Esti program

Kedves Látogatók!

2023 áprilisától a Svábhegyi Csillagvizsgáló új eseménysorozattal nyitja meg a végtelen csodával teli csillagos égboltot minden érdeklődő előtt! Az újdonság pedig, hogy ezeken az előre meghirdetett szombati napokon a Csillagvizsgáló összes csillagászati programhelyszíne szabadon, saját tempóban bejárható.

Amennyiben bármelyik előre meghirdetett nappali/esti vagy tematikus programunkra már nincs szabad férőhely, a Csillagkapus eseményeinken tárt kapukkal várunk mindenkit! Ez abban az esetben is igaz, ha az adott Csillagkapus eseménynél 0 szabad helyet mutat a rendszer. Az csak az elővételese jegyekre vonatkozik.

szeptember
22. Péntek
19:15
A Szaturnusz gyűrűjétől a Pislogó-köd kacsintásáig - 09.22.
A Szaturnusz gyűrűjétől a Pislogó-köd kacsintásáig - 09.22.
Elsőként hűséges égi kísérőnk, a Hold hatalmas krátereit és hegyvonulatait kapjuk távcsővégre, majd rákacsintunk a Pislogó-ködre. Következő célpontunk a Herkules csillagképben található gömbhalmaz, az északi égbolt legszépségesebbike. Végül a Szaturnusz káprázatosan szép gyűrűjén merengünk.
3 800 Ft -tól
Helyek száma: 0 fő
Bővebben
szeptember
23. Szombat
19:10
Az őszi Hold krátercsodája és a Szaturnusz gyűrűje - 09.23.
Az őszi Hold krátercsodája és a Szaturnusz gyűrűje - 09.23.
Égbolt túránk első állomásán megtekintjük a Hold ikonikus sötét Plato kráterét. Majd a Pegazus csillagkép hatalmas gömbhalmaza következik. Végül felkeressük az égbolt két legszebb gyűrűs objektumát, a Gyűrűs-ködöt és a Szaturnuszt.
3 800 Ft -tól
Helyek száma: 0 fő
Bővebben
szeptember
28. Csütörtök
20:00
A Hold fényében sütkérező Szaturnusz. Holdfotózással! - 09.28.
A Hold fényében sütkérező Szaturnusz. Holdfotózással! - 09.28.
Bemelegítésként megtekintjük a Hattyú csillagkép fejét díszítő színpompás kettőst, majd Hold túrára indulunk, ahol a Tycho krátert és az Appenninek hegyvonulatot csodáljuk meg. Utolsó célpontunk a Szaturnusz. Sokunkat azonnal elbűvöl majd sejtelmes gyűrűjével.
3 800 Ft -tól
Helyek száma: 0 fő
Bővebben
szeptember
29. Péntek
19:30
Dupla kettőscsillag és holdbéli kráterek, tengerek.  Holdfotózással! - 09.29.
Dupla kettőscsillag és holdbéli kráterek, tengerek. Holdfotózással! - 09.29.
Első célpontunk egyedülálló Napunkat meghazuttolóan sok csillagot tartalmazó, híres dupla kettőse lesz. Majd Hold túrára indulunk, krátereket, tengereket és egyéb felszíni képződményeket érintve. Végül a Naprendszer legszebb gyűrűjét féltve őrző bolygót, a Szaturnuszt keressük fel.
3 800 Ft -tól
Helyek száma: 0 fő
Bővebben
október
01. Vasárnap
20:00
100 óra csillagászat!  Hold, Jupiter, Uránusz és a Fiastyúk négyese az égen - 10.01.
100 óra csillagászat! Hold, Jupiter, Uránusz és a Fiastyúk négyese az égen - 10.01.
A 100 óra csillagászat a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) világméretű kezdeményezése, mely a csillagászat szeretetére és az égbolt megfigyelésére ösztönöz. Mi mással is ünnepelhetnénk méltóbban ezt a kezdeményezést, mint egy káprázatos égi négyessel. Esténk sztárja a hatalmas telihold lesz, amelyet a Jupiter fodrozódó felhői, majd az Uránusz zöldes korongja és legvégül az őszi égbolt egyik legszebb nyílthalmaza a Plejádok követ.
3 800 Ft -tól
Helyek száma: 0 fő
Bővebben
október
06. Péntek
19:30
Az őszi égbolt mélyég csodái és a Szaturnusz óriási gyűrűje - 10.06.
Az őszi égbolt mélyég csodái és a Szaturnusz óriási gyűrűje - 10.06.
Esténk első célpontja a Nyilas csillagkép egyik legszebb nyílthalmaza, majd a déli Tejút egyik legkáprázatosabb ködében gyönyörködünk. Felkeressük az északi égbolt legfényesebb és legszebb gömbhalmazát, végül észlelő esténket a Szaturnusz hatalmas gyűrűrendszere koronázza meg.
3 800 Ft -tól
Helyek száma: 28 fő
Bővebben
október
07. Szombat
19:30
A csillaghalmazok káprázatos világától a Szaturnusz gyűrűjéig - 10.07.
A csillaghalmazok káprázatos világától a Szaturnusz gyűrűjéig - 10.07.
Csillagtúránk kezdetén megtekintjük az égi vadkacsák nyílthalmazát, majd a déli Tejút legpompásabb ködét. Következő égi állomásunkon a Pegazus csillagkép legszebb gömbhalmazának tengernyi csillagai között merülünk el. Utolsó célpontként a legszebb gyűrűvel rendelkező bolygóval, a Szaturnusszal ismerkedünk.
3 800 Ft -tól
Helyek száma: 26 fő
Bővebben
október
12. Csütörtök
19:30
Gyönyörű égi gyűrűk tobzódása - 10.12.
Gyönyörű égi gyűrűk tobzódása - 10.12.
Csillagtúránk első állomásán megtekintjük a görög hősről elnevezett Perseus csillagkép méltán ikonikus nyílthalmaz párosát. Majd az egyik leghíresebb planetáris köd következik, amely egy égi füstkarikára emlékeztet. A mélyég-objektumok után következik a Neptunusz kékes színű korongja, majd a pompás gyűrűs Szaturnusz.
3 800 Ft -tól
Helyek száma: 31 fő
Bővebben
Szűrés adott napra
logo

Borult idő garancia:

Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Ilyenkor semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. 
Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor három különleges program közül vehetsz részt valamelyik 'borult idős' programunkon, melyről aktuálisan mindig az adott program leírásában tájékozódhatsz. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. 

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Program lemondása:

Egyéni látogatóknak nincs lehetősége sem előre, sem utólag lemondani a programot, és visszaigényelni a vételárat. Másik programra való átjelentkezésre sincs mód. Borult idő garanciánk biztosítja, hogy a csillagászati ismeretterjesztési programot időjárástól függetlenül is jó minőségben megtartsuk. Mivel belépőjegyeink nem névre szólóak, ha a Megrendelő nem tud részt venni a programon, javasoljuk a kapott belépőjegyek átruházását ismerős érdeklődőnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a program meghirdetett kezdési időpontja után 5 perccel a bemutató csillagász bekíséri a csoportot. Ez után már nincs lehetőség a csoporthoz csatlakozni. A programra való pontos érkezés a látogató felelőssége. Amennyiben a látogató lekéste a programot, nem áll módunkban annak árát visszatéríteni, és ezzel kapcsolatban utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Amennyiben a programon való részvételt Megrendelő részéről akkut betegség miatt nem jöhet létre, és a programkezdés előtti 48 óráig Megrendelő ezt emailben, orvosi igazolás mellékletével jelzi, a program árának megfelelő kuponkódot biztosítunk, mellyel egy következő, hasonló programra válthat jegyet. A kuponkód a jegy vásárlása évének utolsó naptári napjáig használható fel.

Részvétel esti programokon: 

Az esti bemutatókat 12 éves kor feletti gyermekeknek ajánljuk. A program végeztéig nincs lehetőség a helyszín elhagyására, ugyanis a programon csak 1 csillagász kolléga van jelen, így nem megoldott a csoporttól külön távozni.