A Nemzetközi Űrállomás 25 éve tartó gigantikus építése

A Nemzetközi Űrállomás 25 éve tartó gigantikus építése

2023 november 20
| Szerző: Nagy Péter, Bemutató csillagász
Már 25 éve, hogy a Nemzetközi Űrállomás, az ISS velünk van.

Képzeljünk el egy egy gigantikus építkezést! A 10 évig tartó, megfeszített munkával teljesített tervezési fázist követően végre lerakják az Építmény alapkövét. A Föld valamennyi tehetősebb és főleg építési tapasztalattal rendelkező nemzete a világért se maradna ki, és belead apait-anyait. Annyira, hogy a Föld legdrágább épülete lesz, amióta világ a világ, civilizációk a civilizációk. Az építőanyagok és beszállításuk kilóra drágább, mint a legfinomabb földi aranyból készült ékszer. A lakórész és kísérleti laborok használati tárgyainak, bútorainak leendő ezernyi beszállítója tapossa egymást a lehetőségért. Ráadásul még jönnek az építőmunkások is, akiknek már az építkezésre eljuttatása, elszállásolása, védelme, etetése, sőt munkaruhával, belélegezhető levegővel ellátása is mérnököt és embert próbáló mutatvány. Ráadásul az egész épület területén a folyóvízzel zuhanyzás és nyílt láng használata biztonsági okok miatt szigorúan TILOS! Egy olyan épület, aminek csak a karbantartási munkálatai során elveszített szerszámosláda híre is bejárta a napokban az egész világot.

AZ ISS HIVATALOS JELVÉNYE. FORRÁS: WIKIPEDIA.HU
AZ ISS HIVATALOS JELVÉNYE. FORRÁS: WIKIPEDIA.HU

Egyszerű célok

Már mindenki kitalálhatta, hogy a fenti gondolatkísérlet a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, röviden ISS) létrejöttének gigantikus voltát igyekszik érzékeltetni. De mivégre e nagy felhajtás egy olyan épületért, ahol a lakók „bérleti díja” csillagászati, állandó veszélyben az életük, továbbá ha sétálni támad kedvük, több órás procedúra előzi meg a kijutást, a kiköltözést már nem is említve?

A világűr nem természetes élőhelye az Embernek. Már az ISS 418-422 km-es magasságában is rendkívül ritka a levegő, mikro a gravitáció, a potenciálisan káros sugárzás viszont annál több.

Viszont a földi földrajzi objektumok, jelenségek feltérképezése és nyomon követése, a távolabbi űrtájakra szóló utazáshoz nyerhető tapasztalatok ígérete, a mikrogravitációban végzett műszaki és humánbiológiai kísérletek eredményei bőségesen kárpótolnak a befektetett erőfeszítésekért. Az ISS-en végzett kutatások eredményeiről mi is gyakran beszámoltunk:

https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/hirek/blog/uj-bakteriumfajt-fedeztek-fel-a-nemzetkozi-urallomason

https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/hirek/blog/meg-a-gyogyszerek-is-maskepp-viselkednek-az-urben

https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/hirek/blog/magyar-urpaprikat-fogyaszthatnak-a-jovo-urhajosai

 

Névadó procedúra

Az űrben végzett tevékenységet és jogi viszonyokat az 1967-es Világűrszerződés szabályozza. (LINK: https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/hirek/blog/vehetunk-e-telket-a-marson-az-1967-es-vilagurszerzodes). Az ISS-re is vonatkoznak a szerződés alapelvei, és azokat becsületesen is betartják. E nemzetközi szerződés azonban nem szabályozza az űrállomások elnevezését, így a névadás kissé elhúzódott.

A Nemzetközi Űrállomás először javasolt neve az Alfa Űrállomás volt, amelyet az oroszok nem fogadtak el. Ez a név elsőt jelentett, pedig ők már évtizedekkel korábban egész űrállomás-sorozatot (Szaljut) indítottak. Az oroszok javaslata a névre Atlant volt, viszont ezt az amerikaiak vétózták meg, mert az óceánba elsüllyedt Atlantisz nevű kontinensre és az Atlantis űrrepülőgépre emlékeztetett.

A ZARJA MODUL. FORRÁS: NASA.GOV
A ZARJA MODUL. FORRÁS: NASA.GOV

Az építkezés kezdete

Az „alapkőletétel” 25 éve, 1998. november 20-án történt. Az ISS első, amerikaiak által finanszírozott, orosz gyártmányú modulját egy Proton-K hordozórakétával állították 51,6° hajlásszögű és 90 perc keringési idejű pályára a Föld körül. A Zarja (Hajnal) modul elsődleges feladata az űrállomás energiaellátásának és manőverezésének biztosítása volt.

AZ ÖSSZEKAPCSOLÓDOTT ZARJA ÉS UNITY MODUL. FORRÁS: NASA.GOV
AZ ÖSSZEKAPCSOLÓDOTT ZARJA ÉS UNITY MODUL. FORRÁS: NASA.GOV

A Zarjához az Endeavour űrrepülőgép STS-88 missziója kapcsolta hozzá az amerikai Unity modult 1998. december 7-én. És így tovább. Ha lassabb mértékben is, de az összeszerelési, fejlesztési munkálatok a mai napig tartanak. Az Űrállomás összes moduljáról és összeszerelésükről a NASA weboldalán tájékozódhatunk bővebben. 

AZ ISS MODULJAIRA BONTVA. FORRÁS: NASA.GOV
AZ ISS MODULJAIRA BONTVA. FORRÁS: NASA.GOV

Beköltözés

Az első hosszú távra beköltöző lakók csak 2000. november 2-án foglalhatták el végül szálláshelyüket, mert a harmadik, orosz gyártmányú Zvezda lakómodul csak két év csúszással készült el.

(LINK: https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/hirek/blog/20-eve-lakott-a-nemzetkozi-urallomas)

Azóta folyamatosan lakott e méregdrága, focipálya méretű, gyönyörű építmény.

Biztosan nincs még 25 éve hátra, de már így is túlteljesítette az eredetileg tervezett 15 évét. A jelenlegi tervek szerint legfeljebb 2030-ig üzemel a Nemzetközi Űrállomás, majd irányított fékezéssel belevezetik a Csendes-óceán közepébe. Az úgynevezett Nemo-pontnál fejezi majd be küldetését, ezen a lakott területtől távoli helyen, ahova gyakran a többi űrszemetet is szokták temetni.

De ne szaladjunk ennyire előre! Az Űrállomás bár megoldandó problémákkal, de él és virul a benne lakó űrhajósokkal együtt.

Boldog születésnapot kívánunk!

Szerző: Nagy Péter, Bemutató csillagász
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló