Csillagkapus események

Kedves Látogatók!

2023 áprilisától a Svábhegyi Csillagvizsgáló új eseménysorozattal nyitja meg a végtelen csodával teli csillagos égboltot minden érdeklődő előtt! Az újdonság pedig, hogy ezeken az előre meghirdetett szombati napokon a Csillagvizsgáló összes csillagászati programhelyszíne szabadon, saját tempóban bejárható.

Nincs idő és nincs létszámkorlát! Amennyiben bármelyik előre meghirdetett nappali/esti vagy tematikus programunkra már nincs szabad férőhely, a Csillagkapus eseményeinken tárt kapukkal várunk mindenkit!

JEGYÁRAK
 

FELNŐTT

DIÁK (4-26 ÉVES KORIG)

NYUGDÍJAS

CSALÁDI JEGY (2 FELNŐTT + 2 GYERMEK) VAGY

(1 FELNŐTT + 3 GYERMEK

ONLINE, ELŐRE MEGVÁLTOTT JEGYÁRAK 5 500 Ft 4 500 Ft 4 500 Ft 17 500 Ft
HELYSZÍNEN VÁSÁROLT JEGYÁRAK 6 000 Ft 5 000 Ft 5 000 Ft 19 000 Ft

 

június
17. Szombat
17:00
Csillagkapu! Koranyári mélyegek és szentjánosbogarak! - 06.17.
Csillagkapu! Koranyári mélyegek és szentjánosbogarak! - 06.17.
Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet. A mai estén a koranyári égbolt mellett kis szerencsével a földi csillagok, a szentjánosbogarak fényében is gyönyörködhetünk!
4 500 Ft -tól
Helyek száma: 129 fő
Bővebben
június
24. Szombat
17:00
Csillagkapu! Szent Iván éji csillagtánc! - 06.24.
Csillagkapu! Szent Iván éji csillagtánc! - 06.24.
A nyári napforduló után három nappal minden távcsövünk és programunk a Szentivánéj, és a csillagászati nyár beköszöntének ünnepléséről szól. Napvizsgálat vár ránk minden hullámhosszon, a holdsarló és az Esthajnalcsillag romantikája az alkonyi égen, a First Craft Beer különleges kézműves sörei oltják szomjunkat, és a szentjánosbogarak zöld lámpásai is csak nekünk világítanak!
4 500 Ft -tól
Helyek száma: 130 fő
Bővebben
július
08. Szombat
17:00
CSILLAGKAPU, a Vénusz a legfényesebb az esti égen - 07.08.
CSILLAGKAPU, a Vénusz a legfényesebb az esti égen - 07.08.
Andalító nyáresténk főszereplője az Esthajnalcsillag, mely bár közeledik a látóhatárhoz, éppen ezen a napon éri el legnagyobb fényességét! A -4,6 magnitúdós fényességgel vakító planéta közel negyed-fázisba, 26%-os sarlóra fogyott, de átmérője jókorára nőtt. A Vénusz mellett a közelgő Mars és Regulus együttállásában is gyönyörködhetünk, és a nyári Tejút legszebb halmazai és ködei is ránk várnak!
4 500 Ft -tól
Helyek száma: 150 fő
Bővebben
július
22. Szombat
17:00
CSILLAGKAPU, Holdsarló és nyári Tejút - 07.22.
CSILLAGKAPU, Holdsarló és nyári Tejút - 07.22.
Ma esténk főszereplője a nyári Tejút lesz. Galaxisunk központi sávja megannyi csodálatos csillaghalmazt, misztikus gázködöt, sötét porködöket és csillagfelhőket rejt magában. A sötétedést várva a csinosan vékony holdsarlóban, a Vénusz hatalmas, és egyre vékonyodó sarlójában, sőt, a kupolából a ritkán látott Merkúrban is gyönyörködhetünk!
4 500 Ft -tól
Helyek száma: 148 fő
Bővebben
július
29. Szombat
17:00
CSILLAGKAPU, Horizontközelben a hatalmas Hold! - 07.29.
CSILLAGKAPU, Horizontközelben a hatalmas Hold! - 07.29.
Ma esténk főszereplője a horizontközelbe érő hatalmas Hold lesz, ezen a nyáron a telihold környékén különösen közel delel a látóhatárhoz. Másik esti sztárunk az alsó együttállása felé közeledő Vénusz sarlója, mely most egészen vékony, mindössze 7%-os sarló formájában pompázik a nappali égen. A vékony vénuszsarló viszont hatalmasra nő, minden más bolygó látszólagos méretét meghaladja!
4 500 Ft -tól
Helyek száma: 150 fő
Bővebben
augusztus
12. Szombat
17:00
CSILLAGKAPU, Hullócsillagok éjszakája, jönnek a Perseidák! - 08.12.
CSILLAGKAPU, Hullócsillagok éjszakája, jönnek a Perseidák! - 08.12.
A Hullócsillagok éjszakáján a nyári égbolt legszebb és legdúsabb meteorraját, a Perseidákat fogjuk megfigyelni. Az éjszakai hullócsillag-les előtt alaposabban megismerkedünk az égből hullott kövekkel. Meteoritvizsgáló laboratóriumunkban kézbe is vehetjük a különböző meteorittípusokat, és színpompás kristályaikat is megcsodáljuk. A hullócsillag megfigyelés mellett az alsó együttállásban járó Vénusz hajszálvékony sarlója, és az augusztusi nyári tejút legszebb csillaghalmazai is ránk várnak!
4 500 Ft -tól
Helyek száma: 150 fő
Bővebben
augusztus
26. Szombat
17:00
CSILLAGKAPU, Isten hozott Szaturnusz! - 08.26.
CSILLAGKAPU, Isten hozott Szaturnusz! - 08.26.
Ma esténk sztárja az oppozícióba kerülő Szaturnusz bolygó. A Szaturnusz szembenálláskor kerül a legközelebb a Földhöz, így ilyenkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek. Sőt egy különleges meglepetés is vár most ránk! A szembenálláskor egy ritka hatás, a Seeliger-effektus is megmutatkozik a bolygó gyűrűjén, ami a szokásosnál fényesebbé, csillogóbbá teszi a gyűrűket. A bolygó így csak nekünk int gyűrűivel ezen az éjszakán!
4 500 Ft -tól
Helyek száma: 150 fő
Bővebben
Szűrés adott napra
logo

Borult idő garancia:

Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Ilyenkor semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. 
Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor három különleges program közül vehetsz részt valamelyik 'borult idős' programunkon, melyről aktuálisan mindig az adott program leírásában tájékozódhatsz. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. 

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Program lemondása:

Egyéni látogatóknak nincs lehetősége sem előre, sem utólag lemondani a programot, és visszaigényelni a vételárat. Másik programra való átjelentkezésre sincs mód. Borult idő garanciánk biztosítja, hogy a csillagászati ismeretterjesztési programot időjárástól függetlenül is jó minőségben megtartsuk. Mivel belépőjegyeink nem névre szólóak, ha a Megrendelő nem tud részt venni a programon, javasoljuk a kapott belépőjegyek átruházását ismerős érdeklődőnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a program meghirdetett kezdési időpontja után 5 perccel a bemutató csillagász bekíséri a csoportot. Ez után már nincs lehetőség a csoporthoz csatlakozni. A programra való pontos érkezés a látogató felelőssége. Amennyiben a látogató lekéste a programot, nem áll módunkban annak árát visszatéríteni, és ezzel kapcsolatban utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Amennyiben a programon való részvételt Megrendelő részéről akkut betegség miatt nem jöhet létre, és a programkezdés előtti 48 óráig Megrendelő ezt emailben, orvosi igazolás mellékletével jelzi, a program árának megfelelő kuponkódot biztosítunk, mellyel egy következő, hasonló programra válthat jegyet. A kuponkód a jegy vásárlása évének utolsó naptári napjáig használható fel.

Részvétel esti programokon: 

Az esti bemutatókat 12 éves kor feletti gyermekeknek ajánljuk. A program végeztéig nincs lehetőség a helyszín elhagyására, ugyanis a programon csak 1 csillagász kolléga van jelen, így nem megoldott a csoporttól külön távozni.