Jönnek a Quadrantidák!

Jönnek a Quadrantidák!

2023 január 02
| Szerző: Bacsó Zétény, Amatőrcsillagász, Korábbi diákolimpikon
Hullócsillagok, amik menőbbek a Perseidáknál: hasznos tippek egy igazi újévi királysághoz

Hullócsillagok, amik menőbbek a Perseidáknál: hasznos tippek egy igazi újévi királysághoz.

 

Landy-Gyebnár Mónika webkamerás észlelése Veszprémből 2019-ben készült.
Landy-Gyebnár Mónika webkamerás észlelése Veszprémből 2019-ben készült.

A Quadrantidák meteorraj onnan kapta a nevét, hogy radiánspontja a Kvadráns (latinul Quadrans Muralis) csillagképben található.

Kér kérdés merülhet fel ezzel kapcsolatban.

  1. Mi az a radiánspont?

A radiánspont az a pont, ahol a hullócsillagok ioncsatornái látszólag összeérnek. Nézzük például ennek a cikknek a borítóképét: ha gondolatban meghosszabbítjuk a hullócsillagokat, láthatjuk, hogy azok egy pontba „fókuszálódnak”.  Ez a radiánspont. A Perseidák például azért Perseidák, mert radiánspontja a Perseus csillagképben található.

  1. Mi az a Kvadráns csillagkép?

Nos, a helyzet az, hogy nincs ilyen csillagkép. De létezett. Egészen pontosan Quadrans Muralis néven, amit magyarul Fali Tájolónak szokás fordítani. Ezek a szerencsétlen nevek a nagy földrajzi felfedezések korában születtek, és főleg a déli csillagos égboltot díszítik, hiszen a hajósok az őket körülvevő, akkoriban úttörőnek számító készülékek nyomát igyekeztek megörökíteni az égen. Ennek köszönhetjük a csodálatos Légszivattyú csillagképet is, ami minden kétségünk ellenére a mai napig létezik.

A Quadrantidák igen sok hullócsillagot képesek produkálni rövid idő alatt, az ezt mérő szám, a ZHR 120-ig is felmehet (Zenithal Hourly Rate, vagyis zenitponti hullócsillaggyakoriság, azt adja meg, hogy ha tökéletes égről nézve, a radiánsponttal éppen a zenitben figyelnénk meg a meteorrajt, akkor hány hullócsillagot láthatnánk a teljes égboltot lefedő látómezőben).

Ennek ellenére kevésbé felkapott, mint a Perseidák, ami részben azért van, mert ezek a meteorok viszonylag halványak, tehát sötét ég szükséges a megfigyelésükhöz, másrészt pedig érthető okokból az emberek kevésbé szeretnek pokrócot maguk alá terítve hullócsillagokat figyelni a földről télvíz idején. Sajnos van egy harmadik szempont is: ellentétben a Perseidákkal, ami nemcsak a maximum idején, de előtte és utána egy nappal is még igen látványos, a Quadrantidák sajnos nagyon gyors lefutásúak, a gyakorisági maximum mindössze néhány órán át tart.

Ez idén 4:40-re esik!

Megfigyelésük

A becsült ZHR valahol 60 és 200 között lesz. Ne feledjük: a maximumot 4:40-re várják, ezelőtt és után másfél órával végzett megfigyeléssel jók vagyunk.

A meteorraj megfigyeléséhez nincs szükség különleges felszerelésre vagy nagy szakértelemre. Sőt valójában csak tiszta égboltra, sok türelemre van szükség. A következő tippek segíthetnek maximalizálni a hullócsillag-észlelés élményét.

  • Keressünk egy félreeső megfigyelőhelyet, távol a város fényeitől. A helyszínre érve a szemünknek 15-20 percig is eltarthat, amíg hozzászokik a sötéthez.
  • Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, és győződjünk meg róla, hogy kényelmesen érezzük magunkat, különösen, ha sokáig tervezünk kint maradni. Hozzunk magunkkal egy takarót vagy egy kényelmes széket – a meteorok megfigyelése nem egy pillanat alatt megy.
  • A meteorzáporok látszólag a radiánsból indulnak ki, de a meteorok az égbolt bármely részén megjelenhetnek.

Sok sikert az észleléshez!

Felhasznált forrás: https://www.timeanddate.com/astronomy/meteor-shower/quadrantids.html

Szerző: Bacsó Zétény, Amatőrcsillagász
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló