A FÉNYSZENNYEZÉS MÁR NEM CSAK VÁROSI PROBLÉMA

A FÉNYSZENNYEZÉS MÁR NEM CSAK VÁROSI PROBLÉMA

2023 szeptember 12
| Szerző: Jurecska Laura, Tudományos újságíró
A világítás iránti igény egyidős az emberiséggel, de sokáig csak gyertyák, fáklyák és tűzhelyek fénye szolgált fényforrásként, és még szó sem volt fényszennyezésről.

Mára azonban eljutottunk oda, hogy az emberiség 83%-a fényszennyezett helyen él.

A világ elektromosáram-fogyasztásának közel egyötöde a városi közvilágításra fordítódik, és ez az arány 2040-re várhatóan 27%-ra emelkedik majd. Gyakori az ún. túlvilágítás, amikor mind a megvilágítás mértéke, mind annak időtartama nagyobb az indokoltnál. A helytelen világítási gyakorlat nemcsak a településeket terhelő magasabb energiaköltségek, illetve több energia termelésével együtt járó nagyobb környezetterhelés miatt problémás, hanem annak az élővilágra gyakorolt káros hatásai miatt is. Mindezeken túl a fényszennyezés az égi jelenségek tanulmányozását is megnehezíti: a Nemzetközi Csillagászati Unió adatai szerint a nagy csillagászati obszervatóriumok kétharmadának az elfogadhatónál nagyobb mértékű fényszennyezéssel kell szembenéznie. Bár a világ egyes részein (pl. a Kanári-szigeteken, Hawaiin, illetve Chilében) már törvényi úton is igyekeznek a közvilágítás mértékét szabályozni, úgy tűnik ez nem elegendő a fényszennyezés visszaszorításához.

ÉJSZAKAI FÉNYEK MELBOURNE-BEN. Forrás: Wikipedia
ÉJSZAKAI FÉNYEK MELBOURNE-BEN. Forrás: Wikipedia

A nem megfelelő világítás mellett az egyre több műhold is gondot okoz a csillagászat számára. A Nap ugyanis megvilágítja ezeket az eszközöket, és azok fénye mind az optikai, mind az infravörös hullámhossztartományban zavarja az észlelést.

 

CSILLAGOS ÉGBOLT A HORTOBÁGYON FORRÁS: https://termeszetvedelem.hu/hortobagyi-csillagosegbolt-park/
CSILLAGOS ÉGBOLT A HORTOBÁGYON FORRÁS: https://termeszetvedelem.hu/hortobagyi-csillagosegbolt-park/

A szakértők szerint legalább az obszervatóriumok, illetve egyes természetvédelmi szempontból jelentős területek fölött továbbra is biztosítani kellene azt, hogy az éjszakai égbolt sötét maradjon. A problémára már az ENSZ is felfigyelt, javaslatot tettek arra, hogy „az égbolt minősége és a csillagfényhez való hozzáférés” a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer elemei közé is bekerüljön. Az indoklás szerint a fényszennyezés mellett a rádiójel-interferenciák és az éghajlatváltozás, valamint a földhasználat miatt megváltozott időjárási mintázatok egyaránt nehezítik mind az amatőr, mind a professzionális csillagászati tevékenységet.

 

Furcsa, ám igazán érthető, hogy a csillagászok a fény helyett a sötétségnek örülnek.

Forrás:The increasing effects of light pollution on professional and amateur astronomy | Science

Cover fotók forrása: https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/ESA_astronauts_help_map_Europe_s_light_pollution_from_space

San Diego Reflecting Pond - Fényszennyezés – Wikipédia (wikipedia.org)

Szerző: Jurecska Laura, Tudományos újságíró
Svábhegyi Csillagvizsgáló