Májusi égi jelenségek

2020 május 07
| Szerző: Szabó O. Norton
Április végén egymást érték a gyönyörű, derült égboltok. Csillagászati szempontból a május is legalább ennyire eseménydús lesz, reméljük derült időben is bővelkedni fog...

Április végén egymást érték a gyönyörű, derült égboltok. Csillagászati szempontból a május is legalább ennyire eseménydús lesz, reméljük derült időben is bővelkedni fogunk!

Nézzük meg, mi minden vár ránk ebben a hónapban!

Kereszty Zsolt képe a fogyatkozó Vénuszról
Kereszty Zsolt képe a fogyatkozó Vénuszról

A Vénusz május elején még kiválóan megfigyelhető az esti égen:

A május egy kis pihenőt hagy az első hetekben. A Hold egyre fényesebb, egyre inkább elnyomja a halvány égitestek fényét.

De nem kell aggódni, a Hold egyeduralma nem tart sokáig és amíg erre várunk, addig is a naplemente után gyönyörködhetünk a Vénusz lélegzetelállító látványában a nyugati égen.

Ha távcsövet ragadunk, az Esthajnalcsillag sarló alakját is megfigyelhetjük ahogy egyre vékonyabb lesz a hónap során. De erről kicsit később.

A kép nem a május 12-i jelenséget ábrázolja. Ha felnagyítanánk a Földet, ilyen látvány fogadna minket a Mars körül keringve. Forrás: NASA
A kép nem a május 12-i jelenséget ábrázolja. Ha felnagyítanánk a Földet, ilyen látvány fogadna minket a Mars körül keringve. Forrás: NASA

A Mars és az Iota Aquarii csillag szoros együttállása a hajnali égen

Május 12-én érdekes jelenséget figyelhetünk meg a hajnali órákban, ahogy a Mars közel merészkedik a Vízöntő csillagkép egyik fényesebb, 4 magnitúdós csillagához, az Iota Aqruarii-hez. A Marsot nem lesz nehéz megtalálni. Bár hajnalban 3-4 óra környékén a Jupiter és a Szaturnusz feltűnőbbek kelet-dél-kelet felé nézve, a Vörös bolygót is könnyen észre lehet venni a délkeleti látóhatár fölött.

Ha a Marsot megtaláltuk, akkor az Iota Aquarii-t is, hisz mindössze 18,7’-re (szögpercre) lesznek egymástól.  Ez a Hold méretének körülbelül a fele. Ezt azonnal ellenőrizhetjük is, hiszen a Hold is részt vesz az eseményen tisztes távolságból, közvetlenül a Jupiter és a Szaturnusz szomszédságából szemlélve azt.

A Jupiter és a Szaturnusz hajnali közelsége:

Bár a két gázóriás (Jupiter és Szaturnusz) már május 12-én is közel lesznek egymáshoz, hónap 18 érnek csak igazi közelségbe. Napkelte előtt, 4 óra 23 perckor lesznek legközelebb, mindössze 4,7°-ra egymástól, de az egész hajnal során, sőt egész hónapban szép látványt nyújtanak a korán kelőknek.

A Merkúr és a Vénusz szoros együttállása az esti égen:

A hónap második felében, amikor a naplemente után egyre sötétebb lesz az ég, észrevehetjük, hogy a Vénusz alatt egy „új”, napról napra egyre fényesedő égitest jelenik meg.

Így van, ismét szabad szemmel láthatóvá válik a Merkúr!

A két belső bolygó egyre közelebb kerül egymáshoz, majd 22-én helyet cserélnek. (Persze csak az égbolton, mindkét bolygó marad a saját pályáján.) Ezen a napon este rendkívül közel kerülnek egymáshoz, kilenc órakor 1,2°-os közelségbe kerülnek, ekkor 9 fok magasan lesznek a látóhatár felett. Mivel az égalja még elég világos lesz, érdemes kézitávcsövet használni, hogy megtaláljuk a bolygókat.

A C/2017 T2 PANSTARRS üstökös az M82 galaxis mellett halad el a Nagy Medve csillagképben:

Május 22-24 között érdemes állványos távcsövünket a nagy medve galaxisai felé fordítani, ugyanis a C/2017 T2 PANSTARRS jelű üstökös közel halad el az M81 és M82 galaxisokhoz. Amikor az M82-t közelíti meg május 23-án 2 óra 20 perckor, a galaxis is, és várhatóan az üstökös is éppen 8,2 magnitúdó fényességű lesz, és akár már egy kézi távcsővel is észrevehetőek.

A Vénusz az elmúlt hónapban egyre inkább sarló alakúvá formálódott. Forrás: Dave Eagle 
A Vénusz az elmúlt hónapban egyre inkább sarló alakúvá formálódott. Forrás: Dave Eagle 

A Merkúr, a Vénusz és a holdsarló randevúja, búcsú a Vénusztól:

Egy nappal később, május 24-én a rendkívül vékony, kétnapos holdsarló is csatlakozik a Vénuszhoz és a Merkúrhoz, ezzel újabb remek alkalmat adva a kézitávcsöves megfigyelőknek. A Vénusz nagyjából ezen a napon, ezzel a fináléval búcsúzik az éjszakától. Ahogy az alsó együttállás felé közeledve egyre közelebb kerül a Naphoz, egyre kevesebb ideig láthatjuk szabad szemmel, a hónap végére pedig teljesen eltűnik a naplementében.

Távcsővel május 24-én már látható lesz, ahogyan a Vénusz sarló szarvai egyre inkább túlnyúlnak a bolygó felező vonalán. Június első napján a sarló szarvai egészen körbe érhetnek a bolygón, gyönyörű gyűrű alakot formázva. Erről a ritkán és nehezen megfigyelhető tünemény észleléséről még beszámolunk.

A Hold és a Jászol-halmaz 2019 májusában. Forrás: Astronomy Now
A Hold és a Jászol-halmaz 2019 májusában. Forrás: Astronomy Now

A Hold látogatása a Jászol csillaghalmaz mellett:

Március elején a Hold tett egy közeli látogatást a Jászol-halmaznál, ám akkor vakító fényessége miatt nem látszottak jól a körülötte lévő csillagok. Most, május 27-én jóval halványabb, 25%-os megvilágítottsággal érkezik a Hold a Jászol mellé.

Az esemény napnyugta után zajlik, 22 óra körül. A jelenség szabad szemmel városi égről nem látható, a Jászol-halmaz túl halvány ehhez, ám már kézitávcsővel nézve is csillagokra bomlik a nyílthalmaz, a mellette tündöklő holdsarlóval egy látómezőben.

Ezeket az égi tüneményeket kínálja nekünk a május.

Mindenkit biztatunk, hogy a kertből, az ablakból vagy az erkélyről kövesse az eseményeket.

Ha megtehetjük, menjünk ki a közeli rétre, hogy zavaró fényektől mentes helyen gyönyörködhessünk az égbolt szépségeiben.

Derült eget és jó seeinget!

 

Szerző: Szabó O. Norton

Bemutató csillagász