Csillagászat testközelből

2020 február 14
| Szerző: Boldog Ádám
A Svábhegyi Csillagvizsgáló programjai, avagy hogyan hozzuk le a csillagokat? Romantikus történetekben közkedvelt módja a csábításnak a hangzatosabbnál hangzatosabb...

A Svábhegyi Csillagvizsgáló programjai, avagyhogyan hozzuk le a csillagokat?

Romantikus történetekben közkedvelt módja a csábításnak a hangzatosabbnál hangzatosabb ígéretek fogadása. Ezek közül is kiemelkedik egy bizonyos kifejezés: „a csillagokat is lehozná érte”. Arról, hogy egy ilyen grandiózus tettet a hős szerelmes mégis miképp tervez végrehajtani, sajnos sosem szerzünk tudomást. Pedig a csillagok és bolygók rejtélyei, az égbolton látott különös jelenségek is elérhető távolságba kerülhetnek. Nem is kell hozzá más, csak egy kis kreativitás – és persze fizika!

Ám ahogyan kastélya ablakából a Holdat kémlelő leányzó szíve se verne gyorsabban az égi mechanikai egyenletek láttán, a Svábhegyi Csillagvizsgálónál mi is a fizika másik oldalát hívjuk segítségül: mégpedig a kísérletezést!

Pillantsunk hát be a régi klisé mögé, és fedezzük fel, hogyan kerülhetünk közelebb az Univerzumhoz itt, Normafán! Vedd kézbe a hullócsillagokat!

 

Valószínűleg mindenki kívánt már valamit, miután hullócsillagot látott. Habár tudományosan még nem sikerült bebizonyítani, hogy kívánságunk ekkor valóban valóra válik, ám ez minden bizonnyal csupán idő kérdése. Azt viszont már tudjuk, hogy ilyenkor nem az égből potyogó csillagok csóváját látjuk, hanem egészen apró meteorokét.

Ezek többnyire elégnek a légkörben, ám a nagyobb méretűek esetében előfordul, hogy elérik a földfelszínt.

Meteoritokról szóló előadásunk során a látogatóknak lehetősége nyílik kezükbe venni, sőt mikroszkóp alatt is megvizsgálni ezeket a Földön túlról érkezett kőzeteket. Előadóink elkalauzolnak minket a meteorok izgalmas világába, miközben olyan égető kérdésekre adnak választ, mint:

  • Hogyan pusztíthatta ki a dinoszauruszokat egyetlen meteor becsapódása 65 millió évvel ezelőtt?
  • Hogy kerül a sivatagba üveg, és mi köze ennek a meteoritokhoz?
  • Honnan származnak a meteoritok?
  • Havazhat-e egy üstökösön?
  • Hogyan állítsunk meg egy Föld felé tartó aszteroidát, ha épp nincs kéznél Bruce Willis?

Interaktív csillagászati előadásunk során alkalom nyílik tudományos felszerelésünk használatára is. Polarizációs mikroszkópjainkban igazi színkavalkád tárul szemeink elé, amint közelebbről is megvizsgáljuk a meteoritok finomszerkezetét. Megismerhetjük, mi különbözteti meg egymástól a meteoritokat, miközben magunk is feltérképezhetjük és felfedezhetjük „védjegyeiket”.

Legyen szó modern korunk legismertebb meteorithullásairól, magyarországi leletekről, vékony csiszolatokról vagy markunkban is alig megférő vasmeteoritról: gyűjteményünk széles palettáján mindenki megtalálja a szívéhez legközelebb állót!

Vas- és kőmeteorit képe mikroszkópon keresztül fotózva

Lézerágyúból távcső?

Kísérletezni és alkotni vágyó látogatóinkat várja különleges lézeres programunk, amely során a távcsövek felépítését és működését ismerhetik meg, interaktív módon. Az ESO (Európai Déli Obszervatórium) által intézetünk számára ajándékozott lézeres szett segítségével olyan bepillantást nyerhetünk a teleszkópok különleges világába, mely sokszor inkább egy Pink Floyd koncert hangulatát idézi. Általános és középiskolás tanulók számára kiváltképp ideális kísérleteink során a diákok kisebb vagy nagyobb csoportokban dolgozva építhetik meg saját távcsövüket tükrök, lencsék és lézerek segítségével. Egy alternatív fizikaóra keretén belül maguk mérhetik meg az iskolában tanult optikai mennyiségeket, miközben saját kezűleg tapasztalhatják meg, hogyan „hasznosítják” a fizikát a csillagászok.

Fénnyel kapcsolatos, látványos kísérleteink során elsajátíthatjuk a színképelemzés (spektroszkópia) művészetének alapjait, miközben a világ olyan színekben tárul szemeink elé, ahogy korábban soha.

A fluoreszcenciától az emissziós vonalakon át a lakható bolygók légkörének vizsgálatáig bepillantást nyújtunk a csillagászat egy másik arculatába: a színképek vizsgálatába. Programok a legfiatalabb csillagászok számára is

Elárulunk egy titkot: a csillagászok valójában nem mások, mint nagyra nőtt gyerekek. Örökké kíváncsiak és folyton kérdéseket tesznek fel, amikre nyughatatlanul keresik a válaszokat. Bizony a csillagászatnak is van játékos oldala, és ezt minden hozzánk látogató gyerkőc megtapasztalhatja! Plüss égitestjeink segítségével, melyek között fellelhető a Naprendszer összes bolygója, nagyobb holdjai, sőt még üstökösök is; a gyerekek, előadóink útmutatásával, felépíthetik a Naprendszert, miközben különös érdekességeket deríthetnek ki annak bolygóiról.

Utunk a Merkúrtól a Neptunuszig vezet, és még azon is túl – interaktív feladataink során mindenki megtapasztalhatja, milyen hatalmas távolságokra kell számítania annak, aki egy másik bolygón tervezi tölteni a következő nyári szünetet!Vajon mennyivel lennénk könnyebbek a Plútón?

És milyen nehéznek éreznénk magunkat egy neutroncsillagon?

Ezekről a rejtélyekről is lerántjuk a leplet: Univerzális Mérlegünkre állva kiderül, mennyit nyomnánk a különböző égitesteken!

Gyerekprogramunkból sem maradhat ki természetesen az igazi távcsöves élmény – hiszen mégiscsak az ország legfiatalabb csillagászpalántáival volna dolgunk!

Speciális szűrővel ellátott naptávcsövünkbe kukkantva gyermekeink megvizsgálhatják csillagunk vörös korongját – sőt, akár napkitöréseket is kiszúrhatnak rajta! 

Aktuális programjainkról itt tájékozódhatsz!

 

Szerző: Boldog Ádám / Tudományos Segédmunkatárs

Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet