Tegyünk együtt a fényszennyezés ellen!

Tegyünk együtt a fényszennyezés ellen!

2023 április 29
| Szerző: Nagy Zsófia, Tudományos munkatárs
A fényszennyezés problémája ismert, és túlmutat a csillagászati kutatások megnehezítésén. Valójában az egész emberiséget és az állatvilágot is befolyásoló jelenség.

A fényszennyezés és hatásai

A 21. század embere mesterséges fényözönben tölti az éjszakákat. A fényszennyezés problémája nem csak az emberiséget, hanem az állatvilágot és a környezetet is érinti. Már globális kezdeményezések léteznek, hogy csökkentsük a fényszennyezés káros hatásait, amelyhez mindannyian hozzájárulhatunk. Fényszennyezésről a mesterséges fényforrások túlzásba vitt használata esetén van szó, és a fényszennyezésnek hatása van az emberi egészségre és az állatvilágra, sőt még a csillagos égbolt láthatóságát is korlátozza.

Az Orion csillagképről készült felvétel egy fényszennyezésmentes helyről és egy városból (Provo/Orem, Utah). Forrás: Wikipedia.org
Az Orion csillagképről készült felvétel egy fényszennyezésmentes helyről és egy városból (Provo/Orem, Utah). Forrás: Wikipedia.org

A fényszennyezés globális probléma, amire 2016-ban különösen felhívta a figyelmet az akkor megjelent World Atlas of Night Sky Brightness, amely több ezer műholdas felvétel alapján készült. A felvételek alapján látszik, hogy a fényszennyezés a Föld szinte minden részét érinti, kivéve olyan helyeket mint Szibéria, a Szahara és az Amazonas-medence. A legfényszennyezettebb országok között van Szingapúr, Katar és Kuvait. A fényszennyezéshez hozzájáruló tényezők között vannak az autók, az utcai lámpák, irodák, gyárak, reklámok és a kivilágított épületek. A városi emberek mindössze néhány csillagot látnak az éjszakai égbolton. A Föld népességének 80 százaléka él fényszennyezett környezetben, míg az amerikaiak és az európaiak 99 százaléka.

A fényszennyezés világtérképe. A színek az égbolt mesterséges fényforrásokból eredő fényszennyezettségét mutatják. Forrás: David Lorenz, Wikipedia.org
A fényszennyezés világtérképe. A színek az égbolt mesterséges fényforrásokból eredő fényszennyezettségét mutatják. Forrás: David Lorenz, Wikipedia.org

A mesterséges fény az emberek és az állatok bioritmusát is negatívan befolyásolja. Az alvást szabályozó hormon, a melatonin kisebb mennyiségben termelődik a megnövekedett éjszakai fény hatására, ami alváshiányhoz, fejfájáshoz, stresszhez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. A mesterséges fényről végzett kutatási eredmények hatására az American Medical Association (Amerikai Orvosi Társaság) is elkezdte támogatni a fényszennyezés elleni lépéseket és további kutatásokat végez az éjszakai fény által okozott egészségügyi rizikóval kapcsolatban.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a fényszennyezés az állatok viselkedésére is hatással van, például a vándorlásukra, az ébrenlét-alvás ciklusukra és az élőhelyük kialakítására. A fényszennyezés hatására a teknősök és a madarak, akik a holdfény alapján tájékozódnak, gyakran eltévednek és elpusztulnak. A rovarok nagy részét vonzzák a mesterséges fényforrások, ám azzal összeütközve azonnal elpusztulnak. A madarak tájékozódását is befolyásolja a mesterséges fény, ezért több városban már szorgalmazzák a fényforrások korlátozását („Lights Out” program) a madarak vándorlásának időszakára. A fényszennyezés nem csak a városokra korlátozódik. A National Park Service (NPS) éjszakai égboltot vizsgáló csoportja nagyságrendileg száz nemzeti park égboltját vizsgálta, és azt találta, hogy mindegyik esetében kimutatható bizonyos mértékű fényszennyezés.

Phoenix (Arizona) városának fényei 89 km-ről. Forrás: Wikipedia.org
Phoenix (Arizona) városának fényei 89 km-ről. Forrás: Wikipedia.org

Több szervezet is dolgozik a fényszennyezés ellen. Ezek közül az egyik az amerikai bázisú, 1988-as alapítású International Dark Sky Association (IDA). Az IDA információt szolgáltat, illetve olyan parkokat és más helyeket vizsgál és minősít, amelyek sikeresen lecsökkentették a fényszennyezés mértékét. Az IDA 2017-ben engedélyezte az első amerikai éjszakai égbolt rezervátumot.  A hatalmas Central Idaho éjszakai égbolt rezervátum területe 3667 négyzetkilométer, és ezenkívül még több mint tíz hasonló létezik a Földön.

Már történtek pozitív változások a fényszennyezés csökkentésére. Több amerikai állam szabályozza a kültéri világítást, és a gyártók olyan fényforrásokat fejlesztettek ki, amelyek kisebb fényszennyezést produkálnak. Ennek ellenére még sok munka lesz, amíg a fényszennyezés problémája megoldódik. Ajánlott a kültéri világítást csak akkor használni, amikor tényleg szükség van rá, illetve úgy irányítani, hogy a fényforrás ne minden irányba világítson, csak lefelé. Fontos a redőnyök vagy függönyök használata, hogy a belső fényforrások csak a belső tereket világítsák.

A „Dark and Quiet Skies” projekt

 

A „Dark and Quiet Skies” („sötét és csendes égbolt”) az International Astronomical Union (Nemzetközi Csillagászati Unió, IAU) májusi programsorozata, amelynek célja hogy felhívja a figyelmet a fényszennyezés csökkentésének fontosságára. A „sötét” égbolt megőrzése arra a tevékenységre utal, hogy milyen törvényekkel és tevékenységekkel lehet a leginkább lecsökkenteni az égbolt fényességét különböző hullámhossztartományokban. A „csendes” égbolt megőrzése arra a zavaró tényezőre utal, amit a műholdak jelentenek, amivel külön foglalkozik az IAU-nak egy részlege. Az IAU projektjének célja, hogy felhívják a figyelmet az égbolt sötétségének fontosságára kulturális és egészségügyi szempontból, az ökoszisztéma működésének szempontjából, és nem utolsósorban a csillagászati kutatások szempontjából.

 

Az IAU tervezett eseménysorozata

 

Okostelefonnal való asztrofotózás workshop (május 3–4. és május 14.)

Információ: https://MobileAstrophoto2023.eventbrite.com

Az asztrofotográfia az egyik legjobb lehetőség a nagyközönség csillagászati érdeklődésének felkeltésére. Ennek ellenére, az asztrofotográfiához szükséges műszerek ára miatt nem sokan  tekintenek erre lehetőségként. Okostelefonok viszont már széles körben elérhetők és használatosak. Az esemény során az okostelefonos asztrofotózás szakértői osztanak meg tippeket, hogy hogyan lehet az okostelefonunkkal asztrofotókat készíteni.

Okostelefonos asztrofotográfia-pályázat és online kiállítás (az időpont még nem ismert)

Az IAU csillagászati oktatással kapcsolatos részlege (Office of Astronomy for Education) 2021 és 2022 után ismét asztrofotográfia-pályázatot szervez. Az ez évi pályázat, ami hamarosan meghirdetésre kerül, okostelefonos asztrofotográfiára vonatkozik. A hat nyertes 100 eurós jutalomban részesül, és további díjakat is kiosztanak. A nyertesek kiválasztása után a fotókból egy online kiállítást szerveznek, ahol a fotók kiállítása mellett a fotósoknak lehetőségük lesz, hogy a munkájukat a fényszennyezés elleni küzdelem kontextusában is bemutassák.

Szeminárium: A sötét és csendes égbolt védésének kulturális jelentősége (május 31., 13:00 UTC, https://OAOSeminar2023.eventbrite.com)

Május 31-én (13:00 UTC) egy online szeminárium lesz a sötét és csendes égbolt kulturális jelentőségéről. Ez az online esemény lehetőséget ad csillagászok, művészek, aktivisták és tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozók közti kommunikációjára a sötét és csendes égbolttal és annak a különböző kultúrákban való jelentőségével kapcsolatban.

A globális fényszennyezés elleni törekvésekkel kapcsolatos felmérés

Az itt elérhető felmérés arra vonatkozóan gyűjt információt, hogy a különböző országokban a fényszennyezés ellen milyen intézkedések történtek, és hogyan lehet ezekhez csatlakozni. Olyan aktivitások merülhetnek fel, mint a fényforrások LED-ekre cserélése, petíciók aláírása, csoportokhoz csatlakozás, bármi, ami a fényszennyezés ellen segíthet.

Használjuk ki az IAU programsorozatát, hogy a fényszennyezés elleni küzdelemben részt vehessünk. Mindenki tehet valamit azért, hogy az éjszakai égbolt újra sötétebb legyen.

Az égbolt egy fényszennyezésmentes helyen, a Very Large Telescope (Cerro Paranal, Chile) felett. Forrás:  J. Busqué/ESO (https://www.eso.org/public/belgium-fr/images/jordibusque_4466-cc/)
Az égbolt egy fényszennyezésmentes helyen, a Very Large Telescope (Cerro Paranal, Chile) felett. Forrás: J. Busqué/ESO (https://www.eso.org/public/belgium-fr/images/jordibusque_4466-cc/)

Mi pedig mi mást ajánlhatnánk a csillagászat napján (április 29.) és csatlakozva a Dark & Quiet night programsorozathoz, mint, hogy gyertek hozzánk ma este és csodáljuk együtt a csillagos eget! 

Részltek: https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/programok-a-csillagvizsgaloban/csillagkapus-esemenyek

Szerző: Nagy Zsófia, Tudományos munkatárs
CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet