Parádés együttállások április végén

Parádés együttállások április végén

2023 április 23
| Szerző: Vizi Róbert, Bemutató csillagász
Ez a hónap bővelkedik a szebbnél szebb csillagászati eseményekben, de a legjobbak még hátra vannak. A következő napokban a Hold meglátogatja a Vénuszt, a Marsot és a Pollux csillagot.

A Vénusz és a holdsarló találkozása

Április 23-án este nem csak a naplementében gyönyörködhetünk, hanem az első együttállásban is. A megfigyelést érdemes 20:30-tól kezdeni, amikor kellőképpen besötétedik, hogy a legélvezetesebb látványban gyönyörködhessünk. Az Esthajnalcsillag randevúzik a Holddal, és a köztük lévő távolság csak 2 fok lesz. Ez 4 teliholdnyi távolságnak felel meg, ennek köszönhetően közeli együttállásról beszélhetünk. Az égi kísérőnk 13%-ban lesz megvilágítva, azaz nagyon vékony holdsarlót láthatunk. A hozzánk legközelebb lévő bolygó -4 magnitúdóval ragyogja be az éjszakai égboltot, mint a legfényesebb objektum. A jelenséget 23:30-ig figyelhetjük meg, majd a horizont alá buknak a résztvevők.

A Hold és a Mars randevúja

A következő látnivalóig csak két napot kell várnunk, mert április 25-én következik a második együttállás. A holdsarló folytatja az útját az égbolton, és meglátogatja a háború istenéről elnevezett Mars bolygót. A párost az Ikrek csillagképben vehetjük szemügyre a horizont fölött 45 fokkal. A holdsarló mérete ekkor már nagyobb lesz, 31%-os, ami egy nagyobb negyed holdat eredményez. A két égitest 5 fokra lesz egymástól, amely több mint kétszeres távolságot jelent a két nappal ezelőtti együttálláshoz képest. Az észlelést egészen hajnali 1:30-ig végezhetjük, utána a horizont alá buknak. Szabad szemmel is káprázatos látványt fog nyújtani a növekvő Hold élénk fehér és a Mars sötétvörös színe.

A legizgalmasabb jelenségek 26-án este fognak bekövetkezni, amikor nem csak a növekedő Holdat, hanem a szerelem istennőjét is érdemes megfigyelni. Az előbbi egy csillag mellé költözik az éjszaka erejéig, mialatt a szomszéd bolygónk két mélyégi objektumot választott magának, amely megkoronázza a tündöklését a tavaszi égen.

A Hold meglátogatja a Pollux csillagot

Az égi szomszédunk a hónapban már két csillagot is elfedett, azonban a változatosság kedvéért ezen az éjszakán csak megközelít egyet. Nem is akármilyen objektumot választott magának, hiszen az Ikrek csillagkép legfényesebb csillagát a Polluxot fogja megközelíteni. A két égitest 3 fokra lesz egymástól, amely már majdnem annyira közeli lesz, mint amennyire a Hold és a Vénusz volt 23-án este. Égi kísérőnk növekedő fázisa folytatódik és eléri a 39%-ot, ami egy vaskos holdsarló látványát nyújtja az észlelők számára. A horizont felett 50 fokra lesz a páros, amelynek köszönhetően egészen hajnali 2-ig gyönyörködhetünk a már majdnem félholdban és a mellette ragyogó fényes csillagban.

A Vénusz háromszöge

A Vénusz még ennél is ígéretesebb látvánnyal kecsegtet, mert nem érte be egy csillaggal mint égi kísérővel, hanem két nyílthalmazt választott magának. Az észlelést este 21:00 után érdemes megkezdeni egy kisebb távcső segítségével, mivel a két halmaz szabad szemmel sajnos nem látható. Ez senkinek ne vegye el a kedvét a megfigyeléstől, mert az NGC 1746 és az NGC 1802 annak ellenére, hogy nem tartoznak a legismertebb nyílthalmazok közé, több száz csillagot tartalmaznak. A nyugati égboltra kell tekintenünk, és azon belül a horizont alá bukó Bika csillagképet kell megkeresnünk. Az égi jelenség 23 fokra lesz a horizont felett, sajnos így csak 23:00 óráig észlelhetünk. A távcsőben gyönyörű látványt fog nyújtani a szerelem istennője, amelynek 68%-os fázisa miatt csak a kétharmad részét láthatjuk, de a közelében 1 és 2 fokra található két mélyégi objektum több száz csillagot fog mutatni a megfigyelőknek.

Szerencsére a szabad szemes megfigyelők is gyönyörködhetnek az együttállásokban, ezért kifejezetten ajánlott észlelni, amennyiben az időjárás engedi. Ha mégis felhős lenne az égbolt alkonyatkor, mindenképpen érdemes később megpróbálni az objektumok megtekintését, mert az összes égi jelenség késő estig látható lesz.

Hold és a Pollux együttállása április 26-án, 21:00-kor. Stellarium-web.org

Szerző: Vizi Róbert, Bemutató csillagász
Svábhegyi Csillagvizsgáló