Elkezdődött a Merkúr-szezon

Elkezdődött a Merkúr-szezon

2023 szeptember 15
| Szerző: Bacsó Zétény, Amatőrcsillagász, Korábbi diákolimpikon
A Merkúr a legnehezebben megfigyelhető bolygó (a Pluto, mint ismeretes, 2006 óta törpebolygóként van számon tartva).

Nem elég, hogy látszó átmérője igen kicsi, mindössze 10” (ívmásodperc) körüli, de napközelsége miatt az év jelentős részében megfigyelése eleve reménytelen.

Elöljáróban: ez a cikk a kezdődő Merkúr-szezont hivatott beharangozni, így senki kedvét ne szegjék a kezdeti baljós szavak. Ahhoz, hogy megértsük, miért most érdemes megfigyelni a Merkúrt, először be kell látnunk, általában miért olyan nehéz ügy a legbelső bolygó megpillantása.

Vessünk egy pillantást az alábbi képre.

Forrás: In the Sky
Forrás: In the Sky

A kép a bolygók Nap körüli állását mutatja 2023. szeptember 14-én. A bolygókat angol neveik jelzik, így a Földet az Earth, a Merkúrt a Mercury címke. Középen sárgán virít a Napot jelző korong. A színek a bolygók láthatóságáról mesélnek: a piros régió a Földről nem vagy nagyon nehezen megfigyelhető, a zöld terület csodálatosan látható, a többi a kettő közötti átmenet.

Vegyük észre, hogy a piros régió a Nap felőli területekre terjed ki. Ez nem véletlen: a Nap mérhetetlenül fényesebb minden másnál, beleértve a Holdat, a bolygókról nem is beszélve. Ez a roppant fényesség láthatatlanságba taszítja azokat az objektumokat, amik az égen túl közel vannak a Naphoz: nappal e közelség gyakorlatilag az egész égboltot jelenti, hiszen nem sok csillag szokott felettünk ragyogni a nyári verőfényben.

Mivel a Merkúr sokkal közelebb kering a Naphoz, mint a Föld, gyakorlatilag állandóan a piros zónában tartózkodik. Léteznek azonban fokozatok: a Merkúr néha mélyen elmerül a vörös, megfigyelhetetlen régiókban, máskor viszont a halványpiros, rózsaszínes tartományokig is elmerészkedik – ezekben az időszakokban lehet kényelmesebben megfigyelni.

Egy ilyen időszak veszi kezdetét a napokban.

A Merkúr jelenleg 9”-es, ez a Szaturnusz aktuális látszó átmérőjének fele. Fényessége 1,67 magnitúdó, ami nem rossz: a Sarkcsillag ennél leheletnyit haloványabb.

Balázs Gábor fényképe az ország legnagyobb lencsés távcsövével, a Svábhegyi Csillagvizsgáló 300/4500-as Zeiss-refraktorával készült augusztus 10-én. Forrás: MCSE Észlelésfeltöltő.
Balázs Gábor fényképe az ország legnagyobb lencsés távcsövével, a Svábhegyi Csillagvizsgáló 300/4500-as Zeiss-refraktorával készült augusztus 10-én. Forrás: MCSE Észlelésfeltöltő.
Cseh Viktor 2015. április 22-i, igényes rajza Nagyvázsonyban készült egy 102/1000-es lencsés távcsővel. Forrás: MCSE Észlelésfeltöltő.
Cseh Viktor 2015. április 22-i, igényes rajza Nagyvázsonyban készült egy 102/1000-es lencsés távcsővel. Forrás: MCSE Észlelésfeltöltő.

Keleten kel, hajnalban

A Merkúr-megfigyelés rákfenéje két dolog:

  1. a bolygó annyira közel kering a Naphoz, hogy csak a horizonthoz nagyon, időnként fájdalmasan közel figyelhető meg. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy kényelmesebb helyszínekről nézhessük, a kitakarásmentes horizont kötelező minimum.
  2. az esetek felében nem napnyugtakor, hanem napkeltekor észlelhetjük a bolygót: ilyen ez a mostani eset is, sajnos korán kell kelni.

De még milyen korán! A Merkúr fél hatkor már „értelmezhető” horizont feletti magasságban, három fok magasan jár, huszadikáig ez tovább fog javulni, „döbbenetes” 5-6 fok magasságra is felmerészkedik majd tűrhető fényviszonyok között. Sietnünk kell: miután jó előre kiválasztottuk a tökéletes keleti láthatárú észlelőhelyet, a megfigyelés napján már időben elő kell készülnünk távcsövünkkel, hogy megkeressük a bolygót. Erre 5:20 után már van esély a következő napokban, amikor a bolygó már 3 fokos magasságig emelkedik.

Hogy pontosabbak legyünk: a Merkúr Naptól való látszó távolságának legnagyobb értéke szeptember 22-én következik be, ez az ún. legnagyobb nyugati kitérés időpontja (nyugati elongáció). Aznap 17,9 fokra távolodik el, és másfél órával kel a Nap előtt.

A keresés nehéz, néha idegőrlő, hiszen ahogy egyre világosodik, úgy csökken a megpillantás esélye, ráadásul a látóhatár közelében óhatatlanul sokkal nagyobb por- és ködrétegen kell keresztülnéznünk. Egyszóval: a Merkúr észlelése nem akármilyen kihívás.

De megéri: jó érzés tölti el az embert, amikor a kis szürke paca végre megjelenik a látómezőben. Az esetek jelentős részében a légköri remegés miatt a látvány értelmezhetetlen szivárványkáoszba torkollik, de lelkes amatőr kedvét ez nem szegi: saját szemünkkel tekinthetjük meg a bolygót, ami minden erejével azon van, hogy mi ne láthassuk őt.

Szerző: Bacsó Zétény, Amatőrcsillagász, Korábbi diákolimpikon
Svábhegyi Csillagvizsgáló