Hajnali Hold-kihívás: egyre vékonyabbra C(s)ökken a Hold sarlója

Hajnali Hold-kihívás: egyre vékonyabbra C(s)ökken a Hold sarlója

2024 július 03
| Szerző: Könyves-Tóth Réka, Tudományos munkatárs
Júliusban a Hold kiemelt szerepet kap az égbolton:

együtt áll különféle, nevezetes égi objektumokkal, közelségbe kerül csillagokkal, amely által ismét érdekes csillagfedéseket figyelhetünk meg, és mindezek mellett rendületlenül engedelmeskedik havi ciklusának, amelynek során először D betűt formázva „dagad” a félholdon keresztül a telihold állapotáig, majd C betű alakjában „csökken” egészen az újholdig. Július 4-én és 5-én tanúi lehetünk annak, amint a holdsarló szinte láthatatlanná vékonyodik szemünk előtt, és a máskor oly fényesen világító égi alakzatot ezúttal nagyobb kihívás lesz megtalálni a hajnali égbolton. Aki szereti a Holdat és a korán kelést, próbálja meg megkeresni a vékonyka sarlót a keleti horizont közelében, és ha még távcsöve vagy binokulárja is van, nézze meg közelebbről is ezt az égi látványosságot!

Július 4-én, csütörtökön tehát érdemes felnézni a keleti égboltra a polgári szürkület kezdetén, nemcsak a napfelkelte felejthetetlenül szép látványa miatt, hanem azért is, mert a Hold vékony, 44 óra 49 perces sarlója nem sokkal korábban emelkedik a horizont fölé. Hajnali 4:07-kor amellett, hogy látszani fog az égen a Mars és a Jupiter is, bónusz kihívásként megfigyelhetjük a Hold egyre csak csökkenő fázisú alakzatát a horizont felett 10 fokos magasságban. Mindezt megtehetjük szabad szemmel vagy kis távcsővel is, azonban érdemes vigyázni a felkelő Nappal: abba semmiképpen se nézzük bele, főként nem távcsővel, hiszen ez maradandó szemkárosodást okozhat.

2024. július 4-e, a Hold a polgári szürkületben.
2024. július 4-e, a Hold a polgári szürkületben.

Július 5-ére, péntekre még kisebbre csökken a holdsarló, szinte alig lehet majd észrevenni. Aki szereti a kihívást és a korán kelést, megpróbálkozhat az észleléssel ezen a napon 04:08-kor, hogy tanúja legyen a 20 óra 48 perccel újhold előtti utolsó időszaknak, ekkor a Hold már csak 3 fokkal lesz a keleti látóhatár felett. Mivel nyár közepére érve az éjszakák nagyon rövidek, így aki szereti a csillagos égbolt látványát, annak vagy nagyon sokáig kell fennmaradnia, vagy nagyon korán kell felébrednie. A frissességre sarkall minket a július eleji égbolt, hiszen a hónap első napjaiban tobzódásszerű látványosságban lehetett része annak, aki megfigyelte a Jupiter, a holdsarló, a Fiastyúk és a Mars együttállását. Most pedig ehhez a látványossághoz csatlakozik a fogyó Hold megfigyelésének kihívása is. Akit érdekel a Hold havi ciklusának mélyebb megismerése, ne hagyja ki a csökkenő holdsarló észlelését ezeken a napokon!

Július 5-ére szinte alig láthatóan vékonyul a Hold sarlója. Légkör nélkül így látnánk.
Július 5-ére szinte alig láthatóan vékonyul a Hold sarlója. Légkör nélkül így látnánk.
Július 5-e hajnala.
Július 5-e hajnala.

A képek forrása: Stellarium.

Szerző: Könyves-Tóth Réka, Tudományos munkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet