Nézz fel a Holdra!

Nézz fel a Holdra!

2022 október 01
| Szerző: Bacsó Zétény, Amatőrcsillagász, Korábbi diákolimpikon
Hallottál már a NASA szuper rendezvénysorozatáról? Itt részletesen olvashatsz róla!

Idén 13. alkalommal, október elsejére hirdette meg a NASA az International Observe the Moon Night, azaz a Nemzetközi holdészlelő éjszakát, ami egy rendkívül deskriptív elnevezés. A kezdeményezésre 2010 óta minden évben sor kerül, szeptemberi vagy októberi dátummal. A különlegessége az, hogy nem egy exkluzívan a NASA által tartott eseményről van szó, hanem egy ernyőrendezvényről: a NASA a saját hírnevét és sajtóelérését kihasználva népszerűsít a világ minden részén önkéntesek által megtartott helyi holdészlelő éjszakákat. Ilyeneket akár te is megrendezhetsz. A NASA kifejezett engedélyével!

Érdemes mindezt részletesebben is kifejteni

A NASA egyik kulcsfontosságú feladata a nagyközönség csillagászati művelése. Ezt el lehet érni központi rendezvényekkel (csinálják is, pénzt és energiát nem spórolva), dokumentumfilmekkel, sajtóközleményekkel, a New York Times-ban megjelent írásokkal stb. Ezek felülről lefelé szervezett megoldások, szükségesek egy mindenre kiterjedő médiamixhez. Van azonban alulról szerveződő (anglicizmussal élve lentről fel) módszer is. A cél ilyenkor az, hogy minimális pénzügyi erőforrások bevonásával érjünk el minél több embert. Természetszerűleg más logikát követel meg ez a stratégia.

Amit a NASA fel tud használni, az a már létező brandje: ő maga a NASA. Kell egy téma: ez lett a Hold, a NASA pedig e témán keresztül minél több embert szeretne edukálni, olyanokat is, akiket ő maga nem érhetne el. Az ötlet a maga nemében zseniális, hiszen az önszerveződésre épül. Meghirdetik a saját csatornáikon, hogy ezen és ezen a napon megrendezésre kerül Nemzetközi holdészlelő éjszaka, ami így gyakorlatilag ingyen eljut a legérdeklődőbbekhez. A csillagászat iránt legérdeklődőbbek ugyanis gyakran maguk is széles tudással rendelkeznek egy-egy témáról, amit hosszú idő alatt gyűjtöttek össze autodidakta módon, ha pedig nem, akkor hajlandóak elmélyedni egy új témakörben. Ilyen érdeklődő lehetsz például te is, méghozzá nem elhanyagolható eséllyel, hiszen éppen a Svábhegyi blogját olvasod. A NASA ezeket a világ minden részén élő, lelkes amatőröket használhatja fel arra, hogy az űrkutatás és a csillagászat szeretetét közvetítse a táradalom felé.

Ezek az érdeklődő emberek ugyanis a holdészlelő éjszakán szabadon használhatják a NASA legendás brandjét és atmoszféráját, ami pedig az ő sikerességüket növeli.

Hivatalos, letölthető és szabadon terjeszthető poszter. Forrás: NASA.https://moon.nasa.gov/resources/400/everyone-everywhere-every-year-international-observe-the-moon-night/?site=observe%20the%20moon
Hivatalos, letölthető és szabadon terjeszthető poszter. Forrás: NASA.https://moon.nasa.gov/resources/400/everyone-everywhere-every-year-international-observe-the-moon-night/?site=observe%20the%20moon

Te is rendezhetsz eseményt!

Sőt még csak nem is kell elsején lennie – ez csak afféle iránymutatás és cél, de természetesen nem kötelező érvényű. Ha van teleszkópod, binokulárod, és úgy érzed, kellően lelkes vagy, akkor menj ki a településed egy forgalmas helyére, ahonnan a Hold is látható, és mesélj az arra járóknak bármiről, ami a Holddal kapcsolatos. Ha fiatalabb olvasó vagy, és távcsöved esetleg nincs, akkor se csüggedj – a korodnál fogva jól értesz a technikához, vagyis rendezhetsz prezentációt a barátaidnak, a családodnak… Borult idő esetén pedig mindenki folyamodhat ehhez – vagy egyszerűen megvárja, amíg ki nem derül az ég.

A NASA honlapján minden hasznos tanács elérhető (katt ide), de a lényeg mégiscsak az, hogy október elsején (vagy valamikor annak közelében) minél több ember fordítsa fejét a Hold felé. Legközelebbi égi szomszédunk az ősi mítoszoktól, szokásainktól és hagyományainktól kezdve az irodalmon, képzőművészeten és filmeken, zenéken át számtalan téren kapcsolódik hozzánk, és a tudományos eredményekről és jelentőségről még szót sem ejtettünk.

Szánjunk egy kis időt a Hold megfigyelésére, és ha van kedved, te is csatlakozz a NASA eseményéhez, vagy látogass el egy valaki más által rendezettre.

Ha pedig ez a cikk esetleg meghozta volna a kedved a Holdról való olvasgatáshoz – nos, nálunk számos cikket találsz. Mondjuk ezt itt , legutóbbit.

Akárhogy is: égi kísérőnk izgalmas. Nézz fel a Holdra!

Szerző: Bacsó Zétény, Amatőrcsillagász
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló