Meteor 2022 Észlelőtábor (MTT)

Nemzetközi csillagásztalálkozó 2022. július 28-31-én! A több évtizedes múltra visszatekintő Meteor Észlelőtábor a hazai és határon túli amatőrcsillagászok és csillagászat-kedvelők legnagyobb éves találkozója.

A rendezvénynek idén is a Gerecse lábánál levő, Tarján község melletti Baglyas Park (Tarjáni Nemzetiségi Ifjúsági Tábor) ad otthont.

Az észlelőtábor fő célja az észlelés, a csillagos égbolt szebbnél szebb égitesteinek megfigyelése saját, és egymás távcsöveivel. Szeretnénk közösen átélni és élőben megosztani egymással az észlelés minden élményét. A találkozó a hazai távcsövek (és persze tulajdonosaik) legnagyobb felvonulása, kiváló lehetőség a különböző méretű és típusú távcsövek összehasonlítására, az első kézből való tapasztalatszerzésre. A találkozót hivatásos- és amatőrcsillagászok változatos témájú előadásokkal színesítik, a csillagászati kutatások, vagy észlelési módszertani fejlesztések élvonalát bemutatva.

2022-ben a tábor szervezésében és megvalósításában a Magyar Csillagászati Egyesület lelkes önkéntesei mellett a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai is részt vesznek.

2022 újdonságai:

 • Mosdókontének
 • Gyerekfoglalkozás: pénteken és szombaton, délelőtt és délután gyermekfelügyeletet (játszósarok animátorral), és gyerek asztromatinét (játékos csillagászati foglalkozás) szervezünk – ez az év a nyugodt és felszabadult szülők éve, várjuk szeretettel a gyermekes családokat!
 • Kezdő távcsöves képzés: Kezdő távcsőtulajdonosoknak gyakorlati képzést vezetünk csütörtök és péntek este, melyen megtanuljuk beállítani és kollimálni a távcsövet, együtt keressük fel a legszebb égitesteket, és csillagképtúrát is tartunk – hatékonyan sajátíthatod el a megfigyelés első fortélyait
 • Még jobb büfét! – gondoskodunk a változatos és finom fogásokról, amit kényelmesen, sörpadokon ülve, sátrak árnyékában fogyaszthatsz a büfé mellett!
 • MTT póló! – Végre megszületett tábori pólónk! Ezt július 3-ig, a regisztrációs felületen rendelhetjük meg jelentkezéskor.
 • Tovább javul a horizont! Az egyre terjeszkedő fa és bozótirtás nyomán északon, az interplanetáris réten ínycsiklandó keleti és déli horizont vár, a hajnali Vénusz és Betelgeuze kelésig.

 

Megközelítés

A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal Tatabánya, illetve Budapest felől (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját Volán-buszmegállója van (Tarján, Ifjúsági tábor megállóhely).

GPS-koordináták: 47,59251, 18,49276.

Programtervezet

július 28. csütörtök, 14:00-kor – Regisztráció nyitás
július 28. csütörtök 18:00-18:20 Tábornyitó (Csiszolóház)
július 31. vasárnap, 12:00-ig – táborhely elhagyása

ELŐADÁSOK A FŐÉPÜLETBEN

Július 28.

20:00 Tarjántól Tarjánig: mozgalmunk egy éve (Mizser Attila)

Július 29.

10:00 Egy hét a csillagok alatt. Tájékoztató az aug. 5-14. között tartandó országos akcióról
10:15 A Messier-ultramaraton (Görgei Zoltán)
11:00 Meteoros expedíción az Újvilágban: csillagászati élmények Texastól Nevadáig (Kiss László)

15:00 A Marson kitört 2020. novemberi porvihar drámája és a 2022. decemberi oppozíció (Kiss Áron Keve)
16:00 Athletica Galactica: csillagászati verseny diákoknak (Rózsahegyi Márton)
16:30 Asztrofotózás Dobson-távcsővel (Farkasréti György). Az előadás után a Fényidő c. kötet dedikálása.

20:00 Az év első üstökösétől a Földünkbe csapódó kisbolygókig (Sárneczky Krisztián)

Július 30.

10:00 Emlékezzünk Dán Andrásra! (Babcsán Gábor, Horváth Tibor, Görgei Zoltán, Kovács József, Mátis András és mindazok, akik meg szeretnének emlékezni elhunyt barátunkról)
10:30 Csillagászat egyszerűen - Stabi.hu (Tóth János)
11:00 Távcsövesek fóruma

12:30 A tábor hivatalos csoportképe (észlelőrét)

14:00-16:00 Asztrobazár

16:00 Észleljük a Holdat - digitálisan! (Molnár Péter) 
16:45 Én és a számítógépem (Zalezsák Tamás)
17:15 Egyszerű robottávcső építése és használata (Talabér Gergely)

19:00 Munkára készen a James Webb-űrtávcső (Detre Örs)

Az előadni szándékozók Mizser Attilával vegyék fel a kapcsolatot (mzs@mcse.hu)!

További programok és műhelyfoglalkozások:

Július 30-án 20 órakor A Nagy Medve zenekar gyimesi-moldvai népzenei estje a Csiszolóházban

Kezdő távcsöves képzés: Július 28., csütörtök 20:30-23:00 és július 29., péntek 21:00-23:00.

A képzés azoknak a friss távcsőtulajdonosoknak szól, akiknek van saját távcsövük (el is hozzák a táborba), de még nincs kellő gyakorlatuk távcsőhasználatban és objektumkeresésben. Az alkonyatkor kezdődő képzésen áttekintjük a távcsövek fajtáit, működését, a keresőtávcső párhuzamosítását, a mechanika pólusra állását, és szükség esetén kollimáljuk a műszert. Az egyre sötétedő égen először a fényesebb kettőscsillagokat vesszük célba, majd a nyílthalmazokat, végül ködöket, gömbhalmazokat és galaxisokat is keresünk. A csütörtöki és pénteki alkalmak egymásra épülnek. A két estényi megfigyelés pedig segít emlékezetből is megtanulni a fontosabb objektumok beállítását. A programot csillagképtúrával zárjuk. Csillagtérképet, kistávcsöves atlaszt mindenképp érdemes hozni! A résztvevőszám limitált, a programra a regisztrációs űrlapon lehet jelentkezni. A képzést Kiss Áron Keve a Svábhegyi Csillagvizsgáló tanfolyamvezetője szervezi.

Gyermekprogramok:

Játszósarok: Pénteken és szombaton, a délelőtti előadás blokk alatt gyermek játszósarokkal és animátorral készülünk. A gyermekek bármikor idejöhetnek és idehozhatók, a játszósarok délelőtt 9-13 között lesz nyitva.

Asztromatiné: Péntek és szombat délután, a délutáni előadás blokk alatt csillagászati gyermekfoglalkozással készülünk. Az asztromatiné fix időpontban kezdődik, a gyermekek egy 1,5 órás, változatos, kísérletes, játszós csillagászati programon vehetnek részt. A programot a Svábhegyi Csillagvizsgáló asztromatiné programjainak csillagásza, Szabó Olivér Norton vezeti. 2022 a családok éve, várjuk szeretettel a gyermekeket!

Műhelyfoglalkozások (helyszín: Csiszolóház)

Július 29.
14:00-15:00 Kettőscsillagok. Konzultáció Talabér Gergely rovatvezetővel.
15:00-16:00 Üstökösök. Konzultáció Nagy Mélykuti Ákos rovatvezetővel.
16:00-17:00 A változócsillagok varázslatos világa. Konzultáció Kiss Lászlóval, a Változócsillag Szakcsoport vezetőjével.
17:00-18:00 Beszélgessünk távcsövekről! (Babcsán Gábor)

Július 30.
9:00-tól napészlelés a Csiszolóház mellett, 10-12 óra között a Nap Szakcsoport foglalkozása, vezeti Hannák Judit.

Távcsöves bemutató a nagyközönség számára július 29-én 21:00 és 23:00 között, az észlelőréten (Interplanetáris rét). Aki szívesen csatlakozna az eseményhez saját távcsővel is, jelezze a tábori recepción! Köszönjük!

 • A nyári égbolt csillagképei. Vezetett csillagkép-túra: merre van a Nagy Nyári Háromszög? Merre jár a Nagy Göncöl? Hogy jutunk el a Sarkcsillaghoz? Igaz, hogy a Sarkcsillag az égbolt legfényesebb csillaga?
 • A nyári ég legszebb ködei és csillaghalmazai. Távcsővégre kerül a hattyút formázó Hattyú-köd, a csillagok százezreit tömörítő Herkules-gömbhalmaz, és a kozmikus füstkarikát formázó Gyűrűs-köd is.
 • Az este sztárja a Szaturnusz bolygó, melynek pengeéles, felénk billenő gyűrűje térben lebeg majd távcsövünk látómezejében.

A részvétel tarjáni lakosok számára díjtalan.

Asztrobazár:

A szombat délutáni asztrobazár során lehetőség van távcsövek, távcsöves kiegészítők, kiadványok árusítására és vételére. A kereskedelmi tevékenységet kérjük az asztrobazár idejére korlátozni!

Mutasd meg távcsöved!

A szombat délután kezdődő bemutatóra várjuk vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését: olyanokét, akik szívesen beszélnének műszerükről. A tervek szerint a réten felállított távcsöveket szervezetten, csoportosan fogjuk végigjárni, az egyes állomáshelyeken pedig a távcsőtulajdonosok tartanak rövid távcsőbemutatót. A bemutatkozásokról videofelvétel készül, amely a későbbiek folyamán elérhető lesz az MCSE Youtube-csatornáján. Jelentkezés a recepciónál. A bemutatkozók 2023-as MCSE-tagságot nyerhetnek. Esős időben a Mutasd meg távcsöved! akció elmarad. Érdemes „kitáblázni” a távcsöveket, vagyis legfontosabb műszaki paramétereiket, továbbá a tulajdonos nevét, elérhetőségét egy egyszerű, fóliázott papírlapon is kiragasztani a műszerre.

Kérjük, az adatlapot még otthon töltsd le, nyomtasd ki! Az adatlap letölthető innen.

Észlelőrét, sátrazás, áramfogyasztás

Az évek óta jól bejáratott észlelőrét a tábor DK-i részén fekvő, enyhén lejtős nagyrét (Konkoly Thege Miklós észlelőrét). Egy központi elosztót tudunk itt elhelyezni, hosszabbítót, további elosztókat mindenki hozzon magával! Az egyik legjobb kilátás a táborhely É-i, ötházak mögötti rétjéről nyílik (Interplanetáris rét), ahonnan a keleti horizont is kiválóan megfigyelhető. Ez esik azonban a központi kőháztól a legtávolabb, így ide a megafon programtájékoztató hangja sem ér el.

Az észlelőrét közepére kérjük senki ne verjen fel sátrat, csak a szélére. Parkolás szintén a rét szélén, kell a hely a távcsöveknek! Nagy teljesítményű elektromos eszközt (pl. hűtőláda, ventilátor, hajszárító stb.) tilos a sátrakban üzemeltetni. Az elosztót kizárólag az észleléshez használt eszközök energiaellátásának támogatására helyezzük ki, továbbá javasoljuk, hogy mindenki törekedjen az önálló energiaellátásra.

Tábori térkép

Parkolás, fényszennyezés

Az észlelőrétek szélén, a távcsövek közelében is lehet parkolni, azonban éjszaka semmiképp ne zavarjuk a távcsöves munkát felesleges mozgással, fényekkel. Éjszaka, derült idő esetén mindennemű fényszennyezés TILOS! Az észlelőrétre nyíló ablakokat el kell sötétíteni. Éjszaka csak észlelőlámpával világítsunk, csak akkor alkalmazzunk erősebb fényt, ha az mindenképp szükséges. Ilyenkor figyelmeztessük a közelben távcsövezőket. A mobiltelefonok, notebookok képernyőjét is állítsuk halványabbra, csillagfénybarátra! Zöld lézernyilat csak a csillagképek tanítására használjunk, este 11 után ne zavarjuk használatukkal az észleléseket!

 

Ivóvíz, fürdés

A táborhelyen a főépületben és az ötházakban saját mosdók és vizesblokkok vannak. Az itt alvókat kérjük, ezeket használják.

A táborban szaniter konténert fogunk beállítani, melyekben WC-k és zuhanyzók lesznek. A sátrazókat kérjük, hogy zuhanyzásra elsősorban ezeket a konténereket használják. A főépület földszinti mosdója az előadások során szintén rendelkezésre áll. Vízvételi lehetőségek lesznek a területen.

 

Az MTT 2022 során született észlelések feltöltése

Kérjük a táborozókat, hogy a tarjáni észleléseket is töltsék fel Észlelésfeltöltőnkre!

Az észlelőtáborok illemtana

1. Kövesd a szabályokat! Amikor jelentkezel, érdeklődj a feltételek, szabályok felől. A legtöbb szervező gondoskodik ismertetőről. Olvasd el, és kövesd az útmutatásokat. A bajok akkor kezdődnek, amikor az emberek azt hiszik, hogy a szabályok csak másokra vonatkoznak. Ha a szervező nem akar autómozgást az észlelőhelyen napnyugta után, ne használd autódat alkonyat után, kivéve ha vész- ill. kényszerhelyzet áll elő.

2. Gyere felkészülten! A várható hőmérséklet jó néhány fokkal alacsonyabb lehet az előrejelzésnél, így hozz magaddal megfelelő ruhákat. Készíts listát, mielőtt elindulsz. Ha távcsövet hozol, csomagolj be egy kis szerszámos ládába tartalék elemeket, zseblámpát és más tartalék dolgokat. Továbbá készíts be egy hűtőtáskát és csomagolj valami ennivalót éjszakára. Még jobb, ha hozol magaddal ezt-azt, amivel megkínálhatod a körülötted észlelőket.

3. Ne használj fehér fényű zseblámpát napnyugta után, csak vörös fényűt! Ha muszáj erős vörös fényt használni, akkor világíts a lábad elé, és ne vakítsd el az észlelőket. Ha ki kell nyitnod az autód ajtaját vagy csomagtartóját, előtte vedd ki az izzók biztosítékját, ami csak egy pillanatig tart. Ne felejtsd el, hogy az autó hátsó lámpái is fényesek. Húzd be a kéziféket, tedd üresbe a sebváltót indítás előtt, így a hátsó fények nem gyulladnak ki. Ha az erős fény nem kerülhető el, jelezd előre, pl. kiáltsd azt, hogy “fény tíz másodpercig”, adj időt mindenkinek arra, hogy más irányba fordulhasson. Meg fogják becsülni figyelmességedet! A mobiltelefon, a notebook képernyője is fényszennyező! Vedd halványabbra, ha az észlelőréten használod!

4. Távcsöves illemtan. Ne hidd azt, hogy mindegyik távcsőbe kérdezés, kérés nélkül belenézhetsz. Mindenki szereti megmutatni műszerét, de van úgy, hogy inkább barátaival osztja meg észlelőidejét. A réten álló legnagyobb teleszkóp nem szükségszerűen köztulajdon. Ha szeretnél belenézni miután valaki használta, először kérdezz! Ha van rá mód, tudd meg, mikor lesz nyilvános bemutatás. Ha nem vagy jártas a távcső kezelésében, akkor inkább ne próbálkozz. Nem valami udvarias dolog elveszíteni azt az objektumot, amit még huszonöten szeretnének megnézni a hátad mögött kígyózó sorból. Sok távcsőtulajdonos boldogan elmagyarázza neked a nap folyamán, hogyan működik műszere. Ne sajátítsd ki a látómezőt. Légy figyelmes másokkal, akik szintén látni akarják az égitestet.

5. Dohányzás. Ne gyújts rá az észlelők közelében! Nehéz egy zsúfolt észlelőréten, de fordulj el tőlük, és takard el kezeddel a gyufát vagy az öngyújtót, és így senkit sem vakítasz el. Ne feledd, hogy valakinek össze kell szedni minden cigarettacsikket, épp ezért használj hamutartót!

6. Alkoholfogyasztás. Mindent csak mértékkel, az alkohol a csillagász ellensége! Nem vagyunk ellene a mértékletes fogyasztásnak, azonban tudnod kell, hogy már egészen kevés alkohol is igen kedvezőtlenül befolyásolja látásodat, sokkal kevesebbet fogsz érzékelni az égbolt szépségeiből. Márpedig azért jöttél a táborba, hogy minél többet láss a csillagos égbolt csodáiból! Ha mégis úgy döntesz, hogy a “keresőtávcsövet” inkább a szádhoz emeled, előtte gondolj arra, hogy a többiek, akik az égbolt csodáiban merengenek, nem kíváncsiak a Te felhőtlen jókedvedre.

7. Feljebb veheted a hangerőt, de használj fejhallgatót Néhány észlelő szeret az égbolton szemlélődni a távcsővel, miközben 110 decibellel hallgat heavy metalt. Hallgathatod a zenét, csak viselj fejhallgatót.

8. Oszd meg ismereteidet. Egy észlelőtábor a tanulás és a tanítás helyszíne is. Ha látsz egy kezdőt egy objektum beállításával kínlódni, kérdezd meg, segíthetsz-e. Érezd jól magad, és segíts másoknak is jól érezniük magukat!

9. Légy megértő. Azok, akik táborokat szerveznek, önkéntesek, nem pedig mások kiszolgálói. Ha látsz egy csoportot székeket pakolni, miközben egy ebédlőt előadó-teremmé alakítanak át, állj be te is, értékelni fogják figyelmességedet.

10. Kiszámítható dolgok rosszul sikerülhetnek, különösen a technikával van ez így. Nehéz a rétet előadóteremmé varázsolni! Légy független az elektromosságtól. Ha mégis szükséged van rá, legyen nálad elem, akkumulátor stb. Ha van valamilyen problémád, ne rontsd el mások jókedvét. Dolgozz össze a szervezőkkel és próbáld megoldani a problémát.

11. Drónokat ne reptessünk a tábor légterében!

12. Kutyát a táborba: csak érvényes oltási igazolvánnyal lehet behozni, melyet érkezéskor a recepción kell bemutatni. A tábor területén csak pórázon vezessék a négylábúakat, és ne hagyják felügyelet nélkül. Gondoljanak azokra az amatőrtársakra, akik esetleg nem kedvelik őket, és ne zavarják meg tábori tartózkodásukat. Ugyanakkor kérjük a táborlakókat, hogy a pórázra kikötött kutyához ne menjenek oda, és ne simogassák a gazda jelenléte nélkül.

 

A rendezvény támogatói

Jelentkezés

Figyelem! A táborhelyen nincs lehetőség ún. nulladik napos kitelepülésre, a rendezvény mindenki számára július 28-án, 14:00-kor kezdődik. A táborhely üzemeltetését az önkormányzat vette át, az étkeztetést csak előre történő megrendelés alapján tudják biztosítani. Július 3-a utáni jelentkezés, ill. a helyszínen való befizetés esetén nem tudunk étkezést biztosítani.

Jelentkezni az alábbi jelentkezési űrlap kitöltésével, és a részvételi díj egyidejű online bankkártyás befizetésével lehet.

A kedvezményes jelentkezés és befizetés 2022. július 3-án zárul, utána a honlapon és a helyszínen emelt díj ellenében lehet a részvételt fizetni.

Kőház, étkezéssel: A kőházakban korlátozott számú férőhely van, ezek a jelentkezés sorrendjében telnek meg. Kőházas részvétel esetén teljes körű étkezést biztosítunk a teljes időszakra, csütörtök vacsorától vasárnap reggeliig.

Sátor, étkezéssel: Sátras részvétel esetén korlátozott számban van lehetőség teljes körű étkezés igénybevételére, csütörtök vacsorától vasárnap reggeliig. A helyek a jelentkezés sorrendjében állnak rendelkezésre.

Jelentkezni csak a tábor teljes időtartamára lehet, 1 vagy 2 éjszakás szállás és étkezés igényeket nem tudunk külön biztosítani.

Látogatójegy: csak a helyszínen váltható, és csak az aznapi belépésre jogosít, este 20:00 óráig.

Éjszakai jegy: csak helyszínen váltható. Érvényes a megváltás napján egész napra, az azt követő teljes éjszakai észlelésre, infrastruktúra használattal, igény esetén saját sátras pihenéssel, másnap reggel 9:00 órás távozásig.

A Kedvezményes részvételi díjak az MCSE tagokra, és 4-18 év közötti gyermekekre vonatkoznak. 4 éves kor alatt a részvétel ingyenes, sátras szállás áll rendelkezésre. A tábor befizetése előtt lehetőség van belépni az MCSE-be, és így már a kedvezményes díjjal részt venni a táborban.

 

Belépés a Magyar Csillagászati Egyesületbe itt lehetséges.

Tábori póló: Az MTT-s tábori pólóból 3 szín rendelhető:

 • fekete póló fehér nyomattal
 • fehér póló fekete nyomattal
 • sötétkék póló arany nyomattal (MCSE logó színekkel) 

Pólót kizárólag a Korai jelentkezés során, 2022. július 3-ig lehet rendelni a lenti űrlapon.

Jelentkezés menete:

A rendezvényre az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni. Az űrlapon új személyt 'Új résztvevő hozzáadása' gombbal lehet felvinni. Ha 4 évnél fiatalabb gyermekkel utazik, az ő adatait nem kell külön felvinni, csak a megfelelő mezőben jelezni.

Az űrlap kitöltése után a kosár oldalra érkezünk. A fizetési adatok megadása után a fizetési oldalon bankkártyával lehet a jelentkezési díjat kiegyenlíteni. A jelentkezési adatok csak a sikeres fizetés után kerülnek elmentésre, a jelentkezés a fizetéssel válik érvényessé!

Amennyiben nincs lehetőséged bankkártával fizetni, a tábordíjat személyesen készpénzben is befizetheted a Svábhegyi Csillagvizsgálóban hétköznapokon 10:00 - 16:00 óra között, előre egyeztetett időpontban. Kérjük, ha készpénzzel szeretnél fizetni jelezd az időpontot előre emailben (info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu) vagy telefonon (Tel: +36 30 268 4643).

Jelentkező adatainak továbbítása a szálláshely-szolgáltató felé:

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtását meghatározó 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet értelmében 2021. szeptember 1-től a magyarországi szálláshelyeken szálló vendégek név, születési hely és idő, és személyigazolvány szám adatait a szállásadó a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) köteles továbbítani. Ez alól a tarjáni Baglyas Park sem kivétel.

A fenti törvény teljesítése értelmében az űrlapon megadott fenti adatokat a szálláshely szolgáltatónak a VIZA-ban való rögzítés céljára továbbadjuk. Ugyanezen törvény előírása alapján a tábori személyes regisztrációkor a személyi igazolványról és lakcímkártyáról fotót kell készítsünk, és át kell adjuk a szállásszolgáltatónak. Kérjük a fentiek szíves megértését, és az ebben való együttműködést!

Részvételi díjak:

Korai (Első Fecske) jelentkezési díjak (2022. július 3-ig érvényes)

 

Kedvezményes (MCSE)

Teljes árú

Kőházban, étkezéssel:

45.000.- Ft

58.000.- Ft

Sátorban, étkezéssel

35.000.- Ft 

43.000.- Ft 

Sátorban, étkezés nélkül

24.000.- Ft

30.000.- Ft

Sátorban, étkezés nélkül, gyermek (4-18 év)

5.000.- Ft

-

 

Emelt összegű jelentkezési díjak július 3-a után, és a helyszínen fizetve:

 

Kedvezményes (MCSE)

Teljes árú

Kőházban, étkezéssel: 53.000.- Ft 66.000.- Ft
Sátorban, étkezéssel 43.000.- Ft  51.000.- Ft 

Sátorban, étkezés nélkül

35.000.- Ft

40.000.- Ft

Sátorban, étkezés nélkül, gyermek (4-18 év)

8.000.- Ft

-

Látogatójegy (csak helyszínen)

2.000.- Ft

3.000.- Ft

Éjszakai jegy (csak helyszínen) 8.000.- Ft 12.000.- Ft