A 12P/Pons-Brooks üstökös útja és megfigyelhetősége

A 12P/Pons-Brooks üstökös útja és megfigyelhetősége

2024 március 13
| Szerző: Világos Blanka, Kutatói asszisztens
A 12P/Pons-Brooks lehet az idei év eddigi leglátványosabb üstököse, akár szabad szemmel is megfigyelhető lehet ebben a hónapban!

Bár ez csupán azt jelenti, hogy vidéki égről egy halvány foltként látszik majd, viszont akár már kézi távcsőben is kényelmesen látható lesz sejtelmes ködössége, távcsőben pedig még ennél is izgalmasabb látványt fog nyújtani. Ködös, kiterjedt kómát kereshetünk majd távcsövünkben, sőt akár egy halvány csóvát is észre lehet venni.

 

Az üstökös Majzik Lionel felvételén, 2024. 02. 16-án. Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu
Az üstökös Majzik Lionel felvételén, 2024. 02. 16-án. Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

A Pons-Brooks különlegessége abban rejlik, hogy számos, hirtelen fényességnövekedést mutatott a története során. Az 1884-es közelsége során például egyik napról a másikra 3 magnitúdót emelkedett fényessége, azaz 16-szor lett fényesebb mindösszesen pár óra alatt.

Hasonló kitöréseket produkált az égitest tavaly novemberben is, ami nagy reményekkel töltötte el az üstökösök szerelmeseit, azonban ez az aktivitása azóta alábbhagyott. Az egyik ilyen kitörést egy magyar amatőrcsillagász, Dr. Elek Tamás fedezte fel!

Dr. Elek Tamás felvétele az üstökösről, 2024. 02. 26-án.  Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu
Dr. Elek Tamás felvétele az üstökösről, 2024. 02. 26-án. Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Az üstökös március végéig lesz megfigyelhető hazánkból, a kora esti égbolton. Április 21-én perihéliumba kerül, azaz pályájának a Naphoz legközelebbi pontjára, az ezt megelőző 3 hétben pedig már olyan közel lesz csillagunkhoz, hogy napnyugta után a Napot követve egyből le is nyugszik. Ezek után az északi féltekéről nézve kedvezőtlen helyzetbe kerül, és a déli félteke lakói csodálhatják. Legnagyobb közelségét a Földhöz június közepén éri el. Mivel legközelebb csak 71 év múlva ér vissza újra a Föld közelébe, érdemes most legalább egyszer megnézni!

Keresőtérkép, amely március 9. és április 10. között mutatja az üstökös útját. Forrás: www.in-the-sky.org
Keresőtérkép, amely március 9. és április 10. között mutatja az üstökös útját. Forrás: www.in-the-sky.org

Az égi vándor a hónap során több, említésre méltó jelenség résztvevője is lesz, ahogy az Androméda, a Halak, majd a Kos csillagképeken vonul át. Ezek az alábbiak:

 

Március 12. és 13. (kedd és szerda) este: Közelség a δ And csillaghoz

Ezen a két estén a δ And csillagtól 1,5 fokra észak, illetve 1,3 fokra északkelet felé lesz látható az üstökös. A δ And egy 3,3 magnitúdós, szabad szemmel is könnyen észrevehető csillag, így nagyban segíti az üstökös megtalálását akár szabad szemmel vagy távcsőben nézzük.

 

Március 26–30.: A legígéretesebb megfigyelhetőség

Az üstökösök barátainak egyik legnagyobb ellensége a Hold, ugyanis ragyogásával jelentősen elnyomja a halvány égitestek fényét az égbolton. Nem lesz ez más a Pons-Brooks esetén sem: március 26-ától fogva azonban az egyre dagadó Hold már csupán akkor kel fel, miután az üstökös szinte teljesen lenyugodott, így nem zavarja annak megfigyelését.

Másrészről azonban napról napra egyre közelebb kerül az üstökös a Naphoz, és így egyre korábban lenyugszik, amikor még be sem sötétedett az égbolt. Emiatt minél hamarabb, de legkésőbb március 30-án ajánljuk a felkeresését.

 

Március 31. (vasárnap) este: Kakkuktojás a Kosban

Az üstökös március utolsó estéjén a Kos csillagképben alkot majd egy látványos háromszöget a csillagkép legfényesebb csillagával, a 2 magnitúdós Hamallal, és a kappa Ari nevű, 5 magnitúdós csillaggal. Ez nagyban segítheti az üstökös megtalálását, illetve vonzó téma lehet asztrofotósok számára. Ahogy egyre közeledik a Nap felé, egyre fényesebb lehet az üstökös, azonban ezen a napon már a csillagászati szürkület beálltakor mindösszesen 9 fok magasan lesz a horizont felett, és ez a halvány objektum megfigyelését rendkívül megnehezíti.

Borítókép: Dr. Elek Tamás felvétele az üstökösről, 2024. 02. 26-án. Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Szerző: Világos Blanka, Kutatói asszisztens
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló