Alkalmi bemutató csillagászokat keresünk a Svábhegyi Csillagvizsgálóba

Alkalmi bemutató csillagászokat keresünk a Svábhegyi Csillagvizsgálóba

2023 január 18
| Szerző: Svábhegyi Csillagvizsgáló
Ismered az égboltot, és tudsz rutinosan távcsövet kezelni? Szabadidődben szívesen mesélsz a világegyetem titkairól? Akkor egészen biztosan téged (is) keresünk!

Alkalmi csillagász előadókat keresünk Budapest legnagyobb bemutató csillagvizsgálójába!
Amenniyben elég felelősségteljesnek érzed magad, hogy Budapest legnagyobb távcsövét kezeld, és szeretnél a Svábhegyi Csillagvizsgáló dinamikusan fejlődő fiatal csillagászcsapatába tartozni, akkor egymást keressük!

A Svábhegyi Csillagvizsgáló népszerűsége továbbra is töretlen, egyre többen szeretnének hozzánk jönni programra,  emellett pedig rengeteg megkeresést kapunk csillagászati bemutatókra látogatócsoportoktól, iskolás csoportoktól, és céges rendezvények kapcsán.
Szeretnénk megújult és még ütőképesebb csapattal nekivágni ennek a felemelő kihívásnak, hogy együtt mutathassuk be az év legszebb bolygóegyüttállásait, üstököseit és hullócsillagait!

A Svábhegyi Csillagvizsgáló hazánk legnagyobb csillagászati kutatóintézetével, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközponttal szoros együttműködésben Budapest legnagyobb távcsövét rejtő, egyre szélesedő tudománykommunikációs aktivitású, és dinamikusan fejlődő bemutató csillagvizsgálója. Jelenlegi csapatunkban több, mint 20 fiatal bemutató csillagász dolgozik.

Várjuk a lelkes új jelentkezőket fiatalos csapatunkba, a kutatóintézet halójában folyamatos szakmai továbbképzési lehetőséggel!

A munka, amit kínálunk:

Bemutató csillagászként gyermek és felnőtt csoportokat kell vezetned a Svábhegyi Csillagvizsgáló interaktív látogatóközpontjában.

A nappali és esti programok során kistávcsöves bemutatás, a nagykupola távcsövével való bemutatás, vetített csillagászati előadás, lézeres csillagképtúra, mikroszkópos meteoritvizsgálat és kísérletes foglalkozások várnak a látogatókra, ezeket te fogod vezetni.

A csoport fogadása, kasszázás, és a látogatók kezelése is feladatod lesz.

A vegyes látogatócsoportjaink fixen csütörtök, péntek és szombat este, illetve szombat napközben jönnek. Emellett hétköznap napközben, ritkábban hétköznap este és vasárnap este is vannak bemutatók.

Kedvcsinálóként olvassátok el bemutató csillagászaink miért is szeretnek nálunk dolgozni! 

Pál Bernadett, Tudományos segédmunkatárs / Bemutató csillagász

"Talán sokan éreztük már, hogy másoknak örömet okozni magunknak is öröm. Mindig boldogsággal tölt el, ha a távcsőbe pillantva felkurjantó, lelkesen fényképező, elámuló reakciókat látok, hallok.

Az égbolt és a csillagászat tudománya lenyűgöző, nagyon örülök neki, hogy lehetőségem van ezt az élményt másokkal is megosztani. Önmagában már a kupolának is van egy varázsa, ahogyan a tonnás távcső monstrum megindul, vagy amikor a kupola forgása miatt már hirtelen azt sem tudjuk, merre állunk.

Hideg téli éjszakákon takaróba csavarva együtt fagyoskodni, meleg nyári estéken akár hajnalig kémlelni az eget szebbnél szebb objektumok után kutatva valóban páratlan élmény.

Bemutató csillagászként emberek százai előtt tárhatjuk fel az égi objektumok szépségeit, szerettethetjük meg velük az éjszakai égbolt látványát, egyúttal felhívva a figyelmüket arra is, miért olyan fontos megőrizni Földünket ebben a hatalmas Univerzumban."

Világos Blanka, Amatőrcsillagász

"Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam továbbadni a tudásom. Elképesztő örömet okoz számomra, ha valakinek felcsillan a szemében az a lelkesedés, ami engem is hajt az életemben.

Ki tudja, lehet, hogy ha 12 éves koromban véletlenül nem akadtam volna össze utamon egy lelkes amatőrcsillagásszal, aki megmutatta nekem a Szaturnuszt a távcsövével, sose lettem volna csillagász. Az az éjszaka, amikor megpillantottam a csodaszép bolygó gyűrűjének árnyékát a korongon a saját szememmel, olyan mély benyomást tett rám, ami gyökeresen megváltoztatta az életem - hát ezt az élményt szeretném én is továbbadni. Amikor a saját szemünkkel rácsodálkozunk, hogy milyen észbontóan gyönyörű és felfoghatatlan a világunk, a teljes világszemléletünk képes megváltozni.

Ezért különösen a szívemen viselem a következő csillagászgeneráció buzdítását is - hiszek benne, hogy egy szikra is elég ahhoz, hogy beleszeressen valaki ebbe a gyönyörű tudományágba, és annak elkötelezett csodálójává váljon egy életre.

Ezenfelül ez a munka számomra is egy elköteleződést jelent: sajnos az egyetem közben gyakran annyira el tudok merülni a teendőimben, hogy fel se merül bennem, hogy kipakoljam a távcsövem és megcsodáljam az égbolt szépségeit.

Azonban bemutatózás közben óhatatlanul is a csillagos égbolt alatt találja magát ismét az ember, ami igazi gyógyszer a léleknek. :)

Életem legszebb, darabokra robbanó meteorját is épp egy bemutató közben pillantottam meg, minekután percekig nem találtam a szavakat…

Így a zsúfolt és szürke hétköznapokat igazán be tudják színezni ezek a távcsövek és lelkes érdeklődők között töltött esték. 

Boldog Ádám, Tudományos segédmunkatárs / Bemutató csillagász

"Ez a lehetőség kiváló alkalom az égbolt még behatóbb megismerésére és a távcsőhasználat elsajátítására. Számomra minden alkalommal óriási élmény mikor ilyen hatalmas teleszkópokba nézhetek, arról nem is beszélve, hogy adva van egyfajta szabadság, hogy eldönthessük melyik égi objektumot szeretnénk a látogatókkal is megosztani.

Mivel elméleti kutatóként dolgozom, egyáltalán nem hétköznapi dolog számomra az égbolt távcsővel való kémlelése. Éppen ezért is vagyok hálás a lehetőségért, ami a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutatójaként mindannyiunknak megadatik.

Ez a bizonyos „gazdaszemlélet”, ami oly sokszor szóba kerül, valójában egy kifejezetten pozitív járulékot takar, mintsem kötelességet. Hiszen azáltal, hogy törődünk a távcsövekkel, foglalkozunk állapotával, számon tartjuk a fellépő hibákat/fejlesztéseket, mi is jobb belátást nyerünk az egész működése mögé, ráadásul sokkal magabiztosabban kezeljük majd magunk is a műszereket.

Ez a szemlélet, vagy inkább a műszerek iránti gondoskodás pedig olyan előnyökkel jár, mint pl. a távcsövek/mikroszkópok önálló használata akár látogató időn kívül is, ha például spontán egy új napfoltcsoportot szeretnénk lencsevégre kapni. Úgy érzem az itteni lehetőségek és úgy alapvetően a közösségünk hozzáállása segít saját magunk fejlődésében is.

Úgy gyakorlatiasság, mint kommunikáció terén. Fantasztikus érzés átadni az érdeklődőknek a tudást és a csillagászat szeretetét. Különösképpen élvezem gyerekprogramjainkat, amely során a legfiatalabb nemzedékek gondolkodásmódját van lehetőségünk formálni.

Rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre a bemutatók színesebbé és interaktívabbá formálásához, lehetőségünk van kihasználni kreativitásunkat – sőt, bíztatva érzem magam, hogy így is tegyek. Külön kiváló alkalmakat nyújt számunkra a Svábhegyi Csillagvizsgáló, hogy újabb területeken is kipróbáljuk magunkat – pl. az online előadások tartása is ezek közé tartozik.

Emellett a hétköznapok is rendkívül izgalmasak, hiszen gyakorta érkeznek hozzánk interjút, riportot készíteni, ami ismét egy olyan területen kínál lehetőséget önmagunk kibontakoztatására, amely kutatóként ritkábban adódna meg. Felemelő, hogy ilyen sok emberrel kerülhetünk kapcsolatba, valamint, hogy láthatjuk az örömöt és a lelkesedést az ő szemükben is.

Nagy „löketet” ad számunkra is, hogy akár kutatásainkat, akár csillagászat iránti szeretetünket megoszthatjuk másokkal is, hiszen a kutatóknak is szüksége van a társas kapcsolatokra, a csillagászat pedig kiváló kapcsolódási pontnak bizonyul." 

Soós Benjámin, Csillagászati diákolimpikon

"Mint a csillagászok többsége –amatőrök és hivatásosok egyaránt - én is emlékszem arra a pillanatra, mely szinte rátaszított szeretett munkám pályájára.

Számomra egy képeskönyv jelentette a kezdő lépést, melyet hat évesen kaptam nagymamámtól. Egy könyvnél még hatalmasabb élmény, mikor a csillagok világába saját szemünkkel leshetünk bele.

Megtehetjük ezt felnőttként vagy gyerekfejjel is, de a tapasztalat garantáltan életre szóló. Ezen világgal megismertetni az embereket pedig nem sokkal kisebb élmény, mint amikor magunk ismertük meg azt először.

A világegyetem méreteire rádöbbenő gyermek arcának látványa legalább annyira emlékezetes, mint amikor mi eszméltünk rá arra először.

Ugyanakkor - a kellemest a hasznossal összekötve – úgy vélem, nem csak felejthetetlen, de igen fontos is, amit a Svábhegyi Csillagvizsgálónál csinálunk.

A helyét a világegyetemben megértett ember mindig felelősségteljesebben viselkedik majd, jobban figyel majd egyetlen otthonára – az apró kék bolygóra, melyre született. Jobban odafigyel a Földre, és mindazokra akikkel megosztja azt."

Az ideális jelölt:

 • Lelkesedik a csillagászat iránt, és szeretné ezt továbbadni másoknak is!
 • Ismeri a csillagképeket, fényesebb kettősöket és mély-ég objektumokat, rutinnal kezel óragépes amatőrtávcsövet.
 • Csillagászati szakvégzettség nem szükséges, de általános tájékozottság igen.
 • Van tapasztalata és lelkesedése a csillagászati ismeretterjesztésben, jó előadó, jól kezeli a látogatókat, megfelelő szociális érzéke és csoportvezető képességei vannak.
 • Felelősségteljes a hozzáállása, mind a távcső kezelése, mind a csoportok vezetése és a pénzkezelés terén.
 • Magáénak tudja érezni a Svábhegyi Csillagvizsgálóban zajló ismeretterjesztő küldetést, és gazda szemlélettel tud a csillagvizsgálóra és a csoportvezetésre tekinteni.
 • Nagykorú.

Felvétel és képzések:

A jelentkezőtől fél-egy oldalas motivációs levelet várunk, amelyben röviden leírja az eddigi jártasságát a csillagászati megfigyelésekben, a csillagászati ismeretterjesztésben szerzett tapasztalatait, és a csillagászathoz, vagy a konkrét ügyhöz kapcsolódó érzelmi motivációját.

A levélben emailes és telefonos elérhetőséget kérünk feltüntetni, fotónak örülünk, lehet linkkel is. Minden jelentkezővel először telefonon, majd személyesen elbeszélgetünk.

A jelölt első lépésként részt vesz Bemutatóképző tanfolyamunkon, mely során a bemutatáshoz szükséges minden fontos tudnivalót átveszünk a jegyellenőrzéstől a távcsőkezelésig.

Ezután több gyakorlati alkalmon segítőként megjelenve megtanulja a nagytávcső kezelését, és minden egyéb bemutatással kapcsolatos feladatot. Egyedüli éles csoportvezetés csak a megfelelő számú gyakorlóalkalom után indul.

További képzésekkel támogatjuk a bemutatókat május során, igény szerint, így lesz:

 • Távcsöves tanfolyam
 • Naptávcsőhasználat képzés
 • Meteoritos tanfolyam
 • Észlelőtanfolyam

A programokért és csoportvezetésért alkalmi bejelentéssel fizetünk, programtól függő árazással, az esemény után.

Amennyit vállalsz, annyi pénzt kereshetsz.

A felvétel folyamatos.

A jelentkező motivációs leveleit a emailcímre várjuk.

Ha neked is szívügyed a csillagászat és a tudománykommunikáció, várunk csapatunkban!

Jelentkezz minél hamarabb, hogy a következő Bemutatóképző tanfolyamon már ott lehess!