Tanfolyam: Hogyan használjam a csillagászati távcsövemet?

Tanfolyamunk azoknak a friss távcsőtulajdonosoknak szól, akik már rendelkeznek saját műszerrel, de még nem elég magabiztosak a távcsőhasználatban, és az objektumok megtalálásában. A tanfolyam elméleti részén megismerkedünk a távcsőmechanika beállításával és a tubusok kollimációjával, az égitestek keresésével és az észlelési területekkel. A gyakorlati részen pedig az ég alatt közösen állítjuk be a mechanikát, bejusztírozzuk a műszert és megkeresünk néhány fényes és látványos égitestet.

 • Van már csillagászati távcsöved, de nem igazán tudod, hogyan kellene használni?
 • Nehéz élesre állítani a képet vagy megpillantani a beállított objektumot?
 • Szeretnéd megtudni, hogy lehet az égen megtalálni és beállítani a szebbnél szebb égitesteket?
 • Férjed, gyermeked, feleséged lepnéd meg távcsővel, de még nem tudja használni?

Sokan kapnak vagy vesznek kezdő csillagászati távcsövet, de nem igazán biztosan a használatában. Szeretnénk magunk is megpillantani a szebbnél szebb égitesteket, de nem találjuk őket, vagy csalódunk az első látványban. Az amatőrcsillagászat egy tudományos ismereteket igénylő hobbi, a kezdő lépéseket ugyanúgy el kell sajátítanunk, mint biciklizésnél. Senki sem születik tapasztalt megfigyelő csillagásznak, mindenki azzá válik! Porold hát le a távcsöved, tanuld meg helyes használatát, és válj rutinos távcsőforgatóvá!

Friss távcsőtulajdonosoknak szóló tanfolyamunkon közösen tekintjük át a távcsövek és a távcsöves kiegészítő eszközök használatát. Megismerkedünk a távcsőmechanika beállításával, és a tükrös távcsövek jusztírozásával. Áttekintjük a csillagtérképek használatát, megtanuljuk beállítani az égitesteket. Bepillantunk az észlelő amatőrcsillagász legváltozatosabb megfigyelési területeibe, és a csillagos égbolton végigkalauzoló szakkönyvekbe. A gyakorlati rész során segítünk összerakni távcsöved, beállítjuk, és megtanítunk jusztírozni. Végül segítünk, hogy egyedül is meg tudd keresni és beállítani a csillagos ég alatt a legszebb égitesteket, és ezután önállóan is tovább tudj haladni a Világegyetem felfedezésében!

A tanfolyami részvétel alsó korhatára: Mivel a tanfolyam 5 órás, intenzív szakmai képzés, fontos, hogy a résztvevő érdeklődését és figyelmét lekösse, ne okozzon számára problémát a távcső egyedül történő össze-és szétszerelése, illetve a 2,5-3 órás késő estébe nyúló észlelés szülői felügyelet nélkül. 

Érdekel a tanfolyam!

Programtervezet:

 

1.  Csillagászati távcsövek működése és használata (előadás, 1h)

 • Az észleléskor használt legfontosabb optikai paraméterek és ezek kiszámolása (nagyítás, fényerő, felbontóképesség, tényleges látómező, kilépő pupilla, barlowzás)
 • Okulárok és távcsöves kiegészítők: avagy milyen upgrade lehet hasznos még a távcsövemre (okulártípusok, zenittükör, barlow, napszűrő, bolygó és mélyég szűrők, mobiltelefon adapter, jusztírlézer, tárolás…)
 • A távcsőmechanika használata: égi koordinátarendszer, pólusra állás, óragép, GOTO beállítása
 • Jusztírozás, a tükrös távcsövek kollimációja

 

2. Mit láthatok a távcsövemmel: A távcsövekkel megfigyelhető égitestek, és észlelési területek (előadás, 1h):

 • Csillagképek, csillagtérképek és magnitúdóskála, objektumok beállítása
 • Nap, Hold, bolygók, kisbolygók, üstökösök, kettőscsillagok, változócsillagok, mélyég objektumok megfigyelésének lényege. Legszebb objektumok ajánlati listája.
 • Amatőrcsillagász észlelések: rajzos és fotós
 • Szakkönyv ajánló
 • Rakjuk össze a távcsöved! A résztvevők távcsöveinek összeszerelése. Jusztírozás és kollimáció gyakorlat. (Gyakorlat, 1,5h)
 • Objektumkeresés az ég alatt. Különböző égitest típusok megkeresése, beállítása és észlelése a gyakorlatban.
  Fotózás mobiltelefonnal. (Gyakorlat, 1,5h)

Kiknek szól a tanfolyam: 

Saját távcsővel rendelkező távcsőtulajdonosoknak. A tanfolyam akkor lesz a leghasznosabb a számodra, ha van már távcsöved, és azt el is tudod hozni. Az sem baj, ha most otthon marad, de ha nem lesz otthon min kipróbálni a tanultakat, csak a szívedet fájdítjuk. Ha még távcsővásárlás előtt állsz, ajánljuk figyelmedbe a „Milyen csillagásztávcsövet vegyek” tanfolyamunkat is.

 

Úgy érzed, hogy itt a helyed? 

Jelentkezés: 

A tanfolyamra szóló belépőjegy  egyszerűen megvásárolható itt, és szabadon tovább ajándékozható. 
A tanfolyam megkezdése előtt munkatársunk e-mailben  tájékoztat a tanfolyam indulásáról 
és a további tudnivalókról.

 

Helyszín: 

Svábhegyi Csillagvizsgáló, 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós u. 15-17.
A tanfolyam ára: 38.000 Ft