A Szaturnusz gyűrűjétől a Pislogó-köd kacsintásáig - 09.22.
szeptember 22. 2023. Péntek 19:15-21:15

A Szaturnusz gyűrűjétől a Pislogó-köd kacsintásáig - 09.22.

szeptember 22. 2023. | Péntek 19:15-21:15 | Helyek száma: 0 fő
Elsőként hűséges égi kísérőnk, a Hold hatalmas krátereit és hegyvonulatait kapjuk távcsővégre, majd rákacsintunk a Pislogó-ködre. Következő célpontunk a Herkules csillagképben található gömbhalmaz, az északi égbolt legszépségesebbike. Végül a Szaturnusz káprázatosan szép gyűrűjén merengünk.

 

• Hold: Archimedes-Appenninek: A Mare Imbriumból (Esők Tengere) egy teraszos falú, lávával feltöltött, 81 km átmérőjű kráterszörnyeteg, az Archimedes mered ránk. Tőle délkeletre a holdi Appenninek hegyvonulatára kaptatunk fel. Csontfehér színével lélegzetelállító látvány, 4000 méteres magasságával messze felülmúlja földi névadóját.

• Pislogó-köd (NGC 6826): Következő célpontunk a Pislogó-ködöt a Hattyú szárnya alatt. A közepén fényes és jól látható központi csillag mosolyog, ami egy energiát már nem termelő, de igen forró és kompakt fehér törpecsillag. A ködöt még vörös óriásként élete végén vetette le magáról, mely izgalmas szálakkal és héjakkal tekergőzik a csillag körül. Ennek a planetáris ködnek a különlegessége, hogy ha közvetlenül a fehér törpére nézünk, a köd eltűnni látszik, míg ha kissé az objektum mellé nézünk, a központi csillag tűnik el.

• M13 gömbhalmaz: A Herkules csillagképben fekvő óriási gömbhalmaz az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza. Háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog felénk a Tejútrendszer peremvidékeiről. A távcsőóriással a halmaz csillagok sokaságára bomlik, a szélén pedig póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.

• Szaturnusz: Végül Naprendszerünk második legnagyobb bolygójára irányítjuk távcsövünket. Ez a leglapultabb gázóriás, ami szenzációs gyűrűrendszeréről híres. Szabad szemmel fényes, sárgás-narancssárga csillagnak tűnik. Távcsőben felénk billenő gyűrűjével, a gyűrűrésekkel, és barnás felhősávjaival szemkápráztató látványt nyújt. A bolygó gyűrűre vetett áryékát is megcsodálhatjuk, és a bolygó fényes, narancsos Titan óriásholdja is ránk vár.

 

Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor egy másik, még különlegesebb módon fogjuk őket megismerni! Virtuális Csillagképtúránkon olyan mélységeibe pillanthatunk bele az égitesteknek, amit még a legnagyobb távcsővel sem látnánk!

Legyen bármilyen zord a kinti időjárás, planetárium programunkon mindig derült az ég! Na és mitől több ez valójában, mint egy planetáriumi filmnézés, vagy egy távcsöves észlelés? Képzeld el, hogy egy tökéletesen derült éjszakán leülsz a rétre, majd végignézed ahogy az alkonypír leszáll, felbukkan az Esthajnalcsillag, majd az egyre halványabb csillagok is megjelennek. Ahogy megpörgetjük az idő kerekét, a Budapestről nem látható Tejút is előtűnik, és a csillagképek teljes szépségükben rajzolódnak ki, az évszak mesés csillaglegendái pedig életre kelnek. Ezután belenézel a távcsőbe, és az égbolt ragyogó kincsei a szemeid elé tárulnak. Először a kézitávcsöves és kistávcsöves látványt nézzük meg, majd egyre hatalmasabb teleszkópokra cserélve a műszert, az égitestek soha nem látott részletei elevenednek meg. Sőt, a virtuális távcsőbe nézés élményekor még a földi légkör sem korlátoz minket: egészen az űrtávcsöves felvételek mélységeibe, vagy a szuperszámítógépek kozmosz-szimulációiba is bepillanthatunk. Gyere, és repüljünk át együtt a Helix-ködön!

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről.

logo

Borult idő garancia:

Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Ilyenkor semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. 
Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor három különleges program közül vehetsz részt valamelyik 'borult idős' programunkon, melyről aktuálisan mindig az adott program leírásában tájékozódhatsz. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. 

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Program lemondása:

Egyéni látogatóknak nincs lehetősége sem előre, sem utólag lemondani a programot, és visszaigényelni a vételárat. Másik programra való átjelentkezésre sincs mód. Borult idő garanciánk biztosítja, hogy a csillagászati ismeretterjesztési programot időjárástól függetlenül is jó minőségben megtartsuk. Mivel belépőjegyeink nem névre szólóak, ha a Megrendelő nem tud részt venni a programon, javasoljuk a kapott belépőjegyek átruházását ismerős érdeklődőnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a program meghirdetett kezdési időpontja után 5 perccel a bemutató csillagász bekíséri a csoportot. Ez után már nincs lehetőség a csoporthoz csatlakozni. A programra való pontos érkezés a látogató felelőssége. Amennyiben a látogató lekéste a programot, nem áll módunkban annak árát visszatéríteni, és ezzel kapcsolatban utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Amennyiben a programon való részvételt Megrendelő részéről akkut betegség miatt nem jöhet létre, és a programkezdés előtti 48 óráig Megrendelő ezt emailben, orvosi igazolás mellékletével jelzi, a program árának megfelelő kuponkódot biztosítunk, mellyel egy következő, hasonló programra válthat jegyet. A kuponkód a jegy vásárlása évének utolsó naptári napjáig használható fel.

Részvétel esti programokon: 

Az esti bemutatókat 12 éves kor feletti gyermekeknek ajánljuk. A program végeztéig nincs lehetőség a helyszín elhagyására, ugyanis a programon csak 1 csillagász kolléga van jelen, így nem megoldott a csoporttól külön távozni.