A Hét Nővér találkozása a Jupiterrel - 11.30.
november 30. 2023. Csütörtök 18:00-20:00
4 800 Ft
Kosárba teszem

A Hét Nővér találkozása a Jupiterrel - 11.30.

november 30. 2023. | Csütörtök 18:00-20:00 | Helyek száma: 39 fő
Csillagtúránk első állomásán a téli égbolt egyik égkövét, a Bika csillagképben található Plejádok nyílthalmazt keressük fel. Következő célpontunk az Uránusz a külső Naprendszerből integet felénk. Az Uránusz bolygó pompás zöldes színű korongként jelenik meg a látómezőben. Végül a bolygók királyát köszöntjük, amely három Galilei-holdjának társaságában várja csodálóit.

• Fiastyúk (Plejádok, M45): Első égi állomásunkon a Bika csillagképben található gyönyörű nyílthalmazt keressük fel. Hét kékesfehér óriáscsillagát már szabad szemmel is megpillanthatjuk. Hét nővér néven is emlegetik őket, akik a Hyadok féltestvérei voltak. Távcsövünkkel további gyönyörű nővéreket, azaz csillagokat csodálhatunk meg, sőt egy négyescsillag, és egy hattagú csillaglánc is ránk mosolyog a tyúkólból.

• Uránusz: A planétát 1781-ben fedezte fel William Herschel, aki először üstökösként azonosította az égitestet. A látványos, fényeszöld jégóriás a külső Naprendszer bugyraiból integet felénk. Távcsőóriásunk látómezejében, több százszoros nagyításon felsejlik finoman lapult és jellegzetes, zöldes-sárgás színű korongja, rajta a peremsötétedéssel.

• Jupiter: Esténk utolsó állomásán a Naprendszer bolygókirályával nézünk szembe. Olyan hatalmas, hogy a Naprendszer összes többi bolygója több mint kétszer beleférne. A gázóriás fodros felhősávjaival vár minket, melyekben apró kondenzációkat, kivetüléseket és füzéreket is megpillanthatunk. Négy legnagyobb, a felfedezőjükről elnevezett Galilei-holdja közül az Io, Ganymedes és Callisto holdjait könnyen beazonosíthatjuk. Europa holdja a bolygó mögött bújik majd meg.

 

Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor egy másik, még színesebb módon fogjuk őket megismerni! 


Spektrum Zónánkban feltárulnak a szivárvány színei, és a spektrum megismerésén keresztül a csillagokkal is közelebbi barátságot kötünk. A látható, és láthatatlan fénysugarak vizsgálata forradalmat hozott el a csillagászatban. Mi is átélhetjük ezt a felfedező munkát a színkészítő Monokromátor kipróbálásával, az ultraibolya fényben világító lila tárgyakkal, vagy a lámpafényt színeire bontó különleges szemüvegekkel. Polarizációs vetítőkészülékeinkkel meseszép színekben pompázó meteorit kristályokban gyönyörködhetünk. A plazmagömbök megérintésével, és a csattogó-sercegő Tesla-tekercs beindításával pedig megelevenedik a fény gerjesztésének folyamata.

Végül, de nem utolsósorban tüzeskedünk egy kicsit: nem mindennapi Fekete láng kísérletünk bizonyára sok kérdést megvilágít majd a csillagok működéséről és életéről!

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is. Megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos felfedezéseiről is.

 

logo

Borult idő garancia:

Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Ilyenkor semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. 
Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának a csillagok, akkor három különleges program közül vehetsz részt valamelyik 'borult idős' programunkon, melyről aktuálisan mindig az adott program leírásában tájékozódhatsz. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. 

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk Budapest legnagyobb távcsőkolosszusát, valamint sok-sok érdekességet hallhatunk csillagdánk történetéről és tudományos életben betöltött szerepéről. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Program lemondása:

Egyéni látogatóknak nincs lehetősége sem előre, sem utólag lemondani a programot, és visszaigényelni a vételárat. Másik programra való átjelentkezésre sincs mód. Borult idő garanciánk biztosítja, hogy a csillagászati ismeretterjesztési programot időjárástól függetlenül is jó minőségben megtartsuk. Mivel belépőjegyeink nem névre szólóak, ha a Megrendelő nem tud részt venni a programon, javasoljuk a kapott belépőjegyek átruházását ismerős érdeklődőnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a program meghirdetett kezdési időpontja után 5 perccel a bemutató csillagász bekíséri a csoportot. Ez után már nincs lehetőség a csoporthoz csatlakozni. A programra való pontos érkezés a látogató felelőssége. Amennyiben a látogató lekéste a programot, nem áll módunkban annak árát visszatéríteni, és ezzel kapcsolatban utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Amennyiben a programon való részvételt Megrendelő részéről akkut betegség miatt nem jöhet létre, és a programkezdés előtti 48 óráig Megrendelő ezt emailben, orvosi igazolás mellékletével jelzi, a program árának megfelelő kuponkódot biztosítunk, mellyel egy következő, hasonló programra válthat jegyet. A kuponkód a jegy vásárlása évének utolsó naptári napjáig használható fel.

Részvétel esti programokon: 

Az esti bemutatókat 12 éves kor feletti gyermekeknek ajánljuk. A program végeztéig nincs lehetőség a helyszín elhagyására, ugyanis a programon csak 1 csillagász kolléga van jelen, így nem megoldott a csoporttól külön távozni.