Amerika gyűrűje október 14-én

Amerika gyűrűje október 14-én

2023 október 14
| Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Kutatói asszisztens
Október 14-én gyűrűs napfogyatkozást láthatnak a szerencsések Amerika közepének nagy részén, az Egyesült Államoktól Brazíliáig a Nap korongjának 90%-át takarja el a Hold!

Ez egy hasonlóan ritka típusú napfogyatkozás, mint a teljes napfogyatkozás, és hasonlóan kevés helyről látható egyszerre. Habár 1-2 évente valahol van ilyen a világon, egy adott helyről nagyjából csak 400 évente lehet ilyet látni, akárcsak teljes napfogyatkozást.

 

A napfogyatkozások típusai

A Hold és a Nap az égbolton merő véletlenből tűnnek szinte ugyanakkora méretűnek: a Nap jóval nagyobb a Holdnál, de sokkal messzebb is van tőlünk.  Teljes napfogyatkozás során a Hold kitakarja a Napot, de erre csak akkor képes, ha legalább akkora méretű, mint a Nap. Az is előfordulhat, hogy a Hold nem a Nap korongjának közepén halad át: ekkor részleges napfogyatkozást láthatunk, amely annyira nem is ritka jelenség a teljes fogyatkozásokhoz képest.

 

Gyűrűs napfogyatkozásra akkor kerül sor, amikor a Hold a Napnál kisebbnek látszik. Ennek oka az, hogy a Hold nem teljesen körpályán kering a Föld körül, így keringése során van, amikor kicsit közelebb van hozzánk és nagyobbnak tűnik, mint máskor. Emellett még a Nap látszó mérete is változik, hiszen a Föld sem körpályán kering körülötte, így hol közelebb, hol távolabb vagyunk tőle – bár a Nap látszó méretének változása csupán negyedakkora, mint a Holdé.

 

A gyűrűs napfogyatkozások hosszabb ideig tartanak, mint a teljesek, mivel a Holdnak nagyobb utat kell megtennie, a Földtől távol ráadásul lassabb a látszó mozgása. Az Egyesült Államokban a gyűrűs állapot helyenként akár 45 percig áll majd fenn!

A napfogyatkozások alapvető típusai. Forrás: saját illusztrációA napfogyatkozások alapvető típusai. Forrás: saját illusztráció
A napfogyatkozások alapvető típusai. Forrás: saját illusztrációA napfogyatkozások alapvető típusai. Forrás: saját illusztráció
A japán Hinode űrszonda felvétele egy gyűrűs napfogyatkozásról. Forrás: JAXA/NASA
A japán Hinode űrszonda felvétele egy gyűrűs napfogyatkozásról. Forrás: JAXA/NASA

A napfogyatkozások megfigyelése

Talán nem újdonság senkinek, hogy szabad szemmel tilos a napfogyatkozást megfigyelni. Csakis megfelelő szűrővel ellátott szemüvegen át, illetve kivetítve lehet szemlélni ilyenkor a Napot. Akár érdekes kísérleteket is végezhetünk: egy tésztaszűrőn átbocsátva a Nap fényét a kicsi képek olyan alakúak lesznek, mint a napfogyatkozás során maga a Nap.

 

Távcsővel pedig egy pillanatra sem szabad belenézni a Napba, ugyanis azonnali súlyos látáskárosodást okozhat. A legolcsóbb megoldás egy, a távcső elejére szerelhető szűrőfólia, amely a fény nagy részét visszaveri – viszont fontos, hogy ebből is csak jó gyártótól vett fóliát használjunk, és csak akkor, ha nincs rajta sérülés! Másik megoldás például az okulár elé helyezhető Herschel-prizma vagy speciális naptávcső használata. Utóbbiban a különleges napkitörések lebilincselő látványt nyújthatnak ilyen gyűrűs napfogyatkozás esetén.

Munkatársunk egy Herschel-prizmával felszerelt távcsővel figyeli a 2021. június 10-ei részleges napfogyatkozást.
Munkatársunk egy Herschel-prizmával felszerelt távcsővel figyeli a 2021. június 10-ei részleges napfogyatkozást.

Az amerikai gyűrű

A 2023. október 14-ei gyűrűs napfogyatkozás az USA-ban Oregon államban helyi középidő szerint  9:13-kor kezdődik,  és 12:03 helyi idő szerint ér véget Texasban. Ezek után az árnyék Mexikó, Guatemala, Belize, Honduras, Nicaragua és Panama, Kolumbia és Brazília területén is áthalad. Azonban annak se szabad csüggednie, aki a kontinensen tartózkodik, de távol az árnyéktól, ugyanis gyakorlatilag egész Amerika területén részleges napfogyatkozás figyelhető meg – természetesen minél közelebb a gyűrűs fogyatkozás sávjához, annál nagyobb mértékű és látványosabb.

 

Részletes tájékoztató és térképek a NASA oldalán találhatóak: https://science.nasa.gov/eclipses/future-eclipses/eclipse-2023/

Térkép: Wikimedia, Napfogyatkozás: Cameron McCarty, Matthew Bartow, Michael Johnson - MWV Observatory, Coca-Cola Space Science Center, Columbus State University Eclipse Team. https://apod.nasa.gov/apod/ap130511.html

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Kutatói asszisztens
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló