Januártól új, SPACEBONTÓ sorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló

2021 január 06
| Szerző: svabhegyi.csillagvizsgalo
  2021-ben új, 10 részes sorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online műsora, SPACEBONTÓ címmel. A tudományos, szórakoztató előadássorozat célja, hogy mindenki, akit érdekel...

 2021-ben új, 10 részes sorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online műsora, SPACEBONTÓ címmel.

A tudományos, szórakoztató előadássorozat célja, hogy mindenki, akit érdekel a csillagászat és a tudomány, az otthona kényelméből csatlakozhasson a Világegyetem virtuális felfedezéséhez!

Jó lehetőség ez azoknak, akiket mindig is vonzottak a csillagászat és a Világegyetem kérdései, hogy egy könnyen érthető és emészthető, szórakoztató ám a tudományos tényeket szem előtt tartó sorozat részeit követve mindent megtudjanak a témáról.

A sorozat a Földtől távolodva kalauzolja a nézőket az izgalmas témák helyszíneire: szó lesz a Marsutazásról, a Hold kialakulásáról és meghódításáról, óriás gázbolygókról Naprendszerünkben és más csillagok körül, extrém csillagokról, a Tejútrendszerről vagy akár galaxishalmazokról, illetve a sötét anyag és sötét energia talányos témaköréről.

Az interaktív műsor közben az előadó csillagászoknak kérdéseket is lehet feltenni, amire a nézők helyben válaszokat kapnak, illetve az elhangzottak alapján kvíz-kérdésekkel is mindenki letesztelheti a tudását.[ngg src="galleries" ids="8" display="basic_slideshow"]

Az epizódokat 9-99 éves korosztályig mindenkinek ajánlják az előadók, tartalmas kikapcsolódást kínálva az egész családnak: a január 10-én kezdődő sorozat új epizódjaiban a gyereket rajzversenyre invitálják, az előadás közben rajzolhatnak a témával kapcsolatban, melyet be is küldhetnek és minden alkalommal egy szerencsés díjazásra is kerül.

Jöjjön egy kis tartalmi betekintés a fentebb említett izgalmas témákból:

Vajon miként befolyásolják Földünket a világűrből érkező kozmikus hatások?

Hogyan védekezik ellenük bolygónk – és mit tehet az ember a veszély elkerülése érdekében?

A veszélyek mellett a nézők megismerkedhetnek azok elhárításának – már-már a science fiction határát súroló – módszereivel!

A „Hold volt hold nem volt” adásban égi kísérőnk rendkívül fontos szerepéről lesz szó: A Holdnak köszönhetjük az évszakok stabilitását, az extrém éghajlatok hiányát és az élet elterjedését.

Holdunk kozmikus nyomgyűjtemény, és a csillagászok az évmilliárdok heves becsapódásainak, robbanásainak, kitöréseinek és lávafolyásainak is nyomába erednek.

Szó lesz naprendszeren belül és azon túli gázóriás bolygókról, több száz éve tomboló viharról, impozáns gyűrűrendszerekről, valamint újszülött holdakról és metánfelhőkből hulló „gyémánteső”-ről is!

Hova csomagoljon az emberiség, ha el kell hagynunk a Földet: a Marsra, a Vénuszra, esetleg a Merkúrra?

Ennek is utána járnak a csillagászok.

A sorozat epizódjai a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán elérhetőek.