Csodás csillagfedés: a Hold mögött ezúttal a Szigma Leonis vonul át

Csodás csillagfedés: a Hold mögött ezúttal a Szigma Leonis vonul át

2024 március 23
| Szerző: Könyves-Tóth Réka, Tudományos munkatárs
Nagyon érdekes esemény, amikor a Hold mögé kerülve áthalad egy viszonylag fényes csillag, igazán szerencsés, aki elmondhatja magáról, hogy megfigyelt egy ilyen fedést.

Erre nemsokára, 2024. március 23-án este ismét lehetőség nyílik: a Szigma Leonis csillag este 22:25-kor belép a Hold korongja mögé, és kicsit több mint egy óra múlva, 23:32-kor kilép a túloldalon. Ezen a napon a Hold majdhogynem teli fázisában pompázik, így könnyen észrevehető lesz az égbolton. Derült idő esetén, aki teheti, menjen ki távcsövével a szabad ég alá!

Március közepén a Hold áthalad az Oroszlán (Leo) csillagképen, és egy szerencsés konfigurációnak köszönhetően március 23-án éjjel elhalad a csillagkép egyik csillaga a görög szigma betűvel jelölt Szigma Leonis előtt. Az Oroszlán csillagkép könnyedén megtalálható az égbolton jellegzetes alakja és a benne található, 1,3 magnitúdós látszó fényességű fényességű Regulus csillag segítségével. Ám mindezeknél egyszerűbb ilyenkor a Holdra vetíteni tekintetünket, hiszen ekkor ő maga is kijelöli ezt a jól ismert zodiákus csillagképet.

A Hold az Oroszlán csillagképben.
A Hold az Oroszlán csillagképben.

A Szigma Leonis körülbelül 4 magnitúdós látszó fényességével egy szabad szemmel is látható csillag, ám a fedés megfigyeléséhez mindenképpen ajánlott távcső használata. Maga a csillag kékesfehér színű, a Napnál egy kicsit nagyobb tömegű csillag: a tömege Napunkénak körülbelül 2,76-szorosa. Hőmérsékletét tekintve forróbb a Napnál, körülbelül 10000 K-es felszíni hőmérsékletű. A csillagok világában a csillag színe is egyfajta nyomjelzője a hőmérsékletnek: minél kékebb egy csillag, annál forróbb, és minél vörösebb, annál hidegebb. A Nap egy sárga fényű csillag, körülbelül 6000 K-es felszíni hőmérséklettel, a nála kékebb Szigma Leonis pedig ennek megfelelően forróbb.

A Sigma Leonis csillag a Hold mögé történő belépés előtt, 22:20 körül.
A Sigma Leonis csillag a Hold mögé történő belépés előtt, 22:20 körül.

A Szigma Leonisnak még egy érdekessége, hogy 2012-ben a kutatók kimutatták, hogy úgynevezett spektroszkópiai kettőscsillag, tehát a közelében van egy másik csillag is, amelytől származó színképvonalak megjelennek a Szigma Leonis spektrumában is.

Ez az egyébként átlagosnak számító, fősorozati csillag fog 2024. március 23-án áthaladni a Hold mögött.

A Szigma Leonis csillagfedés eleje és vége.
A Szigma Leonis csillagfedés eleje és vége.

Érdemes már a belépés előtt pár perccel, tehát körülbelül 22:20-kor felnézni az égre, hogy biztosan be tudjuk állítani megfelelően a távcsövünket a fedés időpontjára. Miután ez 22:25-kor bekövetkezett, van több mint egy teljes óránk a kilépésig. A Szigma Leo 23:32-kor bukkan ki a majdhogynem teli fázisú Hold mögül, a holdkorongtól nyugatra.

A Sigma Leonis a kilépés után.
A Sigma Leonis a kilépés után.

Az ilyen esemény megfigyelése nagy élmény lehet azok számára, akik még nem láttak ehhez hasonlót, így derült idő esetén mindenkit bátorítunk arra, hogy esetleg egy kicsit tovább fennmaradjon a szokottnál, hogy tanúja lehessen ennek az érdekes eseménynek.

 

A képek forrása:

Stellarium

Szerző: Könyves-Tóth Réka, Tudományos munkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet