A Hold fényében sütkérező Szaturnusz. Holdfotózással! - 09.28.
szeptember 28. 2023. Csütörtök 20:00-22:00

A Hold fényében sütkérező Szaturnusz. Holdfotózással! - 09.28.

szeptember 28. 2023. | Csütörtök 20:00-22:00 | Helyek száma: 0 fő
Bemelegítésként megtekintjük a Hattyú csillagkép fejét díszítő színpompás kettőst, majd Hold túrára indulunk, ahol a Tycho krátert és az Appenninek hegyvonulatot csodáljuk meg. Utolsó célpontunk a Szaturnusz. Sokunkat azonnal elbűvöl majd sejtelmes gyűrűjével.

A Hold túráról saját emlékfotóval térhetünk vissza, amit mobiltelefon adapterünk segítségével készítünk majd el.

• Albireo kettőscsillag (Beta Cygni): Távcsöves csillagtúránkat a Hattyú csillagkép fejét kirajzoló színpompás Albireo kettőscsillaggal kezdjük. A kissé egyenlőtlen páros főkomponense narancssárga, a halványabb kísérőcsillag pedig kékesfehér színben mosolyog ránk.

• Tycho kráter: A Hold déli féltekére kalandozva a mindössze 85 km átmérőjű Tycho becsapódásos kráterhez érünk. Viszonylag kis mérete ellenére rendkívül feltűnő jelenség! Több ezer kilométer hosszú, vibrálóan szép sugársáv rendszer veszi körbe.

• Hold, Appenninek hegység (Montes Apenninus): Egy holdi hegyre kaptatunk fel, mely csontfehér színével lélegzetelállító látvány. A Mare Imbriumot nyugatról övező Appenninek hegység 4000 méteres magasságával messze felülmúlja földi névadóját. A leghosszabb holdi hegység több mint 600 km hosszan kanyarog.

• Szaturnusz: Esténk utolsó állomásán Naprendszerünk legpompásabb gyűrűjének tulajdonosát, a Szaturnuszt keressük fel. A kiterjedt, két részből álló gyűrűt jégpor és jégtömbök alkotják. A felénk billenő gyűrűk térbelien lebegnek a távcsőben, ahol még az őket szétválasztó Cassini-rést is megpillanthatjuk. Titan nevő óriásholdja narancssárga színben ragyog. Ez az egyetlen olyan hold, aminek sűrű légköre van.

 

Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának az égitestek, akkor egy másik, még különlegesebb módon fogjuk őket megismerni! A hazánkban egyedülálló, kísérleti Bolygószimatoló Laborban vizsgáljuk meg, hogy milyen az illata az egyes bolygóknak!

Ugye már te is hallottál róla, hogy az űrhajósok szerint a Világűrnek bizony van szaga!? Nálunk most bele is szippanthatsz, és saját magad is megtapasztalhatod! Gondoltál már arra, hogy milyen illata lehet egy üstökösnek? Mit éreznénk, ha bele tudnánk szimatolni a Jupiter sűrű, habos felhőrétegeibe, vagy a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Titánnak a narancssárga légkörébe? Az egyedülálló szaglaboratóriumban izgalmasabbnál izgalmasabb megtapasztalásokban lehet részed, ez garantált! De csakis akkor, ha kint borult az idő. Kémcsöveinkbe és lombikjainkba zárt űrparfümjeinkbe szimatolva te is a Naprendszer csodás égitestjein érezheted magad! És hidd el, utána a saját Földünk kellemes illatai is jól fognak esni : )

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről.

logo

Borult idő garancia:

Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Ilyenkor semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. 
Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor három különleges program közül vehetsz részt valamelyik 'borult idős' programunkon, melyről aktuálisan mindig az adott program leírásában tájékozódhatsz. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. 

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Program lemondása:

Egyéni látogatóknak nincs lehetősége sem előre, sem utólag lemondani a programot, és visszaigényelni a vételárat. Másik programra való átjelentkezésre sincs mód. Borult idő garanciánk biztosítja, hogy a csillagászati ismeretterjesztési programot időjárástól függetlenül is jó minőségben megtartsuk. Mivel belépőjegyeink nem névre szólóak, ha a Megrendelő nem tud részt venni a programon, javasoljuk a kapott belépőjegyek átruházását ismerős érdeklődőnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a program meghirdetett kezdési időpontja után 5 perccel a bemutató csillagász bekíséri a csoportot. Ez után már nincs lehetőség a csoporthoz csatlakozni. A programra való pontos érkezés a látogató felelőssége. Amennyiben a látogató lekéste a programot, nem áll módunkban annak árát visszatéríteni, és ezzel kapcsolatban utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Amennyiben a programon való részvételt Megrendelő részéről akkut betegség miatt nem jöhet létre, és a programkezdés előtti 48 óráig Megrendelő ezt emailben, orvosi igazolás mellékletével jelzi, a program árának megfelelő kuponkódot biztosítunk, mellyel egy következő, hasonló programra válthat jegyet. A kuponkód a jegy vásárlása évének utolsó naptári napjáig használható fel.

Részvétel esti programokon: 

Az esti bemutatókat 12 éves kor feletti gyermekeknek ajánljuk. A program végeztéig nincs lehetőség a helyszín elhagyására, ugyanis a programon csak 1 csillagász kolléga van jelen, így nem megoldott a csoporttól külön távozni.