30 szerencsés diák találkozhatott a NASA képviselőivel a Svábhegyi Csillagvizsgálóban!

30 szerencsés diák találkozhatott a NASA képviselőivel a Svábhegyi Csillagvizsgálóban!

2022 május 31
| Szerző: Ádám Adrienn, A Svábhegyi Csillagvizsgáló PR és marketing koordinátora
30 csillogó szemű diák várta csütörtökön reggel a Svábhegyi Csillagvizsgáló űrhangulatú előadótermében az Amerikai Nagykövetség és a NASA előadóit.

BUDAPEST – 2022. május 31. - Tiffany Rivera alezredes, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének védelmi együttműködési irodájának helyettes vezetője, valamint Norma Jennifer Knotts és Raphael A. Grau a NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal ) két amerikai vendégelőadója látogatott el május 26-án délelőtt a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, hogy az ott megjelent diákoknak meséljenek a holdi kőzetekről, az Apollo- és Artemis-küldetésekről, a tervezett Marsra szállásról és más űrkutatással kapcsolatos izgalmas témákról.

30 csillogó szemű diák várta csütörtökön reggel a Svábhegyi Csillagvizsgáló űrhangulatú előadótermében az Amerikai Nagykövetség és a NASA előadóit. A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal hazánkba látogatásának oka a 2021-ben ideiglenesen Magyarországra szállított Apollo holdkőzet visszaszállítása volt. A 2021. novemberben nyílt tárlat az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a NASA és a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével született meg, a kiállítás célja az Apollo-küldetések, valamint a jelenkori hazai űrkutatási fejlesztések bemutatása volt a szélesebb közönség számára. A középpontban az Apollo 17 küldetésen gyűjtött 70215,41-es számú holdkőzet állt, amelyet a NASA kölcsönzött a kiállítás időtartamára.

Ha pedig már Magyarországra látogattak holdkőzetet szállítani, nagyszerű lehetőséget ajánlottak fel a téma iránt érdeklődő, angolul jól beszélő diákoknak. Első kézből számolhattak be arról mivel is foglalkozik a NASA, és milyen jelentősége van a holdi kőzetmintáknak a tudományos kutatásokban. A diákok az előadások után feltehették kérdéseiket az előadóknak, majd a Csillagda nagykupolájából a Napot is megvizsgálták az intézet különleges naptávcsöveivel.

Photo credit: Embassy Budapest/ Janka Szitás

Tiffany Rivera alezredes mesélt többek között az űrkutatás és űrutazás jelenéről és jövőjéről, valamint magyar vonatkozásairól, az űrtörmlékek veszélyeiről, illetve arról is, hogy mi is az a U.S. Space Force. (Akik látták a Gravity című filmet, biztosan sejtik, hogy miről is van szó.)

Norma Jennifer Knotts előadásában rendkívül érdekes dolgokat mesélt a gyerekeknek az Apolló programról és annak utódjáról, az Artemis küldetés terveiről, és magáról a holdi kőzetmintáról, annak begyűjtéséről, valamint tudományos jelentőségéről. Az előadó izgalmas videókat is mutatott, mely kétségkívül leginkább megmozgatta a látogatók fantáziáját.

Raphael A. Grau, a Nemzetközi Űrállomás Program Külső Integrációs Hivatalának vezető helyettese előadásában a Nemzetközi Űrállomásról beszélt a legtöbbet, szinte megállíthatatlan kérdéscunamit kiváltva a kíváncsi gyerekből. Kíváncsiak voltak többek között arra, hogy ki töltötte mindezidáig a legtöbb időt az űrállomáson, vagy, hogy mennyi idő eljutni a Marsra, és várhatóan ez mikor valósul meg. Az előadó egy, személyesen a gyerekeknek küldött videóüzenetet is levetített, melyet Kjell Norwood Lindgren amerikai asztronauta küldött egyenesen az űrből, melyre a gyerekek válaszüzenetet is küldhettek! A program másik fénypontja volt, hogy a gyerekek maguk is megtekinthették az Apollo 17 küldetésen gyűjtött holdkőzetet és fotót is készíthettek vele.

Mivel a Svábhegyi Csillagvizsgáló küldetésének vallja a csillagászati kutatások tudománykommunikációját, és a fiatal fizikus-csillagász tudósgeneráció felnevelését, nagy megtiszteltetésnek vette, hogy a NASA képviselői most először edukációs tevékenységgel színesítik az intézet életét.

Kevesen tudják, hogy a Svábhegyi Csillagvizsgáló anyaintézménye, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont csillagász kutatói számos projektben működnek együtt a NASA-val és más nemzetközi űrügynökségekkel.

A kutatási eredményekről rendszeresen beszámolnak élő videós bejelentkezésekben, csillagászati hírportálokon, vagy Facebook bejegyzésekben. Érdemes tehát folyamatosan figyelni a tartalmaikat azoknak, akik a jövőben nemzetközi csillagászati vagy űrkutatási pályára készülnek. Elnézve a fiatalok arcát a lenti képeken, ezt a ’magot’ többükben sikerült most elültetni.

 

NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal )

Az Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügynöksége, az ország civil repüléstani, űrkutatási és űrrepülési szervezete. A hivatalt 1958-ban hozták létre Dwight D. Eisenhower elnöksége idején. Eredeti célja az ország nem katonai űrkutatásának irányítása és a világűr és űreszközök békés felhasználásának ösztönzése volt. A NASA tevékenységének legfontosabb területei a bolygókutatás és ehhez kapcsolódóan a csillagászat; a Föld beható tanulmányozása a világűrből az űrkutatás módszereivel; az emberes űrrepülések; valamint az űrtechnológiai és rakétatechnikai fejlesztések.

Az űrtudományok területén lenyűgözőek a bolygókutatásban elért eredményeik. A NASA űrszondái meghódították az egész Naprendszert, az összes nagybolygót és számos holdjukat megközelítették, leszálltak a Marson, behatoltak a Vénusz és a Jupiter légkörébe. Folyamatban van a Mars Exploration Rovers, a Mars Odyssey és a Mars Global Surveyor program, lezárult a Cassini Szaturnusz körüli keringése.