Égi randevú: a Vénusz és a Mebsuta együttállása

Égi randevú: a Vénusz és a Mebsuta együttállása

2023 május 15
| Szerző: Vizi Róbert, Bemutató csillagász
Kedd este a ragyogó bolygószomszédunkat meglátogatja az Ikrek csillagkép egyik legfényesebb csillaga.

A találkozó több órán át megfigyelhető lesz még szabad szemmel is. Amennyiben lehetőségünk van rá, tekintsük meg a csodás jelenséget!

 

A találkozó

A tavasz utolsó hónapja bővelkedik szebbnél szebb csillagászati jelenségekkel, amelyekből a Vénusz és a Mebsuta sem fog kimaradni örömünkre. Május 16-án este 22:00-kor érdemes elkezdeni az észlelést, ekkor már kellőképpen besötétedik, és a páros mindkét tagja látható lesz még szabad szemmel is. Nyugati irányba kell néznünk, majd meg kell keresnünk az Esthajnalcsillagot, amely - 4,1 magnitúdójának köszönhetően a legfényesebb objektum a sötét égbolton. A szerelem istennőjéről elnevezett bolygó 22 fokos magasságban lesz a horizont fölött, és az Ikrek csillagképben lesz látható. Mellette lesz megfigyelhető a jóval halványabb „kísérője”, a Mebsuta csillag. A két égitest közötti távolság kevesebb mint 1 fok lesz, pontosabban 45 ívperc, amely másfél teliholdnyi távolságot jelent. Amennyiben a jelzett időpontban felhős lenne az ég, ne menjen el a kedvünk az észleléstől, mivel éjfélig látható lesz a két „csillag” tánca az égen.

Vénusz–Mebsuta  együttállás a nyugati égbolton május 16-án 22:00-kor. FORRÁS: Stellarium-web.org
Vénusz–Mebsuta együttállás a nyugati égbolton május 16-án 22:00-kor. FORRÁS: Stellarium-web.org

Az együttállás során egy sokkal gyakoribb eseményt is megtekinthetünk: a Nemzetközi Űrállomás (ISS) átvonulását hazánk felett. Nyugati irányban fog megjelenni 22:51-kor, majd néhány másodperc múlva láthatjuk, ahogyan kettévágja az Ikrek csillagképet az Űrállomás. Gyorsnak és pontosnak kell lennünk, mivel 22:58-kor a horizont alá bukik az átsuhanó ISS.

Az ISS átvonulása az Ikrek csillagképen 22:51-kor. FORRÁS: Stellarium-web.org
Az ISS átvonulása az Ikrek csillagképen 22:51-kor. FORRÁS: Stellarium-web.org

Mebsuta

Az Ikrekben található csillag fényessége 3,2 magnitúdó, a sugarát a csillagászok 97 millió kilométerre becsülik. Összehasonlításképpen: a mi központi csillagunk, a Nap sugara csak 696 ezer kilométer. A szuperóriás csillag 844 fényévre található tőlünk, és az ekliptikához közel helyezkedik el. Ennek köszönhetően sűrűn előfordult már, hogy a naprendszer bolygóit megközelítette vagy elbújt azok és más objektumok mögé. Előző hónapban a vörös bolygóval volt együttállásban, de a történelem folyamán számtalan izgalmas égi eseménynek volt a résztvevője. A fentebb leírtak miatt nyugodtan nevezhetjük az együttállások és fedések koronázatlan királyának.

Vénusz–Mebsuta együttállás május 16-án, 22:00-kor. FORRÁS: Stellarium-web.org
Vénusz–Mebsuta együttállás május 16-án, 22:00-kor. FORRÁS: Stellarium-web.org

Szabad szemes észlelés esetében mind a két objektumot látni fogjuk, még a fényszennyezettebb égen is. A maximális élmény érdekében érdemes binokulárt vagy távcsövet használni. Az első esetében a tündöklő Esthajnalcsillag és a mellette lévő kékes fényű óriás csillag fog ránk mosolyogni. Több százszoros nagyításon gyönyörködhetünk a Vénusz 59%-os fázisában, amely egy nagy Vénusz-sarló formájában jelenik meg műszerünk látómezejében. A látvány garantáltan csodálatos lesz!

Több százszoros nagyításon megtekinthetjük az Esthajnalcsillag 59%-os fázisát. FORRÁS: Stellarium-web.org
Több százszoros nagyításon megtekinthetjük az Esthajnalcsillag 59%-os fázisát. FORRÁS: Stellarium-web.org

Szerző: Vizi Róbert, Bemutató csillagász
Svábhegyi Csillagvizsgáló