CSILLAGKAPU, 100 óra csillagászat, Óriásbolygók és a Hold - 09.30.
szeptember 30. 2023. Szombat 17:00-23:00
5 500 Ft
Kosárba teszem

CSILLAGKAPU, 100 óra csillagászat, Óriásbolygók és a Hold - 09.30.

szeptember 30. 2023. | Szombat 17:00-23:00 | Helyek száma: 74 fő
A 100 óra csillagászat a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) világméretű kezdeményezése, mely a csillagászat szeretetére és az égbolt megfigyelésére ösztönöz. Mi mással is ünnepelhetnénk méltóbban ezt a kezdeményezést, mint a hatalmas telihold megfigyelésével, és az óriásbolygók távcsöves vizsgálatával! Esténk sztárja a telihold után 1 nappal járó holdkorong, a Szaturnusz pedig kecses gyűrűjével, a Jupiter fodros felhősávjaival, míg a Neptunusz tengerkék színével kápráztat el minket.

Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet.

Lássuk, mi mindennel készülünk a mai délutánra és estére:

17:00-19:00 Nappali csillagászat

A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A Budapest kupolában még nappali égen is van mit nézni, ránk vár a nyári égbolt legfényesebb csillaga, a kékesfehér, napnál háromszor nagyobb Vega.

17:00-21:00 Interaktív programok:

Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk:

A Tér-idő trambulinon a gyerekekkel közösen modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását a száguldó üveggolyók segítségével.

Meteoritvizsgálat programunkon a mikroszkópjainkba tekintve saját szemünkkel vizsgálhatjuk meg a meteoritok szivárvány színben pompázó kristályait. Ezenfelül saját kezünkbe is vehetjük a több milliárd éves űrből érkezett objektumokat.

Spektrum Zónánkban a fény és optikai kísérletek színes világába kalauzol bennünket és olyan izgalmas dolgokat láthatunk, mint a fekete láng!

Bolygószimatoló labor lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva megtapasztaljuk a naprendszer bolygóinak illatait! Egyedülálló élmény, ezt garantáljuk! : )

Az este beálltával vár a csillagos égbolt!

19:30-23:00 - esti csillagvizsgálás

Az este során a kelő óriásbolygókat és a holdat is szemügyre vesszük, ahogy egymás után felkelnek a keleti horizonton. Így kerítjük távcsővégre a Szaturnuszt, a Neptunuszt, a Jupitert és a Holdat, melyet az este folyamán a Budapest kupolából, a Távcsőműhelytől és az Észlelőteraszról is megtekinthetünk.

Esti égboltunk egyik sztárja a Szaturnusz bolygó lesz, mely kecsesen vékony gyűrűjével, és felhősávoktól fodros féltekéivel kápráztat el minket.

Narancssárga Titan óriásholdja mellett a Iapetus és a Dione is megpillantható.

Majd képzeletben elutazunk a Naprendszer peremvidékére, ahol a Neptunusz apró, tengerkék korongját is felkeressük kupolánk távcsőóriásával, ötszázszoros nagyításon.

A Jupiter hatalmas korongján megkapóan húzódnak az Egyenlítői Sávok, melyekben apró fodrokat, csomókat, örvényeket is megpillanthatunk. 21:25-kor belép a korong elé az Io holdjának árnyéka, majd az apró sárga hold is a bolygókorong elé kúszik. A párost az este végéig megfigyelhetjük.

Esténk sztárja pedig az egy nappal telihold után járó hatalmas holdkorong lesz. Lassan beharapó nyugati oldala mentén megfigyeljük a Mare Crisium (Válságok tengere) térbeli medencéjét. Több százszoros nagyításon különleges látványt nyújtanak a Langrenus kráter teraszos falai és központi csúcsai, továbbá a Petavius kráter lávával kitöltött és rianásokkal szabdalt kráterfeneke.

JEGYÁRAK

  FELNŐTT DIÁK (4-26 ÉVES KORIG) NYUGDÍJAS

CSALÁDI JEGY (2 FELNŐTT + 2 GYERMEK vagy 1 FELNŐTT + 3 GYERMEK) 

ONLINE, ELŐRE MEGVÁLTOTT JEGYÁRAK 5500 FT 4500 FT 4500 FT 17500 FT
HELYSZÍNEN VÁSÁROLT JEGYÁRAK 6000 FT 5000 FT 5000 FT 19000 FT