Exkluzív rendezvények a csillagvizsgálóban

Ma már szinte végtelen a sor, ha rendezvényhelyszínek közül szeretnénk válogatni. De mitől lesz valami igazán egyedi? Mi az az extra, ami valóban feledhetetlen élményt nyújt vendégeinek?

Létezik egy hely, távol a város zajától, a Széchenyi-hegy tetején, csodálatos, erdős környezetben, a Normafától mindössze 300 méterre, ahol különleges, klasszicista stílusban épült épületeket rejt a 4 hektáros ősfás park, és még valamit. Olyan élményt, amelyben a vendégeknek csak itt lehet részük!

A Svábhegyi Csillagvizsgáló egyediségével egy különleges helyre repíti a résztvevőket, egyenesen a Világegyetem kapujába! Az egyedi helyszín kiválóan alkalmas kulturális események, komolyzenei koncertek, könyvbemutatók, termékbevezető események, sajtótájékoztatók, céges rendezvények és ünnepségek, családi napok rendezésére. A csillagászat és az űrkutatás az élet legtöbb területéhez kiválóan kapcsolódik, és földöntúli perspektívát nyit minden rendezvény számára!

Helyszín: A Normafa szomszédságában, távol a város zajától, a 4 hektáros Natura 2000-es területen, százéves fák ölelésében egy közel 1 hektáros hegyi füves terület vár minket, melynek ékességei a gyönyörű és hangulatos neoklasszicista épületek és a csillagvizsgáló kupolák.

 

 

A 20x35 méteres sík talajú, füves focipálya alkalmas nagy rendezvénysátor befogadására, a kupolák közötti füves területen pedig további sátrak és aktivitások telepíthetők. A csillagvizsgáló területén több száz fős nagyrendezvények is megvalósíthatók, csillagászattal kapcsolatos programelemek tekintetében állunk rendelkezésre.

 

Klebelsberg Kunó konferenciaterem:

Látogatóközpontunk előadótermében ablak nyílik a Világegyetemre. A falakat a Hubble űrtávcső fenséges űrfelvételei díszítik, mikroszkópos laboratóriumunk a meteoritkristályok színes világába kalauzol el minket. Univerzális Mérlegünk megmutatja, mennyit nyomnánk a Holdon, vagy egy neutroncsillagon, a hangulat űrillatúan barátságos. Előadásokra, megnyitókra, fogadásokra, interaktív foglalkozásokra kiváló.

 

Felszereltség:

 • fényerős 3D kettős projektor Dolby hangrendszerrel
 • 2x1,5 méteres whiteboard
 • tökéletes sötétítés
 • mikroszkópos laboratórium 8 mikroszkóppal (ráeső polarizációs, HD, DIC, áteső polarizációs, pol makroszkóp, sztereo)
 • meteoritsimogató, optikai kísérleti eszközök sokasága
 • mosdó a helyiségben
 • elhelyezkedés: a meridiánház mellett, a Budapest kupolához közel, hosszú és rövid oldala mentén ablaksorral.

 

 

Befogadóképesség:

méret:

10 x 4,3m + 4,8 x 4,7m

belmagasság:

2,9 m

széksoros ültetéssel:

35-40 fő

konferencia székkel:

50 fő

catering / körbejárós aktivitás esetén:

20+ fő

Ajánlatkérés

 

Detre László konferenciaterem:

A Csillagászati Intézet neoklasszicista kutatóépületében elhelyezkedő legnagyobb előadóterem az intézet nagyhatású csillagász kutatójáról és igazgatójáról, Detre Lászlóról kapta nevét, aki már festmény formájában tekint vissza ránk. Az erdőre néző, oldalán ablaksoros, nagy belmagasságú terem változatosan berendezhető igényeink szerint. A széksoros előadástól kezdve, az iskolapados workshopon át, az U-alakú díszebédig, vagy állófogadásig. Nagy belmagassága miatt programelemként felfújható planetárium is telepíthető benne.

 

Felszereltség:

 • fényerős 3D kettős projektor Dolby hangrendszerrel
 • 3x1,5 méteres whiteboard
 • tökéletes sötétítés
 • nagy belmagasság: 4,5 m
 • igény esetén felfújható planetárium is telepíthető benne
 • mosdó az épületben
 • elhelyezkedés: a kutatóépület földszintjén, déli, fák árnyékolta oldalon, hosszú oldal menti ablaksorral

 

Befogadóképesség:

méret:

8,8 x 6m

belmagasság:

4,5 m

széksoros ültetéssel:

48 fő

konferencia székkel:

70 fő

U alakú asztallal:

16-18 fő

ültetett körasztallal:

3x10 fő

könyöklő asztallal:

45 fő

iskolapados elrendezéssel:

22 fő

Szeidl terem:

A Szeidl Béla terem a Csillagászati Intézet neoklasszicista kutatóépületében elhelyezkedő kisebb tárgyalótermünk. Az oldalán ablaksoros teremben középső rögzített asztalsor fekszik, mely körbeülhető, süllyesztett áramforrással ellátott. Bensőséges hangulatú workshopokra, kisebb fogadásokra, és backstage helyiségnek is kiváló.

 

Felszereltség:

 • asztali projektor kérhető
 • 2x1,5 méteres whiteboard
 • tökéletes sötétítés
 • fix középső asztalsor, süllyesztett áramvételi lehetőséggel
 • mosdó az épületben
 • elhelyezkedés: a kutatóépület földszintjén, keleti oldalon, hosszú oldal menti ablaksorral

 

Befogadóképesség:

méret:

6,5 x 5m

belmagasság:

3,5 m

körbe ülhető központi asztallal:

14 fő

állófogadás:

15-20 fő

Ajánlatkérés

 

VIP terasz:

Kutatóépületünk tetőterasza az egyik legszebb és legexkluzívabb helyszínünk, csodálatos panorámával és hangulattal. A kétemeletes neoklasszicista kutatóépület tetején emelkedő terasz faragott mészkőkorlátjával, északi és déli bástyájával egy kastély hangulatát idézi. Az ősfás park lombkoronaszintje fölé emelkedő teraszon teljes körpanoráma vár, egészen Budaörsre és a Margit sziget felé lelátunk. A bástyákon meteorkamera-rendszer fürkészi az eget, a teraszon pedig hordozható csillagászati távcsőparkunk műszereivel tartunk távcsöves bemutatót. A helyszín kb. 20 fő számára alkalmas VIP állófogadás és exkluzív távcsöves bemutató tartására, 25-30 főnek távcsöves bemutató tartásra. Kisebb létszámmal igény esetén akár romantikus ültetett vacsora is megoldható.

Alaprajz

 

Meridiánház:

Különleges nevű épületünk egyike az intézet legkorábbi épületeinek, egy egyedi hangulatú időmérő kalitka. 1922-ben kezdte meg működését a központi talapzatán álló pazzázsműszer, mellyel a csillagok delelésének idejét mérték a csillagászok. Ez nem öncélú tevékenység, hanem rendkívül fontos társadalmi küldetés volt akkor: A csillagidő alapján tudták naponta a pontos időt szolgáltatni távíródróton a MÁV számára. Az egész épületen végighúzódik egy pontosan É-D-i tájolású ablak, és egy letolható tető, mellyel az égbolt teljes észak-déli meridiánköre szemünk elé tárul. A kisebb méretű, egyelőre kiállítást még nem tartalmazó épület alkalmas kisebb egyedi kiállítások, installációk elhelyezésére, rövid csillagászattörténeti bemutatóra, de előadótermünk melletti elhelyezkedése folytán akár backstage helyiségnek is.

 

Budapest kupola:

Három távcsőkupolánk közül a leghatalmasabb a Budapest kupola, nem csak az intézet, de hazánk egyik legikonikusabb és legszebb csillagászati kupolája. A neoklasszicista stílusban épült dóm mészkő lépcsősorral, faragott kő erkéllyel, és 10 méter átmérőjű réz kupolával rendelkezik. Előhelyiségében a hatalmas Blink-komparátor, földszintjén csillagászati öltözékeket bemutató tárlat, emeletén pedig a nagytávcső foglal helyet. Budapest legnagyobb távcsöve a 60 cm-es tükörátmérővel, és 3,6 méteres elsődleges fókusszal rendelkező Heyde Cassegrain távcső, melyen vezetőtávcsőként két további óriás, a 30 centis Zeiss lencsés távcső, és Konkoly-Thege Miklós 1881-ből származó 25 cm-es nagyrefraktora is helyet kapott. Az emelhető körszínpadon sínen futó, tonnás súlyú, hajtható körlétra gurul. A pompás hangulatú erkély felnőttek számára körbejárható a kupola körül. A kupolatér 30-40 fő befogadására alkalmas. Csillagászati bemutatások során javasoljuk, hogy egyszerre 20-25 fős társaság tartózkodjon bent, hogy mindenki könnyen belenézhessen a távcsőóriásba. Nagyobb rendezvény esetén kiforgásos rendszerrel végezzük a bemutatást. A távcső működésének megtekintése időjárástól függetlenül nagy élmény, derült időben nappal Nap-és Vénusz-megfigyelést, éjszaka pedig távcsöves csillagászprogramot tartunk.

 

Podmaniczky kupola:

Második legnagyobb kupolánk jelenleg egy különleges 15 cm-es Zeiss akromatikus távcsövet, hazánk egyetlen Coudé távcsövét rejti magában. A kupola kb. 20 fő befogadására alkalmas. A Podmaniczky kupolában távcsöves bemutatót jelenleg nem tartunk, mert a fáka déli oldalán magasra nőttek. Csillagászattörténeti programunk ikonikus hangulatú állomása, és a réthez közeli backstage helyszínként is jól használható.

 

Stúdió:

Online műsoraink közvetítésére felszerelt greenbox stúdiót használunk. A stúdió online + offline hibrid rendezvények esetén jól használható streamelt előadások, stúdióbeszélgetések, nevezetes eseményekkel kapcsolatos szakkomentárok élő közvetítésére.

 

Ajánlatkérés

 

Programok és szolgáltatások:

Rendezvényük csillagfényét örömmel emeljük az alábbi, csillagászattal kapcsolatos programelemekkel és szolgáltatásokkal:

 

Interaktív csillagászati előadás választható témákban, kedves és szakképzett bemutató csillagászaink tolmácsolásában

 • Idegen civilizációk nyomában (a Földön kívüli élet lehetősége)
 • Fekete lyukak, szupernóvák, gravitációs hullámok
 • Galaxis útikalauz csillagászokhoz (hogyan dolgozik egy csillagász?)
 • Kozmikus karambolok (üstökösök, aszteroidák és becsapódások)
 • Nap és csillagok, a gázóriások titkai (csillagok születése és halála, a legnagyobb csillagrobbanásokig)

Egy kupolában a távcsőóriással

Magyarország legnagyobb bemutató távcsövével a legszebb égitestek nyomába eredünk:

Nappali program:

 • Így néz ki egy csillag kézközelből: Különleges naptávcsöveinkkel megvizsgáljuk a Nap felszínét és légkörét. A napfelszínen ránk mosolyognak a napfoltok és napfáklyák, a légkörben pedig lángnyelv, szökőkút, vagy lángfüggöny alakú protuberanciákban gyönyörködhetünk. Megcsodálhatjuk nappali égen a Vénusz bolygót is, melyek fázisa, és akár felhői is szemünk előtt táncolnak a távcsőóriásban.

Esti program:

 • Több százszoros nagyításon megfigyeljük a Hold teraszos falú krátereit és redőgerinceit
 • A Jupiter felhősávjait, és a négy Galilei holdat
 • A Szaturnusz pengeéles, felénk billenő gyűrűjét
 • A legszebb gömbhalmazok ékszerdobozokként bomlanak csillagok százaira a szemünk előtt
 • Planetáris ködök lassan táguló kozmikus füstkarikáiban gyönyörködünk
 • Galaxisok spirálkarjai és csomói derengenek fel a látómezőben

Borult időben:

 • Borult időben bemutatjuk a kupola és a távcső működését, és csillagászattörténeti előadásunkon bepillantunk a csillagászok romantikus, olykor küzdelmes életébe.

Távcsöves bemutató a VIP-teraszon

A gyönyörű neoklasszicista főépületünk tetejét csak különleges események során vetjük be. Elsősorban este és éjszaka tartunk távcsöves bemutatót 4-5 hordozható méretű csillagász távcsővel. A tetőteraszról pompás körpanoráma nyílik, így napnyugta után az esti ég különlegességeit, a holdsarlót, az Esthajnalcsillagot, vagy a Merkúr bolygót innen kiválóan megfigyelhetjük, ha látszanak az égen.

Tematikus gyermek és családi programok napközben

A rendezvényen igénytől függően saját helyszíneinken (előadóterem, meridiánház, nagyrét), és tetszőlegesen telepített sátras helyszíneken tudunk gyermekeknek és családoknak szóló programokat tartani:

 • Nappali csillagászat: Szabad téren felállított naptávcsöveinkben a Nap felszínén vándorló napfoltokat, és a naplégkörben tekergőző naplángokat is megfigyelhetjük. Kézbe fogható napmegfigyelő üvegeinkkel szabad szemmel is megcsodáljuk a napot, és a nap képét kivetítjük egy táblára. Távcső segítségével látványosan demonstráljuk, hogyan lehet egy falevélen vagy papírlapon másodpercek alatt tüzet gyújtani.
 • Meteoritsimogató: Szebbnél szebb űrből jött köveket vizsgálhatunk, megismerve, hogy honnan jönnek a nehéz vasmeteoritok, vagy hogyan keletkeztek az ősnaprendszer első meteoritjai, a kondritok. Sztereomikroszkóppal is megvizsgálhatjuk a legszebbeket.
 • Mikroszkópos meteoritvizsgálat: Előadótermünkben mikroszkópparkunk segítségével megvizsgáljuk a legszebb meteoritmintákat. A polarizációs mikroszkópban a meteoritkristályok a szivárvány legszebb színeiben pompáznak. Kameránk segítségével ki is vetítjük a kristályokat, és látványos animációkat is megtekinthetünk meteoritbecsapódásokról. Összehasonlíthatjuk a Holdról, Marsról vagy Vestáról származó meteoritokat. A pompás meteoritkristályokban való gyönyörködés mellé zenei aláfestést is kaphatunk…
 • Kísérletek a fény minden hullámhosszán: Optikai kísérleti eszközeink borult időben is pompás látvánnyal ajándékoznak meg mindenkit. Lézeres kísérleti padunkkal kirakhatjuk a távcsövek fénymenetét. Diffrakciós szemüvegeinkkel megvizsgálhatjuk a neonlámpák spektrumának emissziós vonalait. Monokromátor segítségével szín-zsákbamacskát játszhatunk, és megnézhetjük, milyen hullámhosszig látunk le ibolyában és mélyvörösben. Plazmagömbünkkel pedig a meteorok ioncsatornáit szimuláljuk.
 • Naprendszer modellezés: Plüssnaprendszerünk segítségével méreterányosan kirakjuk a Naprendszer, és eljátsszuk a bolygók mozgását, a Hold fázisait, és a Vénusz láthatóságát is.
 • Téridő-trambulin: Gravitációs szimulátorunk pompásan modellezi a téridő görbületét. Pályára állítjuk a Nap körül a bolygókat, modellezzük egyenlő és eltérő tömegű kettőscsillagok mozgását, a fekete lyukból való fényszökés korlátait, és megpróbálunk kettőscsillagok körül a Roche-lebeny mentén pályára állítani egy bolygót.

Esti kültéri programok:

Az esti rendezvények mellé örömmel biztosítunk izgalmas programelemeket a nagytávcsöves, vagy VIP teraszon zajló távcsöves megfigyelés mellett. Méltó módon megteremtjük a csillagászati milliőt a komolyzenei koncerttől kezdve a termékbevezésen át az irodalmi estékig…

 • Távcsöves bemutató a kertben: A rendezvény mellett közvetlenül felállított nagyméretű hordozható távcsöveinkben megelevenednek a legszebb égitestek! A Hold kráterei, a Juiter felhősávjai, vagy a Szaturnusz gyűrűje a szemünk előtt táncol kétszázszoros nagyításon. Színpompás kettőcsillagok, ékszerdobozként tündöklő nyílt csillaghalmazok, látványos gázködök, és vattacsomószerű gömbhalmazok várnak a teleszkópban.
 • Lézeres csillagképtúra: Zöld színű, látszólag egészen a csillagokig elvilágító nagyteljesítményű lézerpálcánkkal végig járjuk és megismerjük az égbolton látható legszebb csillagképeket. Megelevenednek a csillagképek mögött rejlő csillagmondák is: A görög mitológia gyöngyszemei, a magyar pásztorkúltúra Sántakatája, de akár a tahiti csillagmondák is segítenek elkalandozni a csillagok végtelenje és a több ezer éves társadalmak szellemi öröksége között.
 • Virtuális csillagképtúra: Borult idő esetén csillagképtúránk virtuális vetített változata repít minket a csillagokig. Planetáriumprogramunk egén életre kelnek a csillagképek, és megnézhetjük a legszebb égitestek fotóját és animált látványát kis távcsővel, nagy távcsővel és akár űrtávcsővel is. Itt, a derült idős megfigyeléstől eltérően nem köt minket a földi fizika, akár át is repülhetünk egy planetáris ködön!
 • Fénydekoráció: Fenyőfák között magasodó klasszicista kupoláink csodálatos látványt nyújtanak nappal is, de éjszaka, különböző színű reflektorokkal megvilágítva egészen egyedivé varázsolják a hely hangulatát.

 

Létszámtól függően a fenti programok párhuzamosan is megvalósíthatóak, így a különböző helyszíneken egyszerre folyó programok között kötetlenebbül, szabadon is választhatnak az érdeklődők.

Catering: Tudjuk, hogy egy exkluzív rendezvény fontos része a kiemelkedő catering szolgáltatás. A catering egyénilge is szervezhető saját cateringes csapattal, de természetesen nekünk is vannak kipróbált, megbízható, minden igényt maximálisan kielégítő együttműködő partnereink akiket szívből ajánlunk!

 

Parkolás: Autóval érkező vendégeink részére 10-12 autó parkolását tudjuk biztosítani a zárt park területén. Ezen felül a Csillagvizsgáló mellett kezdődik a Normafa park autóparkolója, számos ingyenes parkolóhellyel.

Legyen szó céges rendezvényről, autó-, könyv-, vagy bármilyen termékbemutatóról, vagy akár klasszikus zenei koncertről, nálunk minden adott, ami egy igazán felejthetetlen eseményhez szükséges!

 

Ajánlatkérés

Eddigi partnereink:

Vasas Művészegyüttes

Herschel szimfonikus koncert a kertben

Csilagászati-kultúráli s rendezvény a Csillagvizsgáló kertjében, ahol Herschel szimfóniái a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában csendülnek fel, majd csillagászati bemutatóval zárul az este.

 

MÜPA Budapest

Liszt ünnep Sajtótájékoztató

A MÜPA a Svábhegyi Csillagvizsgálóban tartotta egy új, nemzetközi összművészeti fesztivál, vagyis a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, rendhagyó sajtótájékoztatóját, ahol a sajtóképviselői vettek részt. Az este folyamán a Csillagvizsgáló kertjében felállított színpadon a vendégek több live act, és a sajtótájékoztatóhoz tartozó kötetlen beszélgetés tartott az ügyfél. A sajtótájékoztató után a vendégek a Budapest-kupolában, és a kertben felállított távcsövekkel kémlelhették az eget.

 

Roust Hungary Kft.

Hendrick’s Gin Moonlight Piknik

A 4 napos rendezvénysorozat során a Kupola melletti réten kialakított piknik részen ízlelhették meg a vendégek a Hendrick’s legújabb gin kreációját, majd a Csillagda 3 helyszínén különböző csillagászati programokon ismerhették meg az égbolt csodáit.

 

PRESS & INFORM PR

HUAWEI Telefonbemutató

A Huawei a Svábhegyi Csillagvizsgálóban mutatta be legújabb telefonját, melyben nagy nagyítást elérő kameráját a Holdfotózással tették emlékezetessé a vendégek számára.

 

Poket Zsebkönyvek

Poket Könyvbemutató

Egy piknikkel egybekötött könyvbemutatót tartott a Csillagvizsgáló kertjében a Poket könyvkiadó, mely csillagászati bemutatóval és sétával zárult a Csillagvizsgáló ikonikus kupolájában.

 

Művészbemutató

A Meridián-ház kiállító térré alakult, ahol a kiállított képek és installációk pár hétig megtekinthetők voltak a nagy közönség számára.

 

Tudományok fővárosa

2020-ban a Tudományok Fővárosának a Svábhegyi Csillagvizsgáló adott otthon, innen követhette az izgalmas előadásokat és látványos kísérleteket online streamen keresztül a néző a pandémiás helyzetre való tekintettel. A Tudományok Fővárosán az intézet nem csak a helyszínt biztosította, de a szervezésben is nagy szerep volt, és a munkatársai több előadással is bemutatkoztak az eseményen.

Írj nekünk emailt az info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu email címre vagy töltsd ki a lenti űrlapot.

Ajánlatkérés

Szeretnél egy igazán különleges ajándékkal kedveskedni a látogatás élménye mellett? Ajándékozz csillagtérképet! 

Minden ember életében akad egy olyan nap, amely más, mint a többi. Ha tehetnénk, legszívesebben újra-meg újra átélnénk azt a pillanatot és örökké az emlékezetünkbe zárnánk. A modern technológiáknak hála, most már nem csak az emlékeidben őrizheted őket, hanem bármikor viszontláthatod egy egyedi csillagtérkép formájában.

A csillagtérkép egyedülálló módja egy alkalom megünneplésének vagy egy különleges esemény megemlékezésének. Használható nászajándéknak, évfordulós ajándéknak, születésnapi ajándéknak, vagy csak a szeretet jeleként. A térkép megmutatja, hogyan helyezkedtek el a csillagok az adott napon és hogyan néztek ki az általad kiválasztott időpont pontos helyéről.

Készítsd el saját, személyre szabott és igazán egyedi csillagtérképedet. Válassz kedvenc mintáid, színeid közül, és adj hozzá egyéni szöveget a legvarázslatosabb pillanatok megörökítéséhez.

Van képkereted? Te szeretnéd kinyomtatni? Rendeld meg digitális csillagtérképünket!

Amennyiben ránkbíznád a nyomtatást és a keretet erre is van mód. Ne habozz rendelj most!

Amennyiben a Svábhegyi Csillagvizsgálón kerersztül adod le a megrendelésed, 10% kedvezményt is kapsz! Ehhez használd az alábbi linket. A 10%-os kedvezmény a kosár értékből automatikusan levonódik. 

Csillagtérképet rendelek!