A Hold mögé nyilazott és öntött csillag – két csillagfedés

A Hold mögé nyilazott és öntött csillag – két csillagfedés

2022 szeptember 07
| Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Kutatói asszisztens
Kedd és péntek este a Hold két fényesebb, 4 magnitúdós csillagot is elfed – ha szeretnénk percről percre követni az eseményt, itt egy kis eligazítás:

A Hold szeptember elején két fényes csillagot is rövid időre elfed, amikor átvonul a Nyilas, illetve a Vízöntő csillagképen. Ha távcsövet ragadunk, percről percre drukkolhatunk, hogy mikor tűnik el a csillag – vagy éppenséggel mikor lép ki a Hold mosolygó korongja mögül.

Az omega Sagittarii fedése

Az omega Sagittarii (omega Sgr) a Nyilas csillagkép nyugati szélén található, majdnem a csillagkép Bakkal való határán. Egy jellegzetes kereszt alakú csoportosulást, avagy aszterizmust alkot hasonlóan fényes csillagokkal. Az aszterizmust Ptolemaiosz nevezte el Terebellumnak, ami egy hosszúkás házú tengeri csiga latin neve.

A Terebellum aszterizmus a Nyilas csillagkép keleti szélén.  Forrás: Wikimedia, IAU and Sky & Telescope magazine (Roger Sinnott & Rick Fienberg)
A Terebellum aszterizmus a Nyilas csillagkép keleti szélén. Forrás: Wikimedia, IAU and Sky & Telescope magazine (Roger Sinnott & Rick Fienberg)

Maga az omega Sgr 4,7 magnitúdós, tehát kevésbé fényszennyezett égről szabad szemmel is látható, viszont ha a Hold mellette lesz, biztosan szükségünk lesz legalább egy kézi távcsőre a megpillantásához.

A fedés szeptember 7-én 00:00-kor (6-áról 7-ére virradóan) következik be, ekkor a Hold 83%-os fázisú, és a sötét oldalán lép be mögé a csillag. A kilépést már nem tudjuk megfigyelni, ugyanis annak bekövetkeztekor a Hold már a horizont alá bukott.

Az omega Sgr belépése a Hold sötét oldalára 2022. 09. 06-án 23:58-kor. Forrás: Stellarium
Az omega Sgr belépése a Hold sötét oldalára 2022. 09. 06-án 23:58-kor. Forrás: Stellarium

A tau Aquarii és a telihold

A tau Aquarii (tau Aqr) az Aquarius, azaz a Vízöntő csillagkép déli részén egy 4 magnitúdós csillag, a vízöntő bal térdénél (bár az ábrázolások eltérhetnek).

A tau Aqr a Vízöntő csillagképben. Forrás: Stellarium

A telehold mögé szeptember 9-én 20:36-kor kerül be a tau Aqr. A kilépést is megfigyelhetjük egy órával később, 21:40-kor a Hold nyugati oldalán, majdnem 20 fokos horizont feletti magasságban.

A tau Aqr belépése a Hold mögé 2022. 09. 09-én 20:33-kor. Forrás: Stellarium
A tau Aqr belépése a Hold mögé 2022. 09. 09-én 20:33-kor. Forrás: Stellarium
A tau Aqr kilépése a Hold mögül 2022. 09. 09-én 21:43-kor. Forrás: Stellarium
A tau Aqr kilépése a Hold mögül 2022. 09. 09-én 21:43-kor. Forrás: Stellarium

Mindkét fedést legkényelmesebben egy óragépes távcsővel követhetjük, de ha az nincs, akkor az érdeklődők kézi távcsőben is követhetik az eseményeket. Mivel a Hold nagy fázisban lesz, távcsőben vakítani fog a fénye, így mindenképp készüljünk az okulár végére tekerhető szűrővel, például egy polárszűrővel. Azonban bánjunk csínján vele, mert ha a Holdat halványabbá tesszük, a csillagot is!

 

A Hold fedései nagyon fontosak tudományos szempontból is, főleg, ha kisbolygókat fednek el, ugyanis abból, hogy milyen gyorsan tűnnek el teljesen, következtetni lehet a távolabbi égitest alakjára. A csillagfedések inkább csak izgalmasak, de bizonyára nem csalódunk!

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Kutatói asszisztens
CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet