Baráti találkozó újra: együttáll a Mars és a Mebsuta!

Baráti találkozó újra: együttáll a Mars és a Mebsuta!

2023 április 14
| Szerző: Nagy Péter, Bemutató csillagász
Ma este szoros barátságát ünnepli a Mars bolygó és a Mebsuta csillag. Nem először láthatjuk őket együtt, és szerencsére nem is utoljára. Ha lehet, ne hagyjuk ki e pompás együttállást!

Szoros találkozó

A Mebsuta csillag az Ikrek csillagképben található, Castor bal lábánál. Külső bolygószomszédunk, a Mars jelenleg szintén az Ikrek csillagképben előretartó mozgást végez. Minden nap közel 30 ívmásodpercet halad a csillagok által kifeszített égabroszon. E két pompás égi objektum gyönyörű párost alkot majd. 2023. április 14-én este 21 órakor a szorosnak mondható 9 ívperc távolságra látszanak majd egymástól, ami kevesebb mint egyharmada a telihold fél fokos átmérőjének. A kettős ekkor 47 fok magasan pompázik majd a nyugati égbolton.

1. A MARS ELHALAD A MEBSUTA MELLETT AZ IKREK CSILLAGKÉPBEN. 04.10.–04.22. KÖZÖTTI NAPOKON ESTE 21 ÓRAKOR. AZ ANIMÁCIÓ FORRÁSA: STELLARIUM

A gyakran barátkozó Mebsuta

Az arab hagyományok szerint Mebsuta a szomszédos, Pollux bal térdén nyugvó Mekbuda csillaggal együtt egy oroszlán mancsait jelképezik. Mekbuda neve egy összezárt, míg Mebsuta neve egy kinyújtott mancsra utal.

Mebsuta (Epszilon Geminorum) az Ikrek csillagkép 3,2 magnitúdó fényességű, G8 színképtípusú szuperóriás csillaga. Az ekliptikához nagyon közel helyezkedik el, így gyakran együttáll Naprendszerünk bolygóival vagy a Holddal. Sőt e közeli objektumok időnként akár el is fedhetik a 840 fényév távolából ránk kacsintó Mebsutát. A Merkúr 1940. június 10-én, a Mars 1976. április 8-án, míg a (112) Iphigenia kisbolygó 2015. szeptember 3-án bújtatta el egy rövid időre a Mebsutát.

2. A MEBSUTA CSILLAG. FORRÁS: SECOND DIGITIZED SKY SURVEY
2. A MEBSUTA CSILLAG. FORRÁS: SECOND DIGITIZED SKY SURVEY

Nézz fel bármivel!

Kukkantsuk meg az égi duó egyes tagjait! A páros észlelése szabad szemmel vagy már egy kisebb binokulárral is páratlan élmény lehet. Persze itt is bátran bevethetjük csillagászati távcsövünket. A teleszkópban pontszerűnek mutatkozó Mebsuta mellett már felfedezhetjük a Mars bolygószerűségét is. Külső bolygószomszédunk pompás korongján sajnos már egyre kevésbé fedezhetjük fel albedóalakzatait. A tavaly december elején földközelségbe került Mars lassan-lassan távolodik Földünktől, de még mindig esti egünk egyik vöröses-sárgás ékköve.

3. A MARS ELHALAD A MEBSUTA MELLETT. 04.09.–04.20. KÖZÖTTI NAPOKON ESTE 21 ÓRAKOR. AZ ANIMÁCIÓ FORRÁSA: STELLARIUM

Észlelésre fel! Amennyiben péntek este megcsodáljuk a Mars és a Mebsuta együttállását, bizonyára feledhetetlen élményben lesz részünk. Jó is, ha emlékszünk majd rá, mert biztosan nem ez lesz az utolsó. Így össze tudjuk majd vetni emlékeinket a következő baráti találkozójuk látványával is.

Szerző: Nagy Péter, Bemutató csillagász
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló