A gyűrű árnyéka a Iapetuson

A gyűrű árnyéka a Iapetuson

2022 november 15
| Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Kutatói asszisztens
Kedd este a Szaturnusz aprócska Iapetus holdja bújócskázik a gyűrűvel. A Iapetus ezután majdnem 15 évig távol marad a gyűrű árnyékától, így mindenképp érdemes távcsövet ragadni!

A Szaturnusz talán legizgalmasabb jelenségei, amikor holdjai és a gyűrűje egymásra árnyékot vetnek. November 15-én, kedd este a gyűrűs bolygó ismét egy ilyen eseményt fog számunkra produkálni, amikor a Iapetus (ejtsd: ‘Japetusz’) nevű holdja a gyűrű sötét leple alá bújik.

 

A holdarató szezon (nem sarlóval!)

A Szaturnusz gyűrűje a bolygó Nap körüli 30 éves keringése során a Földről nézve folyamatosan más szögben látszik. A holdjai pályájáról is elmondható ugyanez, így talán nem olyan meglepő, hogy igen ritka az a szerencsés időszak, amikor egymáshoz képest is úgy állnak a pályák és a gyűrű, hogy tőlünk nézve egymásra árnyékot vethessenek. Mivel minden keringés során két időszakban, azaz 15 évente csak 2-3 éven keresztül láthatunk ilyen eseményeket, minden alkalmat meg kell ragadnunk e ritka jelenség távcsöves megfigyelésére!

 

A mostani, 2022–2026-os hold-gyűrű szezonban már találkozhattunk egy izgalmas eseménnyel, amikor a Iapetus a gyűrűre vetett árnyékot, erről itt írtunk. 

A Iapetus indítja mindig a holdjelenség-aratást, azonban ezért mindig elsőként hagyja is abba – nem csupán 2022-ben lesz ez a mostani az utolsó jelensége a holdacskának, de egészen 2036-ig kell várni arra, hogy újra bújócskát játsszon a gyűrűvel.

A Szaturnusz gyűrűrendszere. Kívül az A, belül a B gyűrű, köztük a Cassini-rés található. Forrás: NASA, Wikimedia
A Szaturnusz gyűrűrendszere. Kívül az A, belül a B gyűrű, köztük a Cassini-rés található. Forrás: NASA, Wikimedia

Menedék a résben

A mostani fogyatkozásban talán a legkülönlegesebb az, hogy a Iapetus elő fog bukkanni, miközben a gyűrű árnyékán végighalad. Ugyanis a széles Cassini-résen keresztül a napfény képes ugyanúgy megvilágítani a holdat, mint amikor nem takarja el semmi.

 

A Szaturnusz gyűrűjében azért alakulnak ki ilyen rések, mert egyes holdak éppen olyan rezonanciát alakítanak ki, hogy ezekben a sávokban nem képes stabilan megmaradni az anyag. A legnagyobb ilyen tartomány a Cassini-rés, amit akár kistávcsőben is észrevehetünk. A résekkel határolt vékony gyűrűrészleteket különböző betűkkel jelölik – a Cassini-rés külső oldalán fekszik az A, míg belül a B gyűrű, a gyűrű két leglátványosabb része. A B gyűrűn belüli C, avagy fátyolgyűrűt is láthatjuk még távcsőben, de ahhoz már igazán jó műszer és égbolt szükséges.

A Szaturnusz a sülysápi Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló főműszerével Fodor Antal felvételén. Jó körülmények között akár szabad szemmel is hasonló látványt tárhat elénk a bolygó. A Cassini-rés is látványos, ezt külön jelöltük. Időpont: 2022. 10. 16. 18:02 UT; Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu
A Szaturnusz a sülysápi Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló főműszerével Fodor Antal felvételén. Jó körülmények között akár szabad szemmel is hasonló látványt tárhat elénk a bolygó. A Cassini-rés is látványos, ezt külön jelöltük. Időpont: 2022. 10. 16. 18:02 UT; Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

A fogyatkozás menetrendje

A 2022. november 15-ei jelenség főbb eseményei az alábbiak (közép-európai időben):

  1. 16:09-ig a bolygókorong árnyékába burkolózik a hold, ekkor lép ki mögüle, és világítja meg újra a Nap. Ezt a visszafényesedést Magyarországról nem láthatjuk, hiszen a Nap éppen csak fél fokkal lesz a látóhatár alatt, tehát az égbolt még túl világos lesz a halvány holdacska megpillantásához.
  2. 17:31-kor a Iapetus belép a gyűrű, azon belül is a belső B gyűrű árnyékába. Néhány perc alatt halványodik el, így könnyen követhető lesz a hold eltűnése.
  3. 20:55-kor ismét napfény éri a Iapetust, amit a Cassini-résnek köszönhet. Fél órán keresztül a résen átjutó fényben fürdőzik majd.
  4. 21:25-kor a külső A gyűrű árnyéka nyeli el a holdat.
  5. 22:49-kor bukkan ki végleg a gyűrű árnyéka mögül, de ekkor hazánkból nézve már horizont alatt lesz a bolygó.

 

A Szaturnusz a jelenség első felében magasan a horizont felett fog ragyogni, déli, majd délnyugati irányban. A 21:25-ös árnyékba lépés idején még 8 fok magasan lesz a bolygó, tehát tereptárgyaktól mentes délnyugati horizont esetén ezt még meg tudjuk figyelni. Azonban 22:20-kor végleg elnyeli a látóhatár a bolygóval együtt a holdat, így az árnyékból való kilépést már nem láthatjuk.

 

Hogyan figyeljük meg?

A Szaturnusz holdjai nem látszanak szabad szemmel, így az eseményt mindenképpen csak távcsőben láthatjuk. A Iapetus 11,4 magnitúdós, így bár vannak nála fényesebb Szaturnusz-holdak is, kisebb távcsövekben is látható lesz.

 

A bolygó keleti oldalán, meglehetősen távol (kicsit több mint egy teljes gyűrűszélességre) lesz a Iapetus a fogyatkozás idején a gyűrűtől. A legfényesebb szaturnuszhold, a Titan a bolygónak szintén a keleti oldalán, azonban délebbre lesz ekkor éppen – tájékozódási pontnak ez remek, így pontosabban tudjuk majd, hogy merre kell keresni a Iapetust, amikor várjuk a felbukkanását.

 

Akármilyen távcsövünk is van, mindenképp kíséreljük meg megfigyelni a fogyatkozást! Mindenkinek szép derült eget kívánunk hozzá!

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Kutatói asszisztens
CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

A Iapetus helyzete a bolygóhoz és a többi holdhoz képest november 15-én 19:00-kor.  Forrás: Stellarium
A Iapetus helyzete a bolygóhoz és a többi holdhoz képest november 15-én 19:00-kor. Forrás: Stellarium