Dupla kettőscsillag és holdbéli kráterek, tengerek.  Holdfotózással! - 09.29.
szeptember 29. 2023. Péntek 19:30-21:30

Dupla kettőscsillag és holdbéli kráterek, tengerek. Holdfotózással! - 09.29.

szeptember 29. 2023. | Péntek 19:30-21:30 | Helyek száma: 0 fő
Első célpontunk egyedülálló Napunkat meghazuttolóan sok csillagot tartalmazó, híres dupla kettőse lesz. Majd Hold túrára indulunk, krátereket, tengereket és egyéb felszíni képződményeket érintve. Végül a Naprendszer legszebb gyűrűjét féltve őrző bolygót, a Szaturnuszt keressük fel.

 

• Epsilon Lyrae kettőscsillag (Double-double): Bemelegítésként megkeressük a Lyra, azaz a Lant csillagkép híres dupla kettősét. Közel 160 fényév távolságra két kettőscsillag kering egymás körül, különös égi négyesfogatot alkotva.

• Tycho kráter: Végül a déli féltekére kalandozva a mindössze 85 km átmérőjű Tycho becsapódásos kráterhez érünk. Viszonylag kis mérete ellenére rendkívül feltűnő jelenség! Több ezer kilométer hosszú, vibrálóan szép sugársáv rendszer veszi körbe.

• Hold és a Papírsárkány: A holdi Reiner kráter mellett fekvő egzotikus Reiner-gamma képződmény egy megnyúlt, kétkaréjú, apró farokkal rendelkező világos folt. Olyan titokzatos alakzat, amit nem a felszín egyenetlenségei, hanem a felszín alatt rejlő mágneses mező anomáliája hozott létre.

• Hold és a Mare Smythii: Érdemes szemünkkel átutazni a holsarló peremvidékén. Igazi ínyencség a lapos szögben látható hatalmas, több száz kilométer átmérőjű Smythii tenger. Nagyon sötét, lávával feltöltött medencéjét számos fiatal kráter szegélyezi.

A Hold túráról saját emlékfotóval térhetünk vissza, amit mobiltelefon adapterünk segítségével készítünk majd el.

Szaturnusz: Csillagtúránk végén a Naprendszerünk második legnagyobb bolygójára irányítjuk távcsövünket. Ez a leglapultabb gázóriás, ami szenzációs gyűrűrendszeréről híres. Szabad szemmel fényes, sárgás-narancssárga csillagnak tűnik. Távcsőben felénk billenő gyűrűjével, a gyűrűrésekkel, és barnás felhősávjaival szemkápráztató látványt nyújt. A bolygó gyűrűre vetett áryékát is megcsodálhatjuk, és a bolygó fényes, narancsos Titan óriásholdja is ránk vár.

 

Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának az égitestek, akkor egy másik, még különlegesebb módon fogjuk őket megismerni! A hazánkban egyedülálló, kísérleti Bolygószimatoló Laborban vizsgáljuk meg, hogy milyen az illata az egyes bolygóknak!

Ugye már te is hallottál róla, hogy az űrhajósok szerint a Világűrnek bizony van szaga!? Nálunk most bele is szippanthatsz, és saját magad is megtapasztalhatod! Gondoltál már arra, hogy milyen illata lehet egy üstökösnek? Mit éreznénk, ha bele tudnánk szimatolni a Jupiter sűrű, habos felhőrétegeibe, vagy a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Titánnak a narancssárga légkörébe? Az egyedülálló szaglaboratóriumban izgalmasabbnál izgalmasabb megtapasztalásokban lehet részed, ez garantált! De csakis akkor, ha kint borult az idő. Kémcsöveinkbe és lombikjainkba zárt űrparfümjeinkbe szimatolva te is a Naprendszer csodás égitestjein érezheted magad! És hidd el, utána a saját Földünk kellemes illatai is jól fognak esni : )

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről.

logo

Borult idő garancia:

Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Ilyenkor semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. 
Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor három különleges program közül vehetsz részt valamelyik 'borult idős' programunkon, melyről aktuálisan mindig az adott program leírásában tájékozódhatsz. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. 

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Program lemondása:

Egyéni látogatóknak nincs lehetősége sem előre, sem utólag lemondani a programot, és visszaigényelni a vételárat. Másik programra való átjelentkezésre sincs mód. Borult idő garanciánk biztosítja, hogy a csillagászati ismeretterjesztési programot időjárástól függetlenül is jó minőségben megtartsuk. Mivel belépőjegyeink nem névre szólóak, ha a Megrendelő nem tud részt venni a programon, javasoljuk a kapott belépőjegyek átruházását ismerős érdeklődőnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a program meghirdetett kezdési időpontja után 5 perccel a bemutató csillagász bekíséri a csoportot. Ez után már nincs lehetőség a csoporthoz csatlakozni. A programra való pontos érkezés a látogató felelőssége. Amennyiben a látogató lekéste a programot, nem áll módunkban annak árát visszatéríteni, és ezzel kapcsolatban utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Amennyiben a programon való részvételt Megrendelő részéről akkut betegség miatt nem jöhet létre, és a programkezdés előtti 48 óráig Megrendelő ezt emailben, orvosi igazolás mellékletével jelzi, a program árának megfelelő kuponkódot biztosítunk, mellyel egy következő, hasonló programra válthat jegyet. A kuponkód a jegy vásárlása évének utolsó naptári napjáig használható fel.

Részvétel esti programokon: 

Az esti bemutatókat 12 éves kor feletti gyermekeknek ajánljuk. A program végeztéig nincs lehetőség a helyszín elhagyására, ugyanis a programon csak 1 csillagász kolléga van jelen, így nem megoldott a csoporttól külön távozni.