A Hold a Jászol csillaghalmaz udvarában

2020 március 06
| Szerző: Világos Blanka
Március 6-án este a Hold ismét egy látványos és ismert objektumhoz fog közel merészkedni - a Rák csillagképben fekvő Jászol-halmazhoz. Fel hát a kézi távcsövekkel! A Jászol-halmaz egy nyílt csillagha...

Március 6-án este a Hold ismét egy látványos és ismert objektumhoz fog közel merészkedni - a Rák csillagképben fekvő Jászol-halmazhoz.

Fel hát a kézi távcsövekkel!

A Jászol-halmaz egy nyílt csillaghalmaz, ami azt jelenti, hogy olyan fiatal (kb. 700 millió éves!) csillagok csoportosulása, amik ugyanabban a gázfelhőben keletkeztek.

Ez a csillagcsoportosulás mindössze 577 fényévre található tőlünk (ami csillagászati mértékkel tényleg majdnem a szomszédság) és körülbelül 350 darab csillag alkotja. Különlegessége, hogy közelsége és nagy mérete miatt tiszta derült éjszakákon szabad szemmel is megpillantható, halvány derengő foltként a Rák csillagkép közepében.

Hasonló szabadszemes halmaz a híres Fiastyúk is, ami a napokban is szépen látszik az esti-éjféli órákban. A Jászol a Fiastyúknál kevésbé ismert, mert halványabb, ám már egészen kis kézi távcsővel is pompás látványt mutat. A Rák csillagkép közepén elterülő, halvány foltocskaként, derengő ködösségként láthatjuk, hogy ha kis nagyítással vizsgáljuk és a csillagok képe összemosódik.

Állványos kistávcsővel 20x-os nagyításon már egészen biztosan tündöklő csillagok sokaságára bomlik. A Rák csillagkép maga sajnos elég halvány csillagokból áll, de viszonylag könnyen megtalálhatjuk helyét, hiszen a könnyen beazonosítható Ikrek és Oroszlán csillagkép között helyezkedik el félúton.

A két csillag, ami északról és délről körbeveszi a Jászolt, az Asellus Borealis és az Asellus Australis nevet viselik, amik jelentése északi és déli szamár(!) – mégis, ki más eszegetne egész álló éjjel a jászol szénájából?

A halmaz másik elterjedt magyar neve a Méhkas csillaghalmaz, de hivatalosan a latin Praesepe nevet és a Messier 44-es katalógusszámot viseli.

A Jászol-halmaz tündöklő csillagai egy magyar amatőrcsillagász, dr. Horváth Zsolt felvételén. (2017.03.28) Forrás: https://eszlelesek.mcse.hu
A Jászol-halmaz tündöklő csillagai egy magyar amatőrcsillagász, dr. Horváth Zsolt felvételén. (2017.03.28) Forrás: https://eszlelesek.mcse.hu

A Hold éjfél körül lesz a legközelebb a Jászolhoz, de már a kora esti óráktól fogva elkezd egyre látványosabbá válni a közeledő randevú. A Hold fénye el fogja nyomni a csillaghalmazét, így szabad szemmel azt biztosan nem fogjuk látni a fényárban. Viszont nagy látómezejű kistávcsövekben, főleg kézi távcsövekben igen káprázatos eseménynek lehetünk szemtanúi.

Ehhez nem kell speciális csillagászati távcső, akár egy egyszerű, természetjárásban használatos kézitávcső is tökéletes a célra. Arra számíthatunk, hogy a dagadó, 90%-ban megvilágított Hold mellett sok egymáshoz közeli, apró, halvány csillag fog elterülni egy csoportban. A Hold 2,5 fokra lesz a halmaz közepétől, tehát kézitávcsőben szűk fél látómezőnyi távolságra.

Ez arra is kiváló alkalom, hogy azok is megleljék a Jászol halmazt, akiknek eddig nem volt hozzá szerencséjük, hiszen a Hold segítségével könnyen beazonosíthatják, hogy merre található.

Így a későbbiekben könnyedén felismerhetővé válik, hogy ha arrafelé téved a távcsövünk lencséje.

Mostmár csak a derült időben kell reménykednünk!

 

Sikeres megfigyelést kívánunk mindenkinek!

A Hold és a Jászol-halmaz helyzete március 6-án 20:00-kor. A kék jelölő a csillaghalmaz helyzetét mutatja.Forrás: Stellarium
A Hold és a Jászol-halmaz helyzete március 6-án 20:00-kor. A kék jelölő a csillaghalmaz helyzetét mutatja.Forrás: Stellarium

 

Szerző: Világos Blanka / tudományos segédmunkatárs,

CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet