Abba azonban ritkábban gondolunk bele, hogy mi történik a növényekkel, ha felvisszük azokat az űrbe. A kérdésnek gyakorlati jelentősége is van: hosszabb távon az űrben tartózkodó asztronauták élelmezése szempontjából ugyanis az űrbeli növénytermesztésnek fontos szerepe lehet. A téma a magyar tudósokat is foglalkoztatja, Debrecenben például az űrpaprika nemesítésén dolgoznak.
Az űrbe történő növénytermesztés során az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy miként biztosítanak elegendő vizet a növények számára a mikrogravitáció körülményei között: ezt agyagos táptalajok segítségével tudják megvalósítani. Ahogyan az űrhajósok izomzatára és csontjaira is jelentős hatást fejt ki a földinél jóval gyengébb gravitáció, úgy a növények esetében is valószínűsíthető, hogy a növények sem úgy fejlődnek, ahogyan azt a Földön megszokhattuk.
Közel 80 év telt el azóta, hogy az először juttattunk növényi magvakat az űrbe. A növények űrbeli viselkedését tanulmányozó kísérletek sorában a következő egy 1966-os vizsgálat volt, amelynek főszereplői már megnedvesített magvak voltak. A Földre visszahozott magvakból kifejlődött növények (levélzöldségek, hüvelyesek) több termést hoztak, mint azok, amelyek a Földön maradt magvakból jöttek létre. Az Apollo–14 űrhajósai fás szárú növényeik magvait vitték magukkal, amelyekből a Földre visszatérve egészséges fák nőttek. Húsz évvel később, 1997-ben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén egy kis termetű virágos növényt, a lúdfüvet nevelték sikeresen. A lúdfű egyébként kedvelt alanya a növénybiológiai vizsgálatoknak, mivel rövid a generációs ideje, alacsony a kromoszómaszáma és rengeteg magot hoz.
Az űrbeli növénytermesztés kutatásában magyar kutatók is részt vesznek, a Debreceni Egyetem Alkalmazott Növénybiológiai Tanszékén az „űrpaprika” nemesítésével foglalkoznak. A cél olyan étkezési paprika előállítása, amely talaj nélkül, hidropóniás közegben is termeszthető, zárt térben, mesterséges fény mellett, továbbá a virágok egyszerre alakulnak ki, a beporzás öntermékenyülés révén valósul meg, a kialakuló termés pedig gyorsan fejlődik, sőt nemcsak a termés, hanem maguk a levelek is ehetők. A Hungarian Enigma Sweet névre keresztelt paprikafajta leveleinek íze leginkább a rukkoláéra emlékeztet.
Források:
https://en.wikipedia.org/wiki/Plants_in_space
https://hirek.unideb.hu/nasa-paprikai-de-uveghazaba
https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%BAdf%C5%B1
Borítóképek forrása: https://www.nasa.gov/content/growing-plants-in-space
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ksc-20180312-ph_nas01_0001.jpg
Szerző: Jurecska Laura, Tudományos újságíró
Svábhegyi Csillagvizsgáló