Érintsd meg a Tapintható Univerzumot, vizsgáld meg a csillagokat ujjaid segítségével!

2022 március 03
| Szerző: svabhegyi.csillagvizsgalo
A Bakonyi Csillagászati Egyesület megalkotta, a Svábhegyi Csillagvizsgáló pedig most elhozza Budapestre a Tapintható Univerzumot! A csillagászati ismeretterjesztés legfontosabb célja, hogy a V...

A Bakonyi Csillagászati Egyesület megalkotta, a Svábhegyi Csillagvizsgáló pedig most elhozza Budapestre a Tapintható Univerzumot!

A csillagászati ismeretterjesztés legfontosabb célja, hogy a Világegyetemben látható jelenségek mindenki számára elérhetővé váljanak. Mégis, vannak olyan emberek, akik esetében mindez elsőre lehetetlennek tűnik.

Ők a látássérültek.

A hallható és tapintható interaktív program célja, hogy általa a vakok és gyengénlátók számára is elérhetővé tegyük az Univerzum csodáit.

Ha a csillagászati ismeretterjesztésre gondolunk, akkor általában egy távcsöves bemutató képe villan fel lelki szemeink előtt. Egy ilyen bemutató azonban, ahol elsődlegesen a szemünket használjuk, egy látássérült ember számára nem elérhető.

A Tapintható Univerzum program megalkotóinak célja az volt, hogy a hagyományos távcsöves ismeretterjesztés mellett, azzal egyenértékű csillagászati bemutatót dolgozzon ki látássérültek számára.

Mivel az interaktív ismeretterjesztő előadásoknak amúgy is szerves részét képezik a kézzelfogható makettek, modellek és kőzetek, nem is volt kérdés, hogy ezek segítségével látássérültek számára is kézzelfoghatóvá tehetjük a világűrt.

A modellek megalkotásában nagyon nagy segítség volt a 3D nyomtatás, mely nemrég hazánkban is elterjedt, és szinte bárki számára elérhetővé vált.

De hogyan zajlott, és mennyi ideig tartott ennek a formabontó, részben kísérleti programnak a megalkotása?

A fő lépés természetesen a tapintható makettek és modellek legyártása volt. Ennek első elemeként a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagtársai kidolgoztak egy tematikát, ami részletesen bemutatja saját bolygórendszerünket.

A jelenlegi kiállítás a Naprendszer égitestein kalauzolja végig az érdeklődőket.

46 db égitest került kiválasztásra és kinyomtatásra, azok érdekes felszínformáival együtt (nagyobb kráterek, vulkánok, kanyonok, stb.).

Így összesen 77 db 3D nyomtatással előállított modell készült el. A modellekhez hiteles információforrásként az interneten ingyenesen elérhető adatbázisok, valamint a NASA honlapja nyújtottak nagy segítséget.

A 3D nyomtatott elemek mellé további 9 darab egyedileg készített, kézzel formázott modell is került. Az összesen 86 modell mellett 3 darab valódi meteoritot és egy becsapódások során képződő úgynevezett tektitet is megtapogathatnak a látogatók.Meteoritok közül egy kőmeteorit, és két vasmeteorit gyönyörködteti a látogatót, így a főbb típusok képviselve vannak. A vasmeteoritok közül az egyik az argentin Campo del Cielo hullás egy 3,5 kg-os példánya.

A másik az amerikai Canyon Diablo meteorit. Utóbbi érdekessége, hogy azért került a gyűjteménybe, mert 3D nyomtatással elkészült mellé a főtömeg által vájt arizóniai Barringer-kráter is tapintható formában.

A vasmeteoritoknak nemcsak a tapintásuk vagy a súlyuk, hanem az illatuk is érdekes, ezért is kerültek bele a tematikába. Egy negyedik kőzet is része a programnak, egy becsódás során keletkezett metamorf földi kőzet, egy tektit.

Egyes makettek egyedi módon, kézzel készültek, ezeket mind Surányi Zoltán, a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagtársa állította elő.

Két üstökös-modell és az aszteroida-becsapódás folyamatát bemutató hat tábla került ki a kezei közül. Ezek mellett még évekkel ezelőtt az Egyesület ajándékba kapott egy gittből készült holdfelszínt, mely azt a területet ábrázolja az Esők Tengerén, ahová a Luna-2 űreszköz 1959-ben becsapódott. Itt érte el először ember alkotta tárgy egy idegen égitest felszínét.

A holdfelszín-makettet, mely az egyik legnagyobb a gyűjteményben, Vértes Ernő amatőrcsillagász készítette 1974-ben az egykori veszprémi csillagászati szakkör részére.

A modell tehát csaknem ötven éves.

A kiállítás további elemei egy méretarányos naprendszer-modell, egy nagyméretű Tycho-kráter és egy vetületi földtérkép, mely több mint harminc négyzetlapból áll (a földtérkép átmérője összeszerelve 1,4 m x 0,7 m).

Miután az összes modell elkészült és nyomtatásra került, azokat aztán fáradtságos munkával le is kellett festeni.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért festették le a modelleket, ha azok látássérültek részére készültek?

Ennek több oka is van. Egyrészt, a modellek más programokban is kiválóan felhasználhatók, másrészt a festés információkkal lát el minket az adott felszínen kitapintható objektumokról. Harmadrészt látók is részt vehetnek a Tapintható Univerzum programján.

Negyedszer pedig a vakok és gyengénlátók közé a színvakok is beletartoznak, nekik pedig, még ha nem is ismerik fel a pontos színeket, azok fontosak a kontrasztok érzékeléshez.

A festés után a makettek fakeretet, illetve állványt kaptak, emellett pedig egy komplett hanganyag kidolgozását is elkezdték az alkotók. Ehhez először elkészült hetvenhét darab rövid, általában egy perc alatt elmondható szócikk az adott makettről, a legfontosabb információkkal. Ezeket a szócikkeket ezután hanganyag formájában rögzítették.

A hanganyag az egyesület honlapjáról elérhető kétféle módon: QR-kód illetve úgynevezett NFC chip formájában, melyeket okostelefon segítségével lehet aktiválni és a látogatás során meghallgatni.

Fontos kiemelnünk, hogy a program nem jöhetett volna létre a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete nélkül. Először is Csehné Huszics Márta az egyesület elnöke rengeteg ötletet és jótanácsot adott a program megvalósításával kapcsolatban, emellett pedig a Braille-írással nyomtatott elnevezéseket is el kellett készíteni, mind a 90 modellhez.

Ezeket Lebcelterné Veiland Orsolya készítette el. Ezek a szövegek a chipekkel és QR-kódokkal együtt a makettek keretein, tartóin kaptak helyet.

A program előkészítése több mint fél évet vett igénybe. A Bakonyi Csillagászati Egyesület minden tagja hozzájárult ahhoz, hogy egy igazán különleges és egyedülálló kiállítás jöhessen létre.

A munka során felmerült sok-sok nehézség mellett hihetetlen erőt adott az alkotóknak azoknak a cégeknek és magánembereknek az önzetlen támogatása, akik tevékenyen szerettek volna részt venni abban, hogy ezáltal egy újfajta élményt ajándékozzanak azoknak az embertársainknak, akiknek nincs lehetőségük megszemlélni a kozmosz csodáit.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban 2022. március 13-án látogatható meg a tapintható Univerzum kiállítás. Összesen 90, tapintható, domborított, egyedileg fejlesztett modellen keresztül ismerhetik meg a látogatók naprendszerünk égitesteit.

Minden maketthez részletes, magyarázó hanganyag tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó emberek számára hiánypótló módon adnak betekintést az Univerzum csodálatos világába.

A program érdekessége, hogy látók és nem látók egyformán élvezhetik azt!

A makettekhez tartozó hanganyagok maximális élvezéséhez NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon szükséges, fülhallgatóval.

A program minden látogató számára díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött. Részletek itt.