kiválóan megfigyelhető, hó közepén este 19 órakor delel 58,5 fokon!

Neptunusz: még jól megfigyelhető, sötétedéskor 32 fok magasan mosolyog délnyugaton.

Szerző: Bacsó Zétény, Amatőrcsillagász
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló