CSILLAGKAPU, Óriásbolygók éjszakája - 10.14.
október 14. 2023. Szombat 17:00-22:30
5 500 Ft
Kosárba teszem

CSILLAGKAPU, Óriásbolygók éjszakája - 10.14.

október 14. 2023. | Szombat 17:00-22:30 | Helyek száma: 145 fő
Óriásbolygók éjszakája és októberi sörfesztivál a Svábhegyi Csillagvizsgálóban Az őszi csillagképekben vándorló órásbolygók tökéletes szépségükben tárulnak elénk. A vékony gyűrűjét felénk mutató Szaturnusz és a tengerkék Neptunusz már túl vannak az oppozíción, az óriási, felhőfodroktól tarkított Jupiter és a türkizzöld Uránusz pedig még éppen előtte jár. Csillagkapunkon egyedülálló módon mind a négy óriásbolygót teljes pompájukban csodálhatjuk meg!

 

Továbbá a FIRST Craft Beer különleges sörkóstoló programmal és kóülön sörsátorral várja a kézműves sörök szerelmeseit!

Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, kedvezményesen, online is megválthatod belépődet.

Lássuk, mi mindennel készülünk a mai délutánra és estére:

17:00-18:30 Nappali csillagászat:

 

A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A Budapest kupolában még nappali égen is van mit nézni. Ránk vár a nyári égbolt legfényesebb csillaga, a kékesfehér, Napunknál háromszor nagyobb Vega. 18:00-tól pedig az Albireo színpompás kettőscsillagát figyelhetjük meg.

A FIRST Craft Beer sörkertjében megkóstolhatjuk a hazai kézműves sörök legjavát. A dobozos és hordóérlelt sörök mellet csapról is fogyaszthatunk hat féle sörkülönlegességet, mint például az Oktoberfest Marzen, a Belgian Cherry Meggyes és a Hippie Pale Ale APA sör.

 

17:00-21:00 Interaktív programok: Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk:

A Tér-idő trambulinon a gyerekekkel közösen modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását a száguldó üveggolyók segítségével.

Meteoritvizsgálat programunkon a mikroszkópjainkba tekintve saját szemünkkel vizsgálhatjuk meg a meteoritok szivárvány színben pompázó kristályait. Ezenfelül saját kezünkbe is vehetjük a több milliárd éves űrből érkezett objektumokat.

Spektrum Zónánkban a fény és optikai kísérletek színes világába kalauzol bennünket és olyan izgalmas dolgokat láthatunk, mint a fekete láng!

Bolygószimatoló labor lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva megtapasztaljuk a naprendszer bolygóinak illatait! Egyedülálló élmény, ezt garantáljuk! : )

 

 

18:30-22:30 Esti csillagvizsgálás

Az este beálltával vár a csillagos égbolt!

Az alkonyatban a Távcsőműhelynél és az Észlelőréten felállított teleszkópok segítségével a koraőszi ég legszebb kettőscsillagait vesszük szemügyre. Megismerkedünk az Epszilon Lyrae dupla kettőscsillagával. Felkeressük a Delta Cephei méltán híres csillagkettősét, melyről a cefeida változócsillagok kapták a nevüket.

Esténk sztárjai az óriásbolygók, melyeket az ekliptika mentén, sorrendben fogunk tudni megfigyelni. A Szaturnusz kecsesen vékony gyűrűjével és izgalmas gyűrűárnyékaival kápráztat el minket. Életre szóló látvány. A bolygó egyik oldalán, távolabb a narancssárga Titan óriásholdban gyönyörködhetünk. A másik oldalán pedig a Rheat és a Tethyst fedezhetjük fel. 19:30-tól látható a Budapest kupolában.

Következő bolygónk a Neptunusz, a Naprendszer széléről integet felénk. Apró tengerkék korongját több százszoros nagyításon vizsgáljuk meg. A jószeműek még a Triton holdóriást is megpillanthatják mellette. 20:30-tól vendége a Budapest kupolának.

Esténk következő sztárja a Jupiter, az oppozíciójához közeledő bolygóóriás hatalmas korongként terpeszkedik a távcsőben. Az egyenlítőjével párhuzamos felhősávjai megannyi felhőfodrot rejtenek. Négy Galilei holdja apró, színes korongokként keringenek a planéta körül.

21:30-tól a Budapest kupolában a Jupiteré a főszerep.

Az utolsó bolygóvendég az Uránusz. Izgalmasan sárgás-zöldes színű, apró korongja a Távcsőműhely legnagyobb tükrös távcsöveiben sok százszoros nagyításon lebeg majd előttünk.

 

JEGYÁRAK

  FELNŐTT DIÁK (4-26 ÉVES KORIG) NYUGDÍJAS

CSALÁDI JEGY (2 FELNŐTT + 2 GYERMEK vagy 1 FELNŐTT + 3 GYERMEK) 

ONLINE, ELŐRE MEGVÁLTOTT JEGYÁRAK 5500 FT 4500 FT 4500 FT 17500 FT
HELYSZÍNEN VÁSÁROLT JEGYÁRAK 6000 FT 5000 FT 5000 FT 19000 FT