CSILLAGKAPU! Halloweeni telihold és holdfogyatkozás! - 10.28.
október 28. 2023. Szombat 17:00-23:00
5 500 Ft
Kosárba teszem

CSILLAGKAPU! Halloweeni telihold és holdfogyatkozás! - 10.28.

október 28. 2023. | Szombat 17:00-23:00 | Helyek száma: 148 fő
Október utolsó szombatján a telihold sarka vérnarancsba mártózik, ahogy egy keskeny, de jól látható részleges holdfogyatkozás végighalad holdunk déli pólusán. A holdmorkoláb mellett borzongtató Halloweeni programokkal is készülünk!

Sűrű, hideg füst terül szét, ahogy az ősz végi nap nyugovóra tér. A füstből lassan egy alak körvonala rajzolódik ki, amint egy fazék felett görnyedve kotyvaszt egy.... üstököst?! A faragott tökfejből a holtsápadt arcú érdeklődők szeme láttára misztikus fekete láng csap fel. A szárazjégbe fagyott kígyók miszlikbe törnek a földön. Az égen pedig, a hatalmas Jupiter és Szaturnusz mellett felkeressük a kalóz Hook-kapitány kampós csillaghalmazát, és a Koponya-köd levegőben vibráló csillagtetemét is.

Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet.

Lássuk, mi mindennel készülünk a mai délutánra és estére:

17:00-18:30 Alkonyati csillagászat: A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul!

A Budapest kupolában még nappali égen is van mit nézni. Ránk vár a nyári égbolt legfényesebb csillaga, a kékesfehér, Napunknál háromszor nagyobb Vega. 17:30-tól pedig az Albireo színpompás kettőscsillagát figyelhetjük meg. A Tetőteraszon 17:40-től a teliholdas holdkeltében, és a Szaturnusz bolygóban gyönyörködhetünk!

17:00-21:00 Interaktív programok: Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk:

A Tér-idő trambulinon száguldó üveggolyók segítségével, a gyerekekkel közösen modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását.

Érdekel az Univerzum sötét oldala?  Tudtad, hogy az égbolt fényesen ragyogó galaxisai a csillagokon kívül tartalmaznak még egy nagy adag sötét anyagot is? A galaxisok közti teret pedig a még rejtélyesebb sötét energia tölti ki. Az előadásból kiderül, hogy mi köze ezeknek a láthatatlan anyagfajtáknak a világegyetem tagulásához, és elmélyedünk abban az egyszerűnek látszó kérdésben is, hogy miért van éjszaka sötét.

Meteoritvizsgálat programunkon a mikroszkópjainkba tekintve saját szemünkkel vizsgálhatjuk meg a meteoritok szivárvány színben pompázó kristályait. Ezenfelül saját kezünkbe is vehetjük a több milliárd éves, űrből érkezett objektumokat.

Spektrum Zónánk a fény és optikai kísérletek színes világába kalauzol bennünket. Többek között olyan izgalmas dolgokat is láthatunk, mint a tökfejből feltörő fekete láng!

A Bolygószimatoló labor lombikjaiba zárt „űrparfümöket” megszagolva megtapasztaljuk a naprendszer bolygóinak illatait! Egyedülálló élmény, ezt garantáljuk! :)

Üstökösfőzés programunkon a legkiválóbb receptúra alapján állítunk össze egy ködben úszó üstököst, és az üstökösjég füstje alatt kígyókat tördelünk miszlikbe a kövön.

18:30-22:30 Esti csillagvizsgálás: Az este beálltával vár a csillagos égbolt!

Az éjszaka során Naprendszerünk mind a 4 óriásbolygóját, és a fogyatkozó Holdat is megcsodálhatjuk!

A Szaturnusz kecsesen vékony gyűrűjével és játékos holdjaival kápráztat el minket. Életre szóló látvány. 18:30-20:30-ig figyelhetjük meg a Budapest kupolában és az Észlelőteraszon.

A Neptunusz, a Naprendszer széléről integet felénk. Apró tengerkék korongját több százszoros nagyításon vizsgáljuk meg. 20:00-tól látható a Távcsőműhely legnagyobb távcsőóriásában.

A Jupiter, az oppozíciójához közeledő bolygóóriás hatalmas korongként terpeszkedik a távcsőben. Az egyenlítőjével párhuzamos felhősávjai megannyi felhőfodrot rejtenek. 19:30-21:30 között figyelhetjük meg a Távcsőműhely és az Észlelőterasz teleszkópjaival.

Az Uránusz izgalmasan sárgás-zöldes színű, apró korongja a Távcsőműhely legnagyobb tükrös távcsöveiben sok százszoros nagyításon lebeg majd előttünk.

Halloweeni Hook-kapitány halmazunk az Égfürkésző rétről 19:00-21:00 között lesz látható.

A Koponya-köd misztikus csillagtetemét pedig a Távcsőműhelytől fogjuk tudni megfigyelni, 21:00-tól.

Holdfogyatkozás:

21:30-tól a távcsöves helyszíneinken a holdfogyatkozásra szegeződnek a teleszkópok!

21:34-kor a Hold déli pólusa közelében beleharap a narancssárga földárnyék égi kísérőnk korongjába, majd lassan egyre nagyobb területet hódít meg.

22:14-re, a fogyatkozás közepére a Tycho hatalmas sugársávos krátere alatt jár az íves földárnyék.

22:52 percig gyönyörködhetünka fogyatkozásban!

JEGYÁRAK

  FELNŐTT DIÁK (4-26 ÉVES KORIG) NYUGDÍJAS

CSALÁDI JEGY (2 FELNŐTT + 2 GYERMEK vagy 1 FELNŐTT + 3 GYERMEK) 

ONLINE, ELŐRE MEGVÁLTOTT JEGYÁRAK 5500 FT 4500 FT 4500 FT 17500 FT
HELYSZÍNEN VÁSÁROLT JEGYÁRAK 6000 FT 5000 FT 5000 FT 19000 FT