Perseus ikreitől Szaturnusz gyűrűjéig  - 12.01.
december 01. 2023. Péntek 18:00-20:00
4 800 Ft
Kosárba teszem

Perseus ikreitől Szaturnusz gyűrűjéig - 12.01.

december 01. 2023. | Péntek 18:00-20:00 | Helyek száma: 15 fő
Esténk első célpontja a Perseus csillagkép méltán híres iker nyílthalmaza. Naprendszerünkbe visszatérve észleljük a gyönyörű gyűrűs bolygót, a Szaturnuszt. A sort a bolygók királyával zárjuk. A Jupiteren a Nagy Vörös Foltot és Io nevű holdjának az árnyékát is láthatjuk.

 

• Perseus-ikerhalmaz (NGC869-NGC884): A Perseus csillagképben ragyogó híres ikerhalmaz két, igen fiatal nyílthalmaz párosa, amik kéz a kézben, gravitációsan összekapcsolódva tündökölnek Tejútunkban. Mindkét halmazban egyenként több mint 300 kék óriás csillag bújik meg. Még náluk is látványosabbak azok a vörös szuperóriás változócsillagok, melyek a távcsőben is feltűnő narancsos színnel fénylenek az egyik halmazban.

• Szaturnusz: Esténk második állomásán Naprendszerünk legpompásabb gyűrűjének tulajdonosát, a Szaturnuszt keressük fel. A kiterjedt, két részből álló gyűrűt jégpor és jégtömbök alkotják. A felénk billenő gyűrűk térbelien lebegnek a távcsőben, ahol még az őket szétválasztó Cassini-rést is megpillanthatjuk. Titan nevű óriásholdja narancssárga színben ragyog. Ez az egyetlen olyan hold, aminek sűrű légköre van.

• Jupiter: Esténk utolsó állomásán a Naprendszer bolygókirályával nézünk szembe. Olyan hatalmas, hogy a Naprendszer összes többi bolygója több mint kétszer beleférne. A gázóriás fodros felhősávjaival vár minket, melyekben apró kondenzációkat, kivetüléseket és füzéreket is megpillanthatunk. Szerencsénkre ma este a híres Nagy Vörös Foltot is megpillanthatjuk! Ez a föld méretű óriási viharképződmény épp a bolygó közepén úszik szemünk láttára! Valamint a bolygó Io holdja éppen a Jupiter előtt vonul át, amelynek árnyékát a színes felhőkön megpillanthatjuk.

 

Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor egy másik, még színesebb módon fogjuk őket megismerni! 


Spektrum Zónánkban feltárulnak a szivárvány színei, és a spektrum megismerésén keresztül a csillagokkal is közelebbi barátságot kötünk. A látható, és láthatatlan fénysugarak vizsgálata forradalmat hozott el a csillagászatban. Mi is átélhetjük ezt a felfedező munkát a színkészítő Monokromátor kipróbálásával, az ultraibolya fényben világító lila tárgyakkal, vagy a lámpafényt színeire bontó különleges szemüvegekkel. Polarizációs vetítőkészülékeinkkel meseszép színekben pompázó meteorit kristályokban gyönyörködhetünk. A plazmagömbök megérintésével, és a csattogó-sercegő Tesla-tekercs beindításával pedig megelevenedik a fény gerjesztésének folyamata.

Végül, de nem utolsósorban tüzeskedünk egy kicsit: nem mindennapi Fekete láng kísérletünk bizonyára sok kérdést megvilágít majd a csillagok működéséről és életéről!

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is. Megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos felfedezéseiről is.

 

logo

Borult idő garancia:

Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Ilyenkor semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. 
Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor három különleges program közül vehetsz részt valamelyik 'borult idős' programunkon, melyről aktuálisan mindig az adott program leírásában tájékozódhatsz. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. 

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Program lemondása:

Egyéni látogatóknak nincs lehetősége sem előre, sem utólag lemondani a programot, és visszaigényelni a vételárat. Másik programra való átjelentkezésre sincs mód. Borult idő garanciánk biztosítja, hogy a csillagászati ismeretterjesztési programot időjárástól függetlenül is jó minőségben megtartsuk. Mivel belépőjegyeink nem névre szólóak, ha a Megrendelő nem tud részt venni a programon, javasoljuk a kapott belépőjegyek átruházását ismerős érdeklődőnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a program meghirdetett kezdési időpontja után 5 perccel a bemutató csillagász bekíséri a csoportot. Ez után már nincs lehetőség a csoporthoz csatlakozni. A programra való pontos érkezés a látogató felelőssége. Amennyiben a látogató lekéste a programot, nem áll módunkban annak árát visszatéríteni, és ezzel kapcsolatban utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Amennyiben a programon való részvételt Megrendelő részéről akkut betegség miatt nem jöhet létre, és a programkezdés előtti 48 óráig Megrendelő ezt emailben, orvosi igazolás mellékletével jelzi, a program árának megfelelő kuponkódot biztosítunk, mellyel egy következő, hasonló programra válthat jegyet. A kuponkód a jegy vásárlása évének utolsó naptári napjáig használható fel.

Részvétel esti programokon: 

Az esti bemutatókat 12 éves kor feletti gyermekeknek ajánljuk. A program végeztéig nincs lehetőség a helyszín elhagyására, ugyanis a programon csak 1 csillagász kolléga van jelen, így nem megoldott a csoporttól külön távozni.